Austrijski pisac Josef Winkler u Zagrebu

nedjelja , 31.05.2015.




Austrijski pisac i dobitnik nagrade 'Büchner-Preis' Josef Winkler predstavit će svoju knjigu "Natura morta. Rimska novela" u ponedjeljak 1. lipnja s početkom u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Sudjeluju:

Josef Winkler, autor
Manfred Müller, Österr. Ges. für Literatur Wien
Uvodna riječ: Georg Christian Lack, direktor AKF-a
Moderacija: Eugenia Ehgartner
Konferencijsko prevođenje: Ines Meštrović

Josef Winkler, rođen 1953. u Kameringu, živi u Klagenfurtu. Godine 1979. izazvao je mnogo pozornosti debitantskim romanom "Menschenkind", prvim dijelom trilogije "Das wilde Kärnten". Dulje je boravio u Italiji (Friedhof der bitteren Orangen) i Indiji (Domra. Am Ufer des Ganges). Dobitnik je više nagrada. Za "Naturu mortu" primio je 2001 nagradu Alfred Döblin, a za cjelokupni opus nagradu Georg Büchner 2008.


MOJA KRTIKA ROMANA 'ROPPONGI.REKVIJEM ZA OCA' JOSEFA WINKLERA ovdje



Tribina Hena com-a 'Što je pisac htio reći?': Ante Tomić

subota , 30.05.2015.



Hena com

vas poziva na književnu tribinu
'Što je pisac htio reći'

u utorak, 2. lipnja 2015. u 18:30 sati
u VINYL bar&bar
, Bogovićeva 3, Zagreb.

Gost lipanjske tribine je Ante Tomić, a voditeljica Milana Vlaović.

Iza Ante je puno knjiga, visoke naklade, čitane kolumne, najnoviji hit-roman 'Veličanstveni Poskokovi' i petnaest godina trajanja na vrhu književne scene. Bezbroj je tema za razgovor, kao i pitanja koja čekaju odgovore.
Budite spremni jer – ništa nas ne smije iznenaditi!

Dobrodošli!






Izložba priča




IZLOŽBA PRIČA je tekstualno-vizualni projekt nastao kao ideja književnice Karmele Špoljarić, osmišljena i realizirana u suradnji s grafičkom dizajnericom Anom Pojatinom. Namjera je bila izvaditi priče iz njihovog okruženja, izvući ih iz stranica i knjiga i postaviti ih u neke nove, neočekivane situacije. Priče su stoga spojene sa slikom, ubačene su u fotografiju na način da postanu dio nje, umetnute su u razne životne trenutke. Pri tome sinergija slike i teksta stvara nešto dinamično i novo, a to je opet priča.

Autori priča polaznici su dopisne radionice kreativnog pisanja „Kako početi“, a autorice fotografija su Karmela Špoljarić, Ana Pojatina i Sandra Polić Živković.

Izložba priča autorica Karmele Špoljarić i Ane Pojatine održat će se u ponedjeljak, 1. lipnja, u 18.30 sati, u cafe baru Teatra &TD Studentskog centra (Savska 25) u Zagrebu, u sklopu Festivala europske kratke priče (FEKP).

Knjiž.večer : Jelena Zlatar+Ksenija Kušec+Robert Mlinarec+Mima Simić





U utorak 2. lipnja 2015. u 17.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica (Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37), u okviru Festivala održat će se književni susret s troje domaćih pisaca.

Moderatorica Mima Simić provest će nas kroz likove i djela, kroz život u tekstu i onaj izvan teksta (ako takav postoji!) sjajne spisateljske trojke: govorit će vam i čitati književnice Ksenija Kušec i Jelena Zlatar te pisac i urednik Robert Mlinarec.

Dobrodošli!




FESTIVAL ŽELJEZARA 2015.





FESTIVAL ŽELJEZARA 2015. - Sisak, 01.06.-07.06.2015.

Drugo izdanje Festivala Željezara kulturnim razmjenama i proizvodnjom nastavlja s revitalizacijom grada Siska.
Osnovni cilj Festivala Željezara, koji je pokrenut 2014. godine, jest gradu Sisku povratiti status koji je nekada imao – da ponovno postane živo mjesto kulturne razmjene i proizvodnje. U tom procesu centralno mjesto simbolički zauzima Željezara čije se širenje i komplementiranje podudara s razdobljem najjačeg urbanog razvoja Siska (1955. – 1980.).
Postupno gašenje Željezare u velikoj se mjeri odrazilo na sisačku svakodnevicu i stanovnike koji su gurnuti u ekonomski, socijalni i kulturni razdor, stoga je ista lokacija odabrana i za epicentar zajedničkog rada na revitalizaciji lokalne zajednice.

Program Festivala ovdje


Moja kritika knjige Svena Popovića u 'Vijencu'

petak , 29.05.2015.



Na kioscima je
novi broj 'Vijenca'
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga

i moja kritika knjige
Svena Popovića
'Nebo u kaljuži'




Novi 'Vijenac' još donosi:

- razgovor s makedonskim piscem Venkom Andonovskim
- kratku priču Venka Andonovskog
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Krešimira Bagića, u spomen na Krunoslava Pranjića
- tekst Tihomila Maštrovića o hrvatskom jeziku, uz 115.rođendan Društva hrv.književnika
- tekst Sanje Zubčić o knjizi Tanje Kuštović 'Prilozi u hrvatsko-glagoljskim tekstovima'
- tekst Berislava Majhuta, povodom Matičinog izdanja 'Sabranih djela Ivane Brlić-Mažuranić'
- tekst Denisa Leskovara o Leonardu Cohenu

te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, plesu, kazalištu, glazbi, filmu itd.




14. Festival europske kratke priče



14. Festival europske kratke priče

Zagreb i Rijeka

31.05. do 05.05.2015.


Zrinka Pavlić David Albahari Jelena Zlatar
Tea Tulić Andrija Škare Korana Serdarević
Ivana Rogar Sven Popović Nikola Petković
Gordan Nuhanović Robert Mlinarec
Davor Mandić Ksenija Kušec
Enver Krivac Maša Kolanović Marko Gregur
Zoran Ferić Daša Drndić Lionel Shriver
Santiago Roncagliolo Josip Novakovich
Alberto Manguel Valeria Luiselli
Fernando Iwasaki Álvaro Enrigue
Harkaitz Cano Leopoldo Brizuela
Xaver Bayer Sara Baume
Venko Andonovski

Opširnije ovdje






PREDSTAVLJANJE knjige 'CARSKI I KRALJEVSKI RATNI LOGORI 1914.-1918.' Ližnjanca Jose Defrančeskog

četvrtak , 28.05.2015.




Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen, voditelji književnog svrtaišta ZVONA I NARI
pozivaju vas u subotu, 30. svibnja 2015. u 19 satiu Knjižnicu i književno svratište ZVONA i NARI u Ližnjanu na predstavljanje jedne po svemu iznimne knjige.

Naime, trudom niza vrijednih pojedinaca, nakon 78 godina ponovno se u ruke čitatelja i na police knjižnica vraća knjiga:

