NOVO S MOJEG UREDNIČKOG STOLA: Dorota Maslowska - 'Poljskom šakom u rusku bulju' (Hena com, 2015.)

ponedjeljak , 15.06.2015.


Dorota Masłowska
'Poljskom šakom u rusku bulju'

roman
izd. Hena com
Preveo s poljskog Emilio Nuić
Broj stranica: 242
Godina izdanja: lipanj 2015.
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Cijena 129,00 kn




Moj tekst s korica i klapni knjige


Roman Poljskom šakom u rusku bulju dojmljivo dočarava život poljske supkulturne mladeži, mladeži iz siromašnog radničkog sloja, odrasloj na rocku, hip-hop glazbi i filmu te stasaloj na ulici. Mladež je to koja egzistenciju svedenu na cjelodnevno rintanje kako bi se otplatio kredit i nahranila djeca ne vidi kao svoj izbor, a spas od pritiska kojim suvremeni kapitalizam tlači „sitnu raju“ traže u drogi, alkoholu i promiskuitetu.

Središnji protagonist i pripovjedač je Silny, šarmantni, brbljavi i drski, hiperaktivni narkoman, koji svoje viđenje svijeta verbalizira na način blizak rap glazbi, šamarajući čitatelja slengom i vulgarizmima ispunjenim salvama riječi.
Lutanje gradom, tulumarenja, drogiranje i seksualne avanture ono je čime Silny krati svoje dane dok uzaludno traga za životnim smislom koji izmiče i nedohvatan je, baš kao i Magda, cura u koju je zaljubljen, nesretno i
neuzvraćeno.
Kraj romana koji ovu frenetičnu priču punu žestokih, nabrijanih i snažnih scena dojmljivo zaokružuje, neočekivan je, dramatičan i šokantan, a po junaka, što se od početka moglo i naslutiti, nažalost, nimalo sretan...

Dorota Maslowska roman locira u 2002.godinu, u vrijeme poljske nestrpljivosti pred ulazak u EU i oštro prkosi vlastodržačkoj garnituri koja „gaće skida kako bismo ušli u EU“, dok se prava radnih ljudi smanjuju, a egzistencijalna nesigurnost sve je veća.

Radi se o socijalno-antropološkoj romanesknoj studiji suvremena svijeta, pesimističnoj slici društva usmjerenog profitu, gdje „biti“ sve brže nepovratno uzmiče pred „imati“, pa bijeg od mržnjom i politikom zatrovane zbilje i egzistencijalne nesigurnosti mladi traže u autodestrukciji i hedonizmu.

Roman je obložen gustim slojem ironije i gorčinom ispunjenim crnim humorom, uz mnoštvo citata, asocijacija i pop-kulturnih referenci, ali bez imalo pretencioznosti. Štoviše, Maslowska se poigrava i svojom autorskom pozicijom te čak i sebe na duhovit način uvodi u radnju, u kojoj neprestano balansira između stvarnosti i narkoticima izazvanih halucinantnih somnambulnih vizija.

Poljskom šakom u rusku bulju oštra je društveno-kritička romaneskna proza, urnebesno zabavna, energična i duhovita, puna dosjetki, verbalnih igrarija i politički nekorektna humora te jezičnog, stilskog, formalnog, pa čak i etičkog otklona od svakovrsnih normi.



Roman možete naručiti, s popustom, direktno od izdavača, na ovome linku


<< Arhiva >>