NOVO: Phillipe Claudel - 'Mirisi' (Edicije Božičević, 2015.)

petak , 17.07.2015.


Phillipe Claudel
'Mirisi'

kratke proze
Izdavač/Distributer: Edicije Božičević
Prevela: Dubravka Celebrini
Cijena: 125,00 kn
Broj stranica: 144
Uvez: meki

Riječ izdavača



Šezdeset i tri kratke priče odaju počast jednom minulom vremenu.

Claudelovi 'Mirisi' vode nas u kuhinje i polja, na farme i u školske razrede, u podrume starih kuća, na bazene i rijeke. Od bagrema s mirisom meda i proljeća, egzotičnog cimeta, kiselkastog mirisa biljnog raspadanja na grobljima, očeva losiona poslije brijanja, uporna mirisa kuhanog kupusa, lipe u cvatu, cigareta, do prvih poljubaca, Philippe Claudel u šezdeset i tri kratke priče opisuje ono neopisivo, sićušno, nevidljivo, odajajući počast jednom minulome vremenu, krajoliku njegova zavičaja i životima jednostavnih ljudi koji ga nastanjuju.



Ako još ništa niste čitali od Phillipea Claudela, evo moje kratke preporuke njegova izvrsnog romana 'Istraga' (Edicije Božičević, 2014.) :

Roman 'Istraga' (prev. Dubravka Celebrini, Edicije Božičević) francuskoga književnika i filmskog redatelja Phillipea Claudela treći je na hrvatski prevedeni roman uglednog autora koji iz romana u roman uspijeva biti drukčiji, ali uvijek pritom ostaje prepoznatljivo svoj. Riječ je o kafkijanskoj paraboli i oštroj romanesknoj kritici nečovječnoga, visoko birokratizirana društva bliske budućnosti u kojoj se autor poigrava žanrom detekcije i trilera, rukopis garnirajući pregrštom na apsurdu i groteski zasnovana humora, baštineći mnogo od poetike Franza Kafke, Becketta i Ionesca, ali popkulturne referencije šireći i prema komici Monthyja Pytona i distopijskim celuloidnim vizijama Terryja Gilliama. Distopija je malokad tako duhovita kao što je to u fantazmagoričkim košmarnim vizijama Phillipea Claudela, što ne znači da i dalje bolno ne upozorava i ne zastrašuje prikazom budućnosti koja nam već kuca na vrata.

(Objavljeno u 'Vijencu', broj 544, siječanj 2015.)



<< Arhiva >>