CARSKI I KRALJEVSKI RATNI LOGORI 1914.-1918.
Ližnjanca JOSE DEFRANČESKOG


Kako će te subote obrazložiti i Andrej Bader, medulinski povjesničar i glavni obnovitelj uspomene i istine o prisilnom iseljavanju civilnog stanovništva Južne Istre za vrijeme Prvog svjetskog rata i njihovom stradavanju po selima Mađarske i logorima Austrije, knjiga „Carski i kraljevski ratni logori“ Jose Defrančeskog od svog prvog izdanja 1937. g. dugi je niz godina bila jedino cjelovito svjedočanstvo o stradanju Istrana „po svitu“.
No uz opise tih mučnih događaja, Defrančeski nudi i pregršt slika iz života stanovnika Južne Istre, odnose između Pule i sela koja je okružuju, ratnu svakodnevicu grada i mnoštvo informacija i anegdota o svom rodnom kraju i ljudima, o nekim povijesnim ličnostima, ali i o onim nepoznatim radnicima pulskog vojnog brodogradilišta Arsenala, o ližnjanskim težacima, ribarima, učiteljima... . „Ratni logori“ sadrže najljepše opise Ližnjana u hrvatskoj književnosti uopće, ali i rijedak prikaz Pule i Istre na razmeđi politika, jezika i kultura, po čemu novo izdanje može biti zanimljivo svim zaljubljenicima u ovaj dio Istre, ali i svim zaljubljenicima u povijest ne samo Istre već i Europe.
Vrijednost ovog izdanja svakako čine i novi podaci iz biografije samoga pisca koji se nakon istraživalačkog procesa po prvi puta iznose pred javnost. Naime, iako je Joso Defrančeski enciklopedijska činjenica, sve što se o njemu do sada znalo jest da je napisao dvije knjige, da je neposredno po egzodusu s obitelji odselio iz Istre u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju te da je vjerojatno preminuo u Argentini. Na promociji ćemo saznati da je ovaj nepravedno zaboravljeni ližnjanski spisatelj bio zapravo istaknuta ličnost istarske emigracije u Latinskoj Americi za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Joso Defrančeski za sobom je ostavio značajnu književnu i publicističku ostavštinu u koju hrvatska i istarska javnost tek sada dobivaju prvi uvid.
Na predstavljanju će se, uz razgovor o samoj knjizi „Carskih i kraljevskih ratnih logora“, o okolnostima u kojima je nastala i povijesnim događajima koje opisuje, čitati i ulomci iz nje, popraćeni nekim već poznatim, ali i nekim novootkrivenim materijalima, fotografijama i video snimkama. Svrha je stoga ovog izdanja, ne samo da očuva uspomenu na ratna stradanja istarskih civila, na logor u Gmündu i položaj Istre u doba Austro-Ugarske, već da bude korak u reafirmaciji jednog zanemarenog i zaboravljenog istarskog i hrvatskog književnika, intelektualca i novinara.
Sedamdeset i osam godina nakon što su se „Carski i kraljevski ratni logori“ prvi put pojavili (tada u skromnoj, autorovoj vlastitoj nakladi), sada uz potporu Općine Ližnjan i zahvaljujući donacijama istaknutih Ližnjanaca novo izdanje postalo je dio općinske biblioteke „Brnestra“ koja okuplja vrijedna djela iz Ližnjana i o Ližnjanu.
Dakle, pridružite se u subotu, 30. svibnja 2015., dana kada se navršava ravno stotinu godina otkako je posljednji vlak s istarskim „evakuircima“ napustio Pulu, te time podržite ovu knjigu, ali i Biblioteku „Brnestra“.




Uvertira u Gornjogradski književni festival 2015.



Uvertira u Gornjogradski književni festival održat će se u petak 29. svibnja u Slovenskom domu u Masarykovoj 13. u Zagrebu s početkom u 19.00 sati. Ona je zamišljena kao presjek trenutne književne i poetske produkcije, a radovi će biti objavljeni u web separatu portala Radio Gornji Grad. Sam festival kojeg se ovdje najavljuje održati će se 2, 3 i 4 listopada u Zagrebu na Gornjem gradu i drugim prostorima kao što je i naš sadašnji domaćin – Slovenski dom. Događaj organiziraju Radio Gornji Grad, Kulturna mreža Jugoistočne Europe i Dunavska mreža. Dobrodošli.

Uvertiru izvode: Rolando Peharec, Nemanja Rotar (Beograd), Eduard Pranger, Korana Serdarević, Kruno Čudina, Anka Dorić, Krešo Galović, Rajko Bizjak (Ljubljana), Domagoj Margetić, Marijan Grakalić, Pero Kvesić, Romana Brolih, Marko Pavlovski, Josip Luković, Žarko Jovanovski, Željko Krznarić, Lidija Puđak, Damir Pilko, Ninoslav Žagar...

Glazba i ples na kraju.

U subotu, 30. svibnja s početkom u 11.00 sati očekuje nas promocija novog romana Marijana Grakalića ''Bivši čovjek'' u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5., izašlog u ediciji ''Semafore''. Također ste pozvani i na taj događaj.



Napokon jedna nagrada u pravim rukama!!!







Vijest koja me je istinski razgalila :


ugledni pjesnik Slavko Jendričko
dobitnik je godišnje nagrade grada Siska za 2015.



O Slavku Jendričku ovdje








PROMOCIJA: Neda Miranda Blažević-Krietzman 'Nomadi' (DHK, 2015.)



DHK
nas poziva

na promociju knjige poezije 'Nomadi'
(Mala knjižnica DHK, Zagreb, 2015.)
Nede Mirande Blažević-Krietzman

u petak 29. svibnja 2015.u 19 sati
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića
(Preradovićeva 5, Zagreb)


O knjizi će govoriti:

Antun Pavešković, urednik i književni povjesničar
Davor Šalat, književni kritičar i antologičar
Neda Miranda Blažević-Krietzman




Što čitam? ilitiga Nimalo slučajno odabrani citati

srijeda , 27.05.2015.




Dževad Karahasan, 'Utjeha noćnog neba', Profil, Zagreb, 2014. biblioteka Velimir Visković bira za Vas :

"Ljude kvari i od njihove prirode ih udaljava pokvarenost i nepravda koje su se u ljudima i među njima pojavile i umnožile, prije svega zbog posjedovanja. Kad se zbog ljudskog straha i sebičnosti pojavio privatni posjed, čovjek je izgubio slobodu i dobro u sebi. Bogat čovjek služi svom posjedu, brine se i strahuje za njega, s nepovjerenjem gleda druge ljude, bojeći se da mu žele oteti ili ukrasti ono što ima. On gubi povjerenje u ljude i sposobnost da ima prijatelje, gubi sposobnost da voli i da uživa, gubi slobodu i radost. A onaj koji ništa ili malo ima, bori se za golo preživljavanje i gleda sa zavišću na bogataša, tako da i on gubi slobodu, radost, ljubav, izvornu ljudsku pritodu. Među ljudima se, samo zbog posjedovanja, javljaju nepravda i zavist, nepovjerenje i žalost, strah i mržnja, koji s vremenom postaju njihova nova priroda. (...)
Mi na svijet dolazimo opremljeni svim što nam treba, a svijet nas dočekuje sa svim onim što bi nam ovdje u toku života moglo zatrebati - s vodom i hranom, suncem i zrakom. Ne treba ti voda koju ne možeš popiti, zato je nemoj otimati i prisvajati, a na svijetu sigurno ima dovoljno vode za sve žedne. Kad to shvate, ljudi će se odreći posjedovanja, a time će se vratiti svojoj pravoj prirodi, vraćajući sebi s njom i slobodu, radost, pravdu. RAZUMNO JE JEDINO ONO DRUŠTVO U KOJEM NEMA POSJEDA I SVE JE ZAJEDNIČKO, JER SU SAMO U TOM DRUŠTVU LJUDI SLOBODNI I RADOSNI, SPOSOBNI ZA POVJERENJE I UŽITAK"

(str. 34-35.)

Boldao ja a ne autor wink







MOJA NOVA FILMSKA KRITIKA: 'Mad Max 4: Divlja cesta'

utorak , 26.05.2015.





Ako vas zanima moje mišljenje

o filmu 'Mad Max 4: Divlja cesta'
,

pročitajte moj tekst o tome filmu

objavljen na portalu Lupiga.com,

na ovome linku








TRIBINA Hena com-a 'Što je pisac htio reći?' : Nataša Skazlić, roman 'Bidon'

ponedjeljak , 25.05.2015.



Riječka promocija osme knjige edicije 'Nokaut' koju uređujem u izd.kući Hena com :



TRIBINA Hena com-a 'Što je pisac htio reći?' : Nataša Skazlić, roman 'Bidon'

Utorak, 26. svibnja u 19 sati, Book caffe Dnevni boravak, Ciottina 12, Rijeka

Voditelju tribine Davoru Mandiću autorica romana 'Bidon' Nataša Skazlić i urednik knjige Davor Šišović ispričat će djeluju li vile iz Natašinog romana samo u Istri ili ponekad prelaze Učku i prema istoku, kako su se i zašto u "Bidonu" našli Tito i Mate Parlov, po čemu se ovaj roman razlikuje od Šoljanovog "Kratkog izleta", te kako je osobna tragedija bila uopće moguća u onim starim dobrim vremenima...

Dobrodošli!






Kolokvij : 85. obljetnica rođenja Ivana Slamniga



U utorak 26 svibnja u 13 sati
u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu

održat će se
kolokvij o Ivanu Slamnigu
(Metković, 24.06.1930. - Zagreb, 03.07.2001.)

te predstavljanje knjige njegovih izabranih pjesama.


Sudjelovat će
akademik Pavao Pavličić
dr.sc. Tomislav Brlek
dr.sc. Ivica Matičević
dramski umjetnik Darko Milas


Glazbeni program Mate Matišić

Dobrodošli!









PREDSTAVLJANJE knjige Diane Rosandić Živković 'Tajna ribareve ješke'

nedjelja , 24.05.2015.




