'Poezija U Dvorištu' : ANA BRNARDIĆ

subota , 13.02.2016.




16. veljača u 19 sati
Cafe U Dvoristu

Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb

POEZIJA U DVORIŠTU ugošćuje ANU BRNARDIĆ


Program Poezija u dvorištu otvaranje je novoga mjesta govorenja, čitanja i slušanja: riječ je o našem sudjelovanju u onome što je neophodan dio čitateljskog iskustva – užitak u tekstu! Pjesnici i poezija u traženju jedinstvenoga glasa rade na svojoj posebnosti, razlici, ali i žive od onih koji ih okružuju, s kojima dijele zajednički zrak, osjećaj ljepote i prolaznosti vlastitog života. Želja nam je biti u „zoni živoga“, u nepredvidivom prostoru poezije (jezika) koji preživljava vrijeme između nade i trošenja. Zaustavimo se na ovom mjestu, jer nerijetko je lakše govoriti što sve poezija nije nego što ona jest – dok zajedno govorimo, čitamo i slušamo „poeziju u dvorištu“.


Ana Brnardić
'Negdje je krunjen kralj'

Negdje je krunjen kralj.
Narod mu pjeva narodnu pjesmu: mirišu bijelo leđa ribe.
Sluškinje, pustopašne ljubavnice.
U koritu oraha uspavljujem mu petero sinova.
Ja sam majka. Sinovi su posuti riđim pahuljama.
Trbuh mi opet raste punjen kišama i trulim jabukama.
Kralj oblijeće odaje.
Čekam pticu koja u ponoć slijeće na krov.
Na kopno tvog oka slijeće prvi čovjek u svemiru. Nosi ti dar. Šalicu mlijeka.
Vrijeme je da zaspeš, majko.

***

Ana Brnardić rođena je 1980. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je komparativnu književnost i hrvatski jezik i književnost, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu violinu. Radila je kao urednica u izdavačkoj kući, a sada radi kao glavna tajnica Hrvatskog društva pisaca. Objavila je knjige pjesama: Pisaljka nekog mudraca (1998), Valcer zmija (2005), Postanak ptica (2009), Hotel cu muzicieni (izbor pjesama na rumunjskom, Bukurešt, 2009), Postanak ptica (www.elektroničke knjige, 2014) i Uzbrdo (2015). Za prvu je knjigu nagrađena Goranovom nagradom (1998), Nagradom Grada Siska (1998) i Nagradom Slavić za pjesnički prvijenac (1999), a za drugu Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike (2005).
Pjesme su joj prevedene na desetak jezika i objavljene u domaćim i stranim pjesničkim antologijama. Sudjelovala je na više međunarodnih pjesničkih festivala. Osim poezije, objavljuje i kritičke tekstove. S Adrianom Oproiuom prevodi s rumunjskog na hrvatski modernu i suvremenu rumunjsku prozu i poeziju.

Program organiziraju Centar Za Knjigu, Cafe U Dvoristu, MeandarMedia



<< Arhiva >>