NOVO: Hubert Haddad - 'Slikar lepeza' (Edicije Božičević, 2015.)

srijeda , 01.07.2015.



Hubert Haddad
'Slikar lepeza'

roman
izd.Edicije Božičević
Prevoditeljica: Dubravka Celebrini
Urednik: Josip Ivanović
Grafičko oblikovanje: Iva Mandić
Cijena: 110,00 kn
Broj stranica: 124
Format: 13 x 20 cm

Riječ izdavača



Na sjeveroistoku otoka Honshua, s pogledom na planinu Jimuru, u malom, idiličnom pansionu gospe Hison, Matabei Reien pronalazi svoje skrovište od svijeta. U tom nesvakidašnjem svratištu, učahurenom između planine i Pacifika, Matabei će s vremenom dobro upoznati niz slikovitih i osebujnih stalnih gostiju, pa i pronaći ljubav svog života. Iza svratišta prostire se prekrasan vrt izgubljen u vremenu, gdje Matabei otkriva starog majstora vrtlara, za kojeg se pokazuje da posjeduje nesvakidašnji talent oslikavanja lepeza. Matabei uskoro postaje vjeran učenik starog Osakija, i otkriva koliko zen mudrosti se krije u svakodnevnoj brizi o vrtu i njegovim tajnama.
Slikar lepeza stilski je vrsno izveden roman, koji možda ponajprije podsjeća na 'Svilu' Alessandra Baricca. S nekoliko pripovjednih okvira i s nizom umetnutih haikua, Haddad se pokazuje kao majstor suptilnog oblikovanja rečenice, neprimjetnih prijelaza s jedne pripovjedne ravni na drugu i nevjerojatno snažne vizualizacije prostora kroz tekst.

Roman je ovjenčan nagradom francuskog druđštva pisaca 2013.g.

O AUTORU
Hubert Haddad (1947. Tunis) francuski je romanopisac, pjesnik, dramaturg, esejist, slikar i povjesničar umjetnosti tuniskog podrijetla. Autor je 26 romana, 10 zbirki priča, 13 zbirki poezije, 14 zapaženih eseja i 10 drama. Za svoj opus dobio je niz priznanja, a roman Slikar lepeza osvojio je 2013. nagradu Prix Louis-Guilloux i priznanje Francuskog društva pisaca (Grand prix de littérature de la SGDL), a 2014. nagrade Océans France Ô du livre i Biblioblog. Živi i radi u Parizu, slika, piše i vodi radionice kreativnog pisanja.







I

<< Arhiva >>