Srijeda, 27. svibanj 2015. u 19,30 sati
u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu, Rijeka


predstavljanje knjige
Diane Rosandić Živković

TAJNA RIBAREVE JEŠKE
(KROZ HUMOR PO OZBILJNOJ TEMI)


Sudjeluju:

Zrinka Milanović
đ. Goran Žan Lebović Casalonga
Zoran Petrović
Diana Rosandić Živković

Voditeljica: Maja Šimičić Roksandić

Glazbeni dio: Maja Tadić

Dobrodošli!





Književni razgovor : Tomica Bajsić + Tomica Šćavina





HRVATSKO-HISPANSKO DRUŠTVO, HRVATSKI P.E.N.
i KNJIŽNICA I ČITAONICA BOGDANA OGRIZOVIĆA

pozivaju vas na književni razgovor KULTURE SUSRETA.

Voditelj Tomica Bajsić će sa spisateljicom i psihologinjom Tomicom Šćavinom razgovarati o njenom pisanju, gostovanju u Barceloni i njenoj najnovijoj knjizi, zbirci poezije ORNAMENTI PADA.

26.05.2015. u 18 sati
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb








Ave cenzore!

subota , 23.05.2015.





Kao i nebrojeno puta dosad,
sveobuhvatnu i najtočniju analizu
nekog događaja
- ovoga puta radi se o
dubrovačko-mupovsko-min.kult
egzorciranju Houellebecqa

- iznio je
Viktor Ivančić.

Čitajte ovdje





Žikica Simić - čovjek koji mi je promijenio život

petak , 22.05.2015.




Književni i rock-kritičar Dario Grgić, filmski kritičar Dragan Rubeša , urednik i književni kritičar Boris Postnikov neki su od ljudi koji žive (i) od novinarstva ali se perom služe vještije i moćnije od većine pisaca, iako se piscima vjerojatno ne smatraju.

Mađu takve svakako spada i Žikica Simić, muzički urednik i rock kritičar iz Beograda.

I, ma koliko to patetično zvučalo, moram reći da je Žikica Simić jedan od najvažnijih ljudi u mom životu, čovjek koji mi je doslovno promijenio život - prvi put sam na njegove tekstove naletio davnih dana u Ritmu i ostao oduševljen - jer, kad netko tako dobro, lijepo i nadahnuto piše, ne možeš ostati hladan i ne posegnuti za muzikom o kojoj piše...

I tako, tekst po tekst, album po album, otkrio mi se cijeli jedan svijet, i uslijediše sati i sati uživanja, kako u muzici o kojoj je pisao tako i u Simićevim riječima, te u riječima još mnogih drugih koji su pisali u Heroini, Nomadu, na portalu Hombre itd.

Nedavno je u tjedniku Novosti objavljen razgovor sa Žikicom Simićem, kojega možete čitati
ovdje
a donosim vam i nešto stariji ali i opširniji intervju ovdje


P.S.

Inače, ovo sam nedavno objavio na svom fejsu i kratko nakon toga, stigao mi je mail ovog sadržaja :

"Božo, u našoj kulturnjačkoj kloaki nije uobičajeno to što ti radiš - ti hvališ svoje kolege umjesto da im podmećeš klipove. Kratak će ti biti rok trajanja ako tako nastaviš, treba sebe gurat a ne hvalit druge."

Ah, što mogu kad volim biti drukčiji. sretan

A izgleda da si kod nas drukčiji i da odskačeš ako si iskren. Nažalost... tuzan






REMEK DJELO : Joseph Roth - 'Radetzky marš'

četvrtak , 21.05.2015.




Često me ljudi mole 'preporuči(te) mi neku dobru knjigu' :

- upravo pročitah jedno istinsko remek djelo :




Riječi izdavača o knjizi ovdje

Miljenko Jergović o knjizi ovdje




INTERVJU: Đurđa Knežević





Đurđa Knežević – književnica, publicistkinja, politička aktivistica, pionirka feminizma ovih prostora, dugogodišnja suradnica Novoga lista i Pogleda, nekadašnja direktorica zagrebačkog Muzeja revolucije naroda Hrvatske i osnivačica Ženske infoteke u okviru koje je uređivala i feministički časopis »Kruh i ruže« te objavila brojne knjige domaćih i svjetskih autorica – posljednjih godina živi u Nerežišćima na Braču i sve više fikciju pretpostavlja publicistici i aktivizmu.

Iz njene produktivne otočne literarne radionice izašli su u izdanju Frakture romani »Meki trbuh jednoroga«, »Sladoled od vanilije« i upravo promovirani naslov »Disanje nemani« koji je povod razgovoru objavljenom u Novom listu.

Intervju čitajte ovdje



NOVO: Igor Mandić 'Principi krimića : Konture jednog trivijalnog žanra' (VBZ, 2015.)

Igor Mandić
'Principi krimića : Konture jednog trivijalnog žanra'

V.B.Z.
05/2015.
224 str., meki uvez
Cijena: 109.00 kn

Riječ izdavača


Knjiga "Principi krimića" Igora Mandića prvotno je objavljena 1985. godine, a nastala je dobrim dijelom kao rezultat vrlo intenzivnog uredničkog i recenzentsko-kritičarskoga posla kojim se u to vrijeme (1979. – 1984.) bavio njezin autor. Kroz praksu čitanja, recenziranja, odabiranja i komentiranja, „čas se opirući, a čas popuštajući bujici slučaja koja na naše obale nanosi naplavine iz goleme planetarne produkcije krimića“, Mandić je, kako sam navodi, naslutio određene obrise ovog „trivijalnog žanra“.

Uzimajući krimić kao relevantnu književnu činjenicu, u vrijeme kada mu teoretičari i književni kritičari na ovim prostorima nisu bili nimalo skloni, Mandić je učinio pionirski pothvat tematizirajući ga na nekoliko osnovnih planova ili područja, analizirajući njegove klišeje, miteme, protagoniste, karakteristične situacije itd.

Danas, točno trideset godina nakon objavljivanja prvog izdanja "Principa krimića", kada su u međuvremenu mnogi akademski tabui vezani uz ovaj žanr prevladani, a krimić već duže vrijeme suvereno dominira recentnom književnom produkcijom diljem svijeta, objavljivanje ove Mandićeve knjige ne čini se samo opravdanim već i prijeko potrebnim za razumijevanje tog književnog fenomena.

„Danas, na bespućima kriminalističkoga divljaštva, krimić je izašao iz podzemlja književne kulture i reklamira svoje mjesto i važnost kao relevantna književna činjenica! To može utoliko lakše i prije, jer je sveukupna (i 'najelitnija') književnost prožeta njegovim istim 'principima'. Sve to više nije potrebno objašnjavati i dokazivati jer je i sama stvarnost kriminalna, u svojoj sveukupnosti, i predaleko bi me (nas) odvelo to elaborirati.”
Igor Mandić, 2015.



Izvor: Moderna Vremena Info

Tribina 'Cruising sa Srđanom Sandićem' : Tena Štivičić

srijeda , 20.05.2015.




Na tribini Cruising sa Srđanom Sandićem, gostuje naša međunarodno priznata umjetnica Tena Štivičić.

Tribina će se održati u srijeda 20. svibnja s početkom u 20 sati u Klubu MaMa u Zagrebu (Preradovićeva 18).

Tena Štivičić diplomirala je dramaturgiju na zagrebac koj Akademiji dramske umjetnosti 2001., a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Od tada z ivi i radi u Londonu i Zagrebu, a pis e na hrvatskom i engleskom. Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stuckemarktu 2008.

Drama Three Winters, pisana na engleskom jeziku, izvedena je u National Theatre u Londonu krajem 2014. i osvojila nagradu Susan Smith Blackburn za 2015.

Drame Nemreš pobjeć od nedjelje, Dvije i Fragile! objavljene su u knjizi Dvije i druge (Profil 2008.). Objavila je dvije zbirke kolumni Odbrojavanje (2007.) i Vrag ne spava (Profil, 2010.).

Drama Invisible (Nevidljivi), premijerno izvedena u Velikoj Britaniji 2011., trenutno je u pripremi kao igrani film. Sedam dana u Zagrebu i Krijesnice premijerno su izvedene u ZKM-u u Zagrebu. Ove su drame objavljene u knjizi Nevidljivi (Hena com, 2015).



NOVO: Camillo Boito - 'Čulnost' (Hrv.filološko društvo/Disput, 2015.)

Camillo Boito
'ČULNOST'

priče
S talijanskoga prevela Ana Vukadin
izd. Hrv.filološko društvo/Disput
116 str., 12,5 x 20 cm, tvrdi uvez
Knjižarska cijena: 70,00 kn

Riječ izdavača



Knjiga sadrži tri priče talijanskog književnika Camilla Boita, čiji je lajtmotiv tema ljepote u svim njenim oblicima, posebice žene, ali i glazbe i umjetnosti. Sve su one prožete senzualnim i estetskim opsesijama, te kombiniraju dekadentno i mračno ozračje.
Pripovijetka Tijelo govori o mladoj ženi Carlotti i dvojici muškaraca opsjednutih njezinom ljepotom. Kod jednoga, slikara koji je ujedno i Carlottin zaručnik, ona sublimira u opsjednutost estetikom, dok se kod drugoga, čuvenog anatoma koji je život posvetio istraživanju veze između duha i tijela, pretače u faustovsku opsjednutost znanjem. Napetost priče gradi se zloslutnim nagovještajima Carlottina patološkog straha od smrti i postupnim rastom atmosfere strave.
Minuciozna skica sebične ljubavi i ljubomore Manje od dana pripovijeda o tajnom susretu udane žene i njezina ljubavnika. Susret je trebao biti "slika i prilika raja", ali na putu su mu se ispriječile ne samo društvene konvencije, ograničavajući takvu vrstu susreta na turobnu, gotovo gotičku atmosferu opustjelog provincijskog mjestašca, već i opsesivna narav protagonista koja na koncu ljubav pretvara u nepodnošljivu tjeskobu.
Naslovna pripovijetka Čulnost, često smatrana vrhuncem Boitova književnog opusa, na povijesnoj pozadini talijansko-austrijskog rata 1866. godine donosi dojmljivu životnu priču grofice Livije u obliku tajnog dnevnika. Pripovijest je to o strastvenom, gotovo mazohističkom zanosu grofice prema mladom ljubavniku, beskrupuloznom poručniku Remigiu, zanosu koji se saznanjem o ljubavnikovoj izdaji pretvara u mržnju i okrutnu osvetu. Premda su je nerijetko uspoređivali s Emmom Bovary i Anom Karenjinom, dvjema junakinjama čuvenima po svom tragičnom buntu protiv buržoaskog konformizma, Livia od njih odskače proračunatošću, egoizmom i savršenom svjesnošću svojih i tuđih zastranjenja. Godine 1954. Luchino Visconti je prema toj priči snimio čuveni film Senso, a 2002. Tinto Brass napravio je remake pod naslovom Senso '45.

Camillo Boito (1836-1914) rođen je u Rimu, studirao je arhitekturu u Padovi i Veneciji, no gotovo čitav život bio je vezan uz Milano, gdje je proveo pedesetak godina kao profesor na čuvenoj likovnoj Akademiji Brera. Bio je aktivan sudionik neformalnog književnog i umjetničkog pokreta Scapigliatura, čiji su pripadnici zagovarali nekonvencionalan, društvenim normama neprilagođen svjetonazor, što je rezultiralo provokativnim temama poput seksualnosti, moralne i fizičke propasti, neuroze, smrti i bolesti, često s prizvukom mistike, fantazije ili strave. Dobar dio pripovijedaka koje je objavljivao u suvremenim književnim časopisima i sabrao u dvjema zbirkama, Isprazne pričice (Storielle vane, 1876) i Čulnost. Nove isprazne pričice (Senso. Nuove storielle vane, 1883), obilježen je tematikom i estetikom Scapigliature. Književni opus Camilla Boita obuhvaća još i zbirku putopisno-umjetničkih ogleda Izleti jednog umjetnika (Gite di un artista, 1884) te novelu Učitelj solfeggia (Il maestro di Setticlavio, 1891).
Njegove pripovijetke kao da su od početka bile osuđene na tihu egzistenciju u dvostrukoj sjeni. Ponajprije u sjeni djela mlađeg mu brata Arriga, istaknutog književnika i glazbenika, a potom i u sjeni samog Boita kao arhitekta i jednog od najutjecajnijih modernih teoretičara arhitekture i restauriranja. Dobar uvid u taj opus Camilla Boita daje prijevod njegovih deset antologijskih spisa o arhitekturi, zaštiti kulturne baštine i restauriranju u knjizi Spomenik kao knjiga. Spisi o arhitekturi, kulturi i restauriranju 1861-1886. (Disput, 2013).




PREDSTAVLJANJE novog romana Roberta Perišića 'Područje bez signala' (Sandorf, 2015.)

utorak , 19.05.2015.




Srijeda, 20.05.2015. s početkom u 20 sati
u Muzeju za umjetnost i obrt
, Zagreb
u sklopu Zagreb Book Festivala

predstavljanje novog romana Roberta Perišića
'Područje bez signala'
(Sandoerf, 2015.)

Sudjeluju Robert Perišić, Ivan Sršen i Judita Franković

O romanu:

U gradić N., zabačen i devastiran, dolaze dvojica likova i bude nadu – to je ulaz u Područje bez signala u kojem se, kao i u prethodnom Perišićevom romanu Naš čovjek na terenu, spaja lokalno i globalno u priču koja će vas istovremeno nasmijati, ali i protresti.
Od radnika do financijske elite, od konobarica do menadžerica, od naših do Amerikanaca... – protagonisti romana iz naoko udaljenih svjetova stupaju u odnose koji ih mijenjaju i gone u nepoznato, boreći se za opstanak i voleći, radeći puno toga što nisu planirali.
Mnogi čitatelj i čitateljica prepoznat će se u životnosti odnosa što klize između rečenog i prešućenog, a prići će likovima koje možda zaobilaze u stvarnosti.
Povezujući sadašnjost i prošlost te zbivanja na neobično širokom prostoru, od Sibira do Magreba, od Dinarida do Londona, ova priča angažira i intelektualno i emocionalno – uz neprekidno iščekivanje: što će biti dalje?



Večer poezije: Uljana Wolf + Ana Brnardić Oproiu




Pjesnikinja i prevoditeljica ULJANA WOLF gošća je ovogodišnje zadarske radionice „Autor i njegov prevoditelj“.

Prije toga će provesti jedan dan u Zagrebu i susresti se s hrvatskom pjesnikinjom ANOM BRNARDIĆ OPROIU.

Večer poezije tih dviju pjesnikinja moderirat će prevoditeljica ROMANA PEREČINEC i SILVESTAR VRLJIĆ, pjesnik i voditelj Međunarodnog festivala suvremene poezije u Zagrebu, a svojim priborom za crtanje pratit će ih uživo umjetnica IVANA PIPAL.

U Goethe Institutu u Zagrebu, 20.05.205. s početkom u 20 sati



NOVO: Tena Štivičić - 'Nevidljivi' (Hena com, 2015.) + PROMOCIJA

ponedjeljak , 18.05.2015.


Nova knjiga edicije Verbarij koju uređuje Marina Vujčić u izdavačkoj kući Hena com :

Tena Štivičić
'Nevidljivi'

drame
Biblioteka Verbarij
Hena com
Broj stranica: 300
Godina izdanja: svibanj 2015.
ISBN: 978-953-259-101-9
Uvez: meki uvez
Format: 13,5 x 20,8 cm
Cijena 119,00 kn




O knjizi



Tri drame Tene Štivičić čitao sam prema ‘imaginativnom toku’ koji mi se nametnuo nakon višekratnih čitanja. Jer stekao sam utemeljeni dojam da ova spisateljica u njima intuitivno gradi jedan samosvojni i originalno predočeni svijet. Sedam dana u Zagrebu je ‘auftakt’ iliti ‘uzmah’, kao komično-(ne) sretni komad, koji svojom razdraganošću najavljuje ozbiljnije motive, ali je i sam njihov dio. Ljubavni zaplet komediografski je izvanredno načinjen, s time da mu birokratske prepreke u sporednim linijama ništa ne oduzimaju od sočne i bezobrazne duhovitosti. Jedino je poanta gorka: nakon porođaja na sceni (sic!), novorođena beba ostaje – sama, kao tužni uskličnik na pozornici. Ali ona je možda jedan od budućih, izgubljenih likova koji će se u Krijesnicama, s nekog aerodromskog terminala, razilaziti/mimoilaziti/gubiti, da bi usred i nakon mnogih zabrana, prepreka, nestali/planuli u ‘noći vremena’ baš kao prave krijesnice (ili meteori/prskalice). U energično dijalogiziranim partijama (što je jedna od jačih strana ove spisateljice!) mnogo je gorčine, tuge i rezignacije donesene na javu (scenu), a nakon što ovi otputuju, bilo kamo, preostaje samo smeće i posao za čistačice. U Nevidljivima, kao ‘političkome ideologemu’ ove trilogije, možda su se baš ti izgubljeni likovi našli slučajno (?) u teškoj poziciji imigranata, koji od protagonista vlastitih života postaju tek epizodisti i u novoj sredini ‘prozirni’ do prezira. U fragmentarnom dramskom slogu, nižući brojne scene kao ‘spotove’, ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji.

Igor Mandić


*******

PROMOCIJA KNJIGE održat će se u petak, 22. svibnja 2015., u 19:00 sati
u Vip clubu
, Trg bana Josipa Jelačića 9, Zagreb

Sudjeluju:

Tena Štivičić, autorica
Tomislav Zajec, dramski pisac
Marina Vujčić, urednica

Glumci Jadranka Đokić, Sreten Mokrović i Frano Mašković odigrat će odabrane prizore iz drama.




Knjigu možete naručiti direktno od izdavača, s popustom - ovdje

Promocija knjige "Kuga i njezine kćeri" Kristine Posilović





Drage i dragi,

pozvani ste na druženje uz rriječku promociju nove knjige pjesama Kristine Posilović 'Kuga i njezine kćeri' koja će se održati 20.5 u 19h, u Book Caffe Dnevni Boravak.

O knjizi će razgovarati, uz autoricu, Branko Čegec, urednik knjige i Dejan Durić.

Uz finu tortu (kupljenu!) proslavit ćemo dolazak toplih dana i svašta još nešto!

Dobrodošli!


Zagreb Book Festival

nedjelja , 17.05.2015.





Tribine, književne promocije,
filmski i glazbeni program,
program za djecu i mlade,
prodaja knjiga s popustima...

na novopokrenutom
Zagreb Book Festival-u


Unatoč nakaradnom, engleštinom zatrovanom imenu festivala
program je odličan - provjerite ovdje

i navratite, od 18. do 24.05.2015.
u Muzej za umjetnost i obrt




TRIBINA "Tragom prijevoda" : Corrado Alvaro+Elvis Peeters




Treća ovogodišnja tribina iz ciklusa “Tragom prijevoda” održat će se u ponedjeljak 18. svibnja 2015. u 18.00 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), a bit će predstavljeni sljedeći naslovi:


Corrado Alvaro, 'Ljudi s Aspromonta', prijevod i pogovor: Iva Grgić Maroević, Sandorf, 2015.

Elvis Peeters, 'Utorak', prijevod: Romana Perečinec, Disput, 2014.

Knjige predstavljaju navedene prevoditeljice a tribinu moderira Ana Badurina.

Tribinu organizira Društvo hrvatskih književnih prevodilaca jer, kako naglašavaju, "u vremenu kada mediji zaboravljaju čak i navesti prevoditeljevo ime, nužno je usmjeriti reflektorski snop i na tog vječnog „stvaraoca iz sjene“, kako zaslužni prijevodi ne bi bili tek mala kap koja će nečujno kapnuti u more tiskanih knjiga."




Moja kritika romana Elvisa Peetersa 'Utorak', objavljena u 'Vijencu' dostupna je ovdje

PROMOCIJA: Zijah A.Sokolović - 'Glumac... je glumac... je glumac' (Hena com, 2015.)




Izdavačka kuća HENA COM poziva Vas

u srijedu, 20. svibnja 2015., u 20:00 sati
u Vip club
, Trg bana Josipa Jelačića 9, Zagreb

na predstavljanje knjige "Glumac... je glumac... je glumac" Zijaha A. Sokolovića.

O knjizi će govoriti:

Ivica Boban, redateljica
Marina Vujčić, urednica
Zijah A. Sokolović, glumac i autor

Dobrodošli!




Dobitnici nagrade 'SFera' 2015.

subota , 16.05.2015.




Ovogodišnji dobitnici nagrade «SFERA», najstarije nacionalne nagrade za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2014. godini su, po kategorijama:

- Minijatura – Jurica Ranj „Korisnička služba“, Parsek 123, SFera
- Kratka priča – Davor Šišović, „Zavarivači“, zbirka Prsten s one strane sna, Refestikon
- Priča – Zrinka Pavlić, „Sava ispod Sljemena“, zbirka Imaš vatre?, Jesenski i Turk
- Roman – Tanja Tolić, „Zovem se nebo“, Ljevak
- Roman za djecu – Jelena Radan, „Zeda“, Algoritam
- Teorija – Slaven Škapul, „Imaginarij distopijskog filma!“, Ubiq 15, SFera
- Posebno ostvarenje – Astra, pervazivni LARP, Ivana Delač i Vesna Kurilić

Nagrade SFERA dobitnicima bit će dodijeljene u subotu 16. 5. 2014. u 20h na svečanoj skupštini društva SFera, u sklopu konvencije SFerakon 2015 - 37. Dana znanstvene fantastike u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb.



Moj tekst o romanu Wieslawa Mysliwskog u 'Vijencu'

petak , 15.05.2015.





Na kioscima je
novi broj 'Vijenca'
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga

i moja kritika romana
'Traktat o ljuštenju graha'
Wieslawa Mysliwskog





Novi 'Vijenac' još donosi:

- razgovor s Arturom Rafaleovičem Bagdasarovim, ruskim kroatistom, slavistom i sociolingvistom
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi 'Kantilena majci' Tina Kolumbića
- tekst Lade Žigo o knjizi 'U smjeru početka' Dylana Thomasa
- tekst Strahimira Primorca o knjizi 'Ledina' Božice Brkan
- tekst Davora Šalata o troknjižju Jože Skoka o Varaždinu
- razgovor s prevoditeljicom i pjesnikinjom Vandom Mikšić
- poezija Gorana Čolakhodžića

te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, plesu, kazalištu, glazbi, filmu itd.

PROMOCIJA romana 'Bidon' Nataše Skazlić



SFeraKon

Fakultet elektronike i računarstva, Zagreb
tzv. Bijela soba,

16.05.2015. u 16 sati


PROMOCIJA romana 'Bidon' Nataše Skazlić
osme knjige iz edicije Nokaut koju uređujem u izd. kući Hena com

Sudjeluju
Nataša Skazlić i Davor Šišović


Dobrodošli!







MOJA FILMSKA KRITIKA: 'Under the skin' Jonathana Glazera

četvrtak , 14.05.2015.




Na portalu Lupiga.com objavljena je moja nova filmska kritika - moj tekst naslovljen DRSKO UPUĆENI PRST-SREDNJAK MIZOGINIJI I SEKSIZMU, o filmu snimljenom prema romanu 'Ispod kože' Michela Fabera kojega smo u hrv.prijevodu dobili prije desetak godinica u izdanju sad već upokojenog, nikad prežaljenog Celebera (ur. Ivo Caput), izdavačke kuće koja nam je otvorila prozor u svijet književnosti sjajnih autora poput Burroughsa, Juliana Barnesa, Willa Selfa, Iana McEwana, Alexa Garlanda i mnogih drugih.

Inače, da neupućene malo zagolicam, film je to u kojem se Scarlett Johansson u više navrata "skinula do kraja".

Moj tekst čitajte ovdje : http://www.lupiga.com/filmovi/ispod-koze-under-the-skin-drsko-upuceni-prst-srednjak-mizoginiji-i-seksizmu



NOVO S MOJEG UREDNIČKOG STOLA: Francesco Piccolo - 'Želim biti kao drugi' (Hena com, 2015.)


Iz tiska je u izdanju Hena com-a izašao još jedan roman "s mojeg uredničkog stola" :


Francesco Piccolo
'Želim biti kao drugi'

roman
Hena com
Prevela s talijanskog Ira Martinović
Broj stranica: 267
Godina izdanja: svibanj 2015.
ISBN: 978-953-259-100-2
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Cijena 129,00 kn



Moj tekst s korica i klapni knjige:



Roman je nagrađen najznačajnijom talijanskom književnom nagradom - nagradom Strega - za 2014.godinu


'Želim biti kao drugi' esejističkim je dionicama prožeti roman u kojemu autor pripovijeda o vlastitome životu istodobno donoseći panoramski prikaz političkih i ekonomsko-socijalnih promjena koje je Italija od 1970-ih pa do 2013. g. proživjela.
Rekonstruirajući svoj životni put Francesco Piccolo piše i o široj društvenoj zajednici, sve nas podsjećajući da smo žrtve i pokusni kunići različitih, mahom nedovoljno dobro osmišljenih eksperimenata u koristoljubljem vođenim političkim kuhinjama. Autor u etapama prijeđene životne putanje registrira markacijske oznake svoga formiranja, ali osim što se fokusira na različite iskustvene odrednice od kojih se oblikuje cjelina naših bića, on ističe i razvojne etape društva kojega je neodvojivim dijelom.
U romanu se čuveni slučaj otmice i ubojstva Alda Mora te drugi politički potresi prepliću s autorovim intimnim iskustvima, a njegove ljubavne ekstaze i razočaranja, poslovni uspjesi i gubici, osobne katarze i lomovi kontrapunktirani su humorno oslikanim sukobima i lomovima na političkoj sceni.

U romanu se na zanimljiv način susreću Craxi i Sophia Loren, Berlinguer i Kundera, Berlusconi i Nanni Moretti, Aldo Moro i Carver, a autor je neprestano usmjeren demistifikaciji politike i isticanju njenog pogubnog utjecaja na sudbine ljudi koji žive od vlastita rada. Roman započinje prikazom buđenja političke svijesti jednoga pojedinca, da bi, kako vrijeme prolazi a protagonist odrasta i postaje zreliji, strast ustupila mjesto pragmatičnosti a nepokolebljivost poklekla pred konformizmom. Ukratko, u skladu s uočenim političkim (s)kretanjima kretalo se i junakovo doživljavanje političke arene, ali i samoga sebe.
Francesco Piccolo vješto isprepliće privatno i javno, rukopis garnira obiljem autentičnih izjava talijanskih političara i novinara, te se s posebnom oštrinom bavi kritičkom analizom razdoblja Berlusconijeve, u korupciju i različite vrste kriminala uronjene vladavine, koja je na mnoge načine promijenila talijansku svakodnevicu i kroz koju je malo koji Talijan prošao neokrznut.

'Želim biti kao drugi' slojevit je i ambiciozan, ali i duhovit roman koji se, iako govori o Italiji, tiče i sviju nas. Roman je to koji esejistički secira, ali i prkosno ismijava, upozoravajući na zastrašujuću ispolitiziranost naših života: s politikom se budimo i s politikom liježemo, ona nam kroji sudbine i mistifikacijama puni glave, najčešće s jednim osnovnim ciljem – kako bi sadržaje naših džepova preusmjerila u nečije tuđe.



Knjigu možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka




Peti 'Dani Ivana viteza Trnskog'

srijeda , 13.05.2015.




Petak, 15.05.2015. ,19 sati

Galerija Koprivnica, Koprivnica
, Zrinski trg 9

Otvaranje manifestacije prigodom kojeg će se proglasiti ovogodišnji dobitnik nagrade Ivan vitez Trnski, a potom održati književno predstavljanje prošlogodišnje dobitnice Jelene Osvaldić i gošća, uvaženih hrvatskih književnica: Ljerka Car Matutinović, Ana Šoretić i Darja Žilić

*****

Subota, 16.05.2015.

10,00 Zajednički odlazak u Barnagor na Okrugli stol na književnu temu: Hrvatska poetika

13,00 Pauza za ručak

14,00 Nastavak Okruglog stola

16,00 Izlet u Podravske Sesvete

19,00 Književna večer u Novigradu Podravskom

Književni nastup: Ljerka Car Matutinović, Ana Šoretić i Darja Žilić


Program KUD-a Ivan Vitez Trnski

Učenici OŠ „Prof. Blaž Mađer" Novigrad Podravski izvode dramski tekst na temu ''Štikleci iz Novigrada''



Festival 'Prvi prozak na vrh jezika'



U caffe baru U dvorištu, 14. i 15. svibnja održat će se festival 'Prvi prozak na vrh jezika' na kojem će biti predstavljeni autori koji su već dobili vrijedne nagrade za svoje radove, / autori koji će uskoro predstavljati bolji dio naše književnosti. Dođite i pogledajte u budućnost, dok je još mlada, dođite i družite se, upoznajte ljude koji su odskočili, i one koji su im to omogućili - svakoga autora će predstavljati njegov žirant, afirmirani autor koji ga je dodjelom nagrade podržao, žirant kvalitete. Dođite skladati okvir za optimizam, uzeti stvar u svoje ruke, počastiti se dobrom književnošću, energijom i nadom.

14. 5. četvrtak
caffe U dvorištu
, Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb

19 h: otvorenje festivala , dodjela Nagrada Prozak/Na Vrh Jezika za godinu 2014. i predstavljanje dobitnika: Ružice Aščić (Prozak) i Darka Šeparovića (Na vrh jezika)

Dodjeljuju i predstavljaju: Kruno Lokotar, Marko Pogačar i Olja Savičević Ivančević

21 h: Promocija knjiga dobitnika Nagrada za godinu 2013. Alena Brleka 'Metakmorfoze' i Ive Tkalec: '100% društveni uzgoj'

15. 5. petak
caffe U dvorištu
, Jurja Žerjavića 7/2

19 h: okrugli stol na temu Nagrada za mlade autore, sudjeluju: Neven Ušumović, Vladimir Arsenić, Kruno Lokotar

20.30 h: promocija knjige Željke Horvat Čeč 'Moramo postati konkretni' (žirant: Vladimir Arsenić) i čitanje dobitnika nagrada Bojan Krivokapić (Nagrada Edo Budiša, žirant: Neven Ušumović), Goran Čolakhodžić (Nagrada I. G. Kovačića, žirantica: Dorta Jagić)

Afterparty, bar Vynil, Bogovićeva 3, Zagreb



INTERVJU: Frode Grytten




Zapalite kuću, nova akvizicija biblioteke Na tragu klasika, priča je o dečkima iz kultne britanske grupe The Clash, koja je žarila i palila svjetskom glazbenom scenom druge polovice 70-ih i početkom 80-ih godina prošloga stoljeća. Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Topper Headon htjeli su, dakako, promijeniti svijet, no stvarnost je pružila prejak otpor njihovoj nepripremljenoj akciji i sve je na kraju završilo slomom. Buku, bijes, živce i strast jednog ružnog vremena pretočio je norveški književnik Frode Grytten u roman koji je svojom poetičnošću odmah očarao publiku i kritiku. Grytten je rođen 1960. u Bergenu, a odrastao u Oddi, industrijskom gradiću na zapadnoj obali Norveške. Hrvatske čitatelje osvojio je romanima Pjesma košnice i Medvjed koji teče, objavljenima prije nekoliko godina.

U povodu izlaska iz tiska romana o sudbini legendarnih pankera urednica Irena Lukšić zamolila je Frodea za kraći razgovor, čitajte ga ovdje.

O romanu 'Zapalite kuću' Frode Gryttena više ovdje




4. književni spektakl 'Kod Marula'

utorak , 12.05.2015.




Pozvani ste na 4. mješovito-medijski književni spektakl „Kod Marula“ kojega organizira Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika iz Pule, u četvrtak, 14. svibnja 2015. od 10 do 12 sati, u Puli, u Parku kralja Zvonimira (kod spomenika Marku Maruliću – rad umjetnice Marije Ujević).

Nastupit će međunarodna ekipa mladih pisaca i pjesnika:

Ivan Bormann (Italija),
Bruno Brežac (Pula),
Marteen Inghels (Belgija),
Marko Gavranović (Pula),
Ines Lampreia (Portugal),
Aleksandra Mandić (Pula),
Petra Pavličević (Pula),
Daniel Radočaj (Pula),
te Alexandra Ranieri (SAD)

a sve popraćeno hip-hop rimama pulskih "Via Luče".

Uz domaći sastav (mahom članova pulskog udruženja pjesnika DIM), koje je uvijek lijepo vidjeti i čuti, strani gosti premijerno nastupaju u Puli.

Ivan Bormann iz Trsta mladi je književni i filmski umjetnik koji će čitati ulomke iz svog novog romana pod nazivom „Krijumčarene biblije“. Bruno Brežac predstavit će se sa svojom uvijek britkom poezijom. Maarteen Inghels čitat će poeziju koju je (dijelom i za ovu prigodu) prevela Romana Perečinec. Marko Gavranović donosi i neke nove fantazmagorične rime, dok novinarka i spisateljica Ines Lampreia nastupa sa svojom lirskom prozom. Aleksandra Mandić najavila je zadiranje u socijalne teme kroz lirski izraz, dok će nam Petra Pavličević staviti u suvremeni kontekst lik i djelo Marka Marulića, kojemu ovim programom iskazujemo poštovanje. Daniel Radočaj priprema izbor iz svojih najnovijih izdanja, a Alexandra Ranieri predstavit će se dijelom pseduoepske poeme o kralju Arturu koju je tek nedavno dovršila. I, konačno, pulski hip-hoperi „Via Luče“ provest će nas Pulom kakvom je oni vide.



SFeraKon 2015.





SFeraKon 2015.

15. – 17. svibnja 2015.

Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb
(ulaz na SFeraKon je iz Vukovarske)

Cjelovit program ovdje






Kliofest - Festival povijesti





Kliofest - Festival povijesti

od 12. do 16.svibnja 2015.

u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu


Cijeli niz predavanja, okruglih stolova, radionica i promocija knjiga

Detaljan program ovdje


Među zanimljivijim dijleovima programa svakako je predstavljanje knjige 'Posljednji dani čovječanstva' Karka Krausa (Disput, 2015.) u četvrtak, 14.05. s početkom u 17 sati.

Sudjeluju: Boris Senker, Filip Hameršak i Josip Pandurić, a ulomke iz knjige čitat će Jasmin Novljaković



Četiri nove Frakturine knjige hrv.autorica



- Slavenka Drakulić - 'Dora i Minotaur: Moj život s Picassom'

- Đurđa Knežević - 'Disanje nemani'

- Korana Serdarević - 'Nema se što učiniti'

- Alida Bremer - 'Olivino nasljeđe'

Klikom na pojedini naslov otvaraju se stranice s informacijama o knjigama.

****

"Olivino nasljeđe", prvi roman prevoditeljice, urednice i promotorice hrvatske književnosti Alide Bremer bit će predstavljen 14.05.2015. u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

O knjizi će uz autoricu Alidu Bremer govoriti i Frakturin urednik Seid Serdarević.

Razgovor s gostima vodit će Goran Lovrić.

Početak u 19:30 sati



INTERVJU: Anđelka Martić

ponedjeljak , 11.05.2015.




Povodom nedavnog
91. rođendana Anđelke Martić
(inače, moje daleke rođakinje s majčine strane - preciznije, supruga majčinog strica),
autorice legendarnog
(a iz školske lektire sramotno istjeranog)
'Pirga',
pročitajte intervju s njom
objavljen na portalu Voxfeminae.net :
klikaj ovdje








PREDSTAVLJANJE knjige dr.Dragana Potočnika

nedjelja , 10.05.2015.




U utorak 12. 05. 2015. u 19. 30 u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

održat će se predstavljanje knjige
'Iran, dežela med Perzijom in islamom' (Založba Pivec, Maribor, 2015.)


U predstavljanju sudjeluju dr. Dragan Potočnik (autor knjige), Milena Pivec (direktorica izdavačke kuće Založba Pivec) i Darija Žilić (moderatorica)

Dragan Potočnik izvanredni je profesor na Katedri za povijest Filozofskog fakulteta u Mariboru, ali i strastveni putnik po azijskom i afričkom kontinentu. Veliki je poznavalac povijesti, kulture i suvremenog Irana. Kao gostujući profesor na esfahanskom Sveučilištu (2008./2009.), imao je prilike i upoznati život ljudi, ali i akademski sustav. Knjiga Iran, dežela med Perzijom in islamom prikazuje višestisućljetnu povijest Irana; riječ je o slikovnoj i u svakom smislu bogatoj monografiji o jednoj od najstarijih civilizacija. U njoj nalazimo, uz povijesne činjenice, opise prirodnih i kulturnih znamenitosti i narodnih običaja. Knjiga je namijenjena studentima povijesti, ali i putnicima koji žele upoznati tu čarobnu zemlju.

Dobrodošli!


PREDSTAVLJANJE troknjižja "Shakespeare – Moliere – Čehov: izabrane drame u prijevodu Vladimira Gerića"

subota , 09.05.2015.



DISPUT
nas poziva
na predstavljanje
troknjižja "Shakespeare – Moliere – Čehov: izabrane drame u prijevodu Vladimira Gerića"
u ponedjeljak, 11. svibnja u 17 sati u atriju kazališta "Gavella".


Komplet knjiga predstavit će Tonko Maroević, Boris Senker, Vladimir Stojsavljević, Boris Svrtan, Josip Pandurić i Vladimir Gerić.

Ulomke iz djela interpretirat će glumci Mirna Medaković, Dragan Despot i Amar Bukvić.

Dobrodošli!

O knjigama ovdje



NOVO: Alper Caniguz - 'Sinovi i ranjene duše' (Hena com, 2015.)


Alper Canigüz
'Sinovi i ranjene duše'

roman
izd. Hena com
Prevela s turskog Jana Bušić
Broj stranica: 208
Godina izdanja: travanj 2015.
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Cijena 129,00 kn




O knjizi


Kada je Alper Can1güz 2004. objavio roman pod nazivom Sinovi i ranjene duše, bio je proglašen jednim od najvećih proznih iznenađenja te godine. Originalan i duhovit, odmah je pohvaljen od kritike a prihvaćen je i od čitatelja pa se danas ubraja u kultna suvremena turska pera. Sinovi i ranjene duše su mu drugi roman u kojem nas suvereno uvodi u svijet filozofije i psihoanalize koji kombinira s dubokim, čak i mračnim crnim humorom u čemu i leži njegova vrijednost i šarm. Junak mu se zove Alper Kamu, a svaka sličnost s francuskim filozofom i piscem Albertom Camusom nije niti slučajna ni nenamjerna. Dapače, otkad nam se predstavi uvodnom filozofskom rečenicom: „Pet je dob u kojoj osoba doseže zrelost, nakon toga slijedi propadanje“, pred nama se otvara unutarnji svemir mudrog petogodišnjaka ispunjen apsurdno komičnim idejama i postojanim sarkazmom koji, dakako, nadilaze njegovu dob. Međutim, izvrnute perspektive i obilje duhovitih “starmalih” dosjetki i jest najupečatljivije obilježje ove krimi-komedije. Alperova avantura započinje kad on pronađe mrtvo tijelo susjeda Hidžabija, umirovljenog ravnatelja policije, i prepuna je iznenađujućih obrata, mudrih filozofskih zaključaka i duhovitih opaski. Nakon što policiju navede na krivi trag, Alper kreće u lov na ubojicu i pritom koristi jedino što ima: britak um i plastični pištolj. Usput će nam progovoriti koju o nogometu, ženama, susjedima i prijateljima iz kvarta te cijelom jednom zamršenom svijetu u kojem se obreo. I dobro će nas, ali stvarno dobro, nasmijati.





PREDSTAVLJANJE: Jelena Zlatar - 'Slijepa točka' (CeKaPe, 2015.)

petak , 08.05.2015.




12.svibnja 2015.
bar Vinyl
, Bogovićeva 3, Zagreb

PREDSTAVLJANJE
romana
Jelene Zlatar
'Slijepa točka'
(CeKaPe, 2015.)


Nakon sjajne zbirke priča 'Odjavna karta', Jelene Zlatar, Centar za kreativno pisanje objavio je njen prvi roman, 'Slijepa točka'.

"Neobičan i dojmljiv spoj pariške razglednice i svega onog u ljubavi što razglednice prešućuju", kaže urednik Nebojša Lujanović koji će s autoricom i moderatoricom Sanjom Vučković u utorak 12.5.2015. u 20.00 sati u Vinylu predstaviti roman.


O romanu:

Nakon "Odjavne karte", Jelena Zlatar uspjet će zadržati u romanu "Slijepa točka" ono najbolje od svježine glasa koju je unijela u hrvatsku proznu književnu scenu premda je promijenila formu. Na već pokrenutom valu nove poetičke matrice autorica i autora čiji se odmak od stvarnosne proze, u nedostatku boljeg termina, označavao kovanicom "novi intimizam", Zlatar ide još dalje ogoljujući svoje likove od bilo kakvog društvenog, a kamoli političkog, konteksta.

Usredotočena samo na odnos dvoje mladih ljudi, zarobljenih u međusobnom trpljenju, autorica njihovo jednako mučno finale postavlja ironijski na pozornicu Pariza kao simbola tlapnje koja nam se prodaje pod nazivom ljubav. Finale koje to nije dolazi kao formalno zaključenje priče bez iznenađenja i obrata, sve u službi elemenata teksta u kojima je Zlatar najbolja. A to su lirski fragmenti, zbijeni do razine aforizama, bez karakteristične duhovitosti, ali naboja od kojeg će čitatelj dugo podrhtavati.

Riječi su to koje bi i on sam rado iskoristio da izrazi svoje strahove i nade u ljubavnoj vezi, samo da ih je pronašao u pravo vrijeme...





Poezija & subverzija

četvrtak , 07.05.2015.




U sklopu Subversive Film Festivala :

POEZIJA & SUBVERZIJA, (org.Hrvatski P.E.N. centar i Subversive Film Festival)

Poezija je intimni dijalog pjesnika s čitateljem ili slušateljem bez kojega i ne postoji.
Unositi poeziju u svakodnevni život prevođenjem i raznovrsnim manifestacijama tako postaje čin subverzije.
Koji sve oblici djelovanja poeziju danas čine živom?
Što je subverzivno u poeziji naših dana?

Petak, 8. svibnja u 20 h - Večer poezije
Nastupaju: Tj Dema, Bei Ling, Alja Adam, Lulleta Lleshanaku, Tanja Bakić, Senadin Musabegović, Nikola Petković, Dorta Jagić, Tomislav Domović, Monika Herceg, Maja Hanić, Goran Čolakhodžić, Martina Vidaić, Luka Mavretić, Irena Matijašević, Ana Brnardić Oproiu, Adrian Oproiu, Miroslav Kirin...

Subota 9. svibnja u 18 h - Okrugli stol Poezija & Subverzija danas
Sudjeluju: Tj Dema, Bei Ling, Alja Adam, Lulleta Lleshanaku, Tanja Bakić, Senadin Musabegović, Nikola Petković, Miroslav Kirin, Tomica Bajsić i Nadežda Čačinovič, predsjednica P.E.N.-a.

Subota 9. svibnja u 19 h - Portreti pjesnika i čitanje poezije uz videoprezentacije
Nastupaju: Tj Dema - Tanja Bakić; Lulleta Lleshanaku - Alja Adam; Bei Ling - Senadin Musabegović. U čitanju sudjeluju Petra Svrtan i Ivan Colarić, studenti glume na ADU.

Subota 9. svibnja u 21 h: KONCERT POEZIJA & SUBVERZIJA
Ivana Rushaidat i Matija Antolić sviraju i pjevaju pjesme Toma Waitsa
, a portugalski gitarist Pedro Abreu i fado pjevačica Yoshka sviraju i pjevaju fado poeziju bunta.

Ulaz na sve događaje je slobodan.



Sajam starih, rabljenih i antikvarnih knjiga




Sajam starih, rabljenih i antikvarnih knjiga održava se u organizaciji knjižnice Pippilota u Medici (Pierottijeva 11, Zagreb) u subotu, 9. 5. 2015. s početkom u 12:00 sati. Tijekom sajma se odvijaju i druge akcije vezane uz knjige.

Sajam je otvoren za sudjelovanje pa slobodno dođite, donesite knjige za prodaju i postavite svoj štand, dobrodošli su i stripovi, slikovnice, časopisi i druga literatura, stolovi će biti osigurani, a sudjelovanje je, kao i svaki put, besplatno.

Tijekom sajma će se prikupljati donacije knjiga (na hrvatskom) za zatvorenike, što je stalna akcija u kojoj Pippilotta sudjeloje već par godina. Također, skupljaju se i knjige na francuskom, engleskom ili arapskom jeziku (i drugim stranim jezicima) koje će biti donirane tražiteljicama i tražiteljima azila u hotelu Porin za njihovu čitaonicu za odrasle i za djecu. Kao donacije preporučamo i neispisane bilježnice koje su im potrebne za učenje.

U knjižnici stalno djeluje i besplatni "dućan" Uzmi ili ostavi! pa slobodno donesite odjeću, posuđe, alate, igračke i druge stvari koje vam ne trebaju, a uzmite što god vam treba - sve je besplatno. Ovdje nije riječ o razmjeni, već o solidarnom dijeljenju stvari koje vam nisu potrebne, a drugima bi mogle dobro doći. I obrnuto.

Biti će i hrane na donacije, čaja i kave cijeli dan, tako da druženje uz knjige bude potpuno.

PREDSTAVLJANJE romana Đurđe Knežević 'Disanje nemani' (Fraktura, 2015.)





Novi roman Đurđe Knežević "Disanje nemani"
bit će predstavljen
u ponedjeljak 11. svibnja 2015. u 19.30 u Zagrebu,
u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Uz autoricu o romanu će govoriti Vesna Solar i Seid Serdarević.

"Disanje nemani" roman je o suočavanju sa zvukovima koje čujemo, ali se pravimo da ih ne primjećujemo, s čudovištima koja čuvamo u ormarima, a na njih se ne obaziremo iako nam određuju život i postojanje. Đurđa Knežević napisala je knjigu o svim našim provincijama, o svim strahovima koje potiskujemo, o djetinjstvu koje zauvijek nestaje u lažnoj Arkadiji puberteta.

Više o romanu ovdje




'Bookvica': Renato Baretić+Ivica Ivanišević

srijeda , 06.05.2015.




U ovotjednoj Bookvici, koja će se održati u četvrtak, 7. svibnja 2015., s početkom u 21 sat u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) gostuju popularni splitski autori RENATO BARETIĆ i IVICA IVANIŠEVIĆ.

Gosti će pričati o zajedničkoj knjizi koju su nedavno objavili „Split za početnike: abeceda grada“ (Znanje, 2015.), o novim samostalnim knjigama (Ivica Ivanišević: „Ulaz za djecu i vojnike“; Renato Baretić: „Muka malog vuka“), o dosadašnjim zajedničkim projektima, planovima za budućnost, Splitu i Zagrebu, humoru i nostalgiji, novinarstvu i književnosti, glazbi i preživljavanju.

U tradicionalnoj tomboli darujemo zajedničku knjigu Renata Baretića i Ivice Ivaniševića „Split za početnike: abeceda grada“.

Voditeljica Bookvice je Patricija Vodopija.



10 godina časopisa 'Tema'




Predstavljanje 10 godina izlaženja časopisa "Tema" održat će se u srijedu 6. svibnja u 18 sati u Knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu (Vodovodna 13).

Rezime deset godina izlaženja časopisa za knjigu "Tema" (Zagreb, Centar za knjigu, 2004. - ) dat će glavni urednik Branko Čegec te članovi uredništva - Vanda Mikšić, Miroslav Mićanović i Tanja Radović koji će razgovarati o problematici i temama koje su obilježile proteklo desetljeće izlaženja ovog časopisa.

Od 6 do 24. svibnja će u izlozima Knjižnice bit će izloženi svi dosadašnji brojevi časopisa te fotografije nekolicine stalnih suradnika koje su časopisu dale osobiti vizualni identitet.



Izvor: Moderna Vremena Info


Ivan Ivanji o Guenteru Grassu

utorak , 05.05.2015.





Sjećanja Ivana Ivanjija
na druženja
s Guenterom Grassom
,
povodom smrti velikog književnika,
čitajte ovdje





Emisija 'Noćna kavana' o Houellebecqu

ponedjeljak , 04.05.2015.



HTV-ova emisija 'Noćna kavana'
od 24.04.2015.
bila je posvećena
liku i djelu Michela Houellebecqua.


O tom francuskom piscu u emisiji su govorili:

Dražen Katunarić (Izdavač Houellebecquovih, ali i mojih knjiga wink)
Marinko Koščec
Maja Zorica
Milena Benini


Voditelj : Dražen Ilinčić

Emisiju gledajte ovdje




O Houellebecquovim knjigama svojedobno sam i ja ponešto napisao :

- MOJA KRITIKA Houelllebecquova romana 'Karta i teritorij'
dostupna je ovdje

- MOJA KRITIKA Houellebecquova romana 'Mogućnost otoka' dostupna je ovdje



Moj tekst o romanu 'Buddha u potkrovlju' Julie Otsuka u 'Vijencu'

subota , 02.05.2015.




Na kioscima je novi broj 'Vijenca'
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga,

i moja kritika sjajnoga romana
'Buddha u potkrovlju'
Julie Otsuka





Novi 'Vijenac' još donosi:

- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Strahimira Primorca o knjizi Dubravka Jelačića Bužimskog 'Nezaboravne priče iz kavane Corso'
- tekste Krešimira Bagića o knjizi izabranih pjesama Milivoja Slavičeka
- tekst Ljerke Car Matunutinović o knjizi izabranih soneta Florabele Espanca
- tekst Ive GRgić Maroević o knjizi Itala Calvina 'Raspolovljheni viskont'
- tekst Marijana Bobinca o Guenteru Grassu, povodom smrti velikoga književnika
- tekst Vinka Brešića o knjizi Josipa Bratulića 'Slavonske književnopovijesne teme'
- poezija Franje Džakule
- tekst Ivana Bačmage : Matoš o Strossmayeru

te još pregršt tekstova o filmu, plesu, kazalištu, glazbi, likovnoj umjetnosti itd.



TRIBINA 'Što je pisac htio reći?' : Ivica Ivanišević



Izdavačka kuća HENA COM
vas poziva

na književnu tribinu
'Što je pisac htio reći??

u utorak, 5. svibnja 2015. u 18:30 sati u VINYL bar&bar
, Bogovićeva 3, Zagreb.

Ovaj put u "metropolu" privode fetivog Splićanina Ivicu Ivaniševića kako bi ga voditeljica tribine Marijana Perinić podvrgnula unakrsnom ispitivanju o proznim minijaturama iz knjige ‘Ulaz za djecu i vojnike’ ne bi li iz prve ruke saznala što znači biti ‘pisac opće prakse’ te kakvo je njegovo autorsko jučer, danas i ‘malo sutra’.

Ulaz besplatan!






SRETAN 1. MAJ!

petak , 01.05.2015.




Svim ljudima
koji žive od svoga rada,

sretan 1.maj!
,

uz jednu prigodnu ovdje





<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>