2.izdanje romana 'A onda je Božo krenuo ispočetka' Marine Vujčić

četvrtak , 30.04.2015.




Roman Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka' - prva knjiga od devet dosad objavljenih u ediciji 'Nokaut' koju uređujem u izd.kući HENA COM - doživio je svoje drugo izdanje.

To je, u uvjetima krizom poharanog hrv.knjiškog tržišta, u nas prilična rijetkost, i zato vrijedna posebnog (i ponosnog) isticanja.

O tom romanu su se mnogi kritičari vrlo pohvalno izrazili - na ovitku drugog izdanja romana odabrane su neke od njihovih tvrdnji koje, ovdje, uz novu naslovnicu knjige, donosim :



U ovom primarno psihološkom romanu mnogo je duhovitih mjesta i prije svega dobrih pripovjednih rješenja, zbog čega Božo postaje poprilično “naš” i razumljiv, a roman čitak i s izuzetnom unutarnjom dinamikom. Marina Vujčić, naime, majstorica je fabuliranja koja posve očito posjeduje ljubav prema tekstu koji gradi i brigu za budućeg čitatelja koji će osjetiti kako njezina empatija nije rezervirana samo za
glavnog lika, već i njegove konzumente.

Jagna Pogačnik, Jutarnji list

Čitatelj susreće Božu u trenutku kada je napokon odlučio živjeti. On, naime, bježi od kuće. Ostavlja ženu, stan, posao, odjeću u ormarima...
Marina Vujčić uvjerljivo vodi priču o čovjeku kojem manjka svaki smisao, ali i emocija. Upravo tu je autorica prava majstorica – Božu možda i ne razumijemo, ali vidimo koliko je on uvjerljiv lik.

Bojana Radović, Večernji list

Ovo je roman dobro i brižljivo građen, darovito i bez balasta viškova ispripovedan, retko kultivisane rečenice, nesavršen tek onoliko koliko to mora bit sve što ne deluje “veštački”. Možda vam je Marina Vujčić kao pisac do sada prolazila ispod radara – i meni je, uostalom; od ove knjige nadalje, to više nije dopušteno.
Teofil Pančić, Jutarnji list





Roman naručite direktno od izdavača, s popustom ovdje

INTERVJU: Seid Serdarević




Povodom nagrade Londonskog sajma knjiga zaprešićkoj Frakturi Nina Ožegović je za T-portal razgovarala sa Seidom Serdarevićem, glavnim urednikom i vlasnikom ove izdavačke kuće, o poslovnoj politici i inovacijama njihove poslovne strategije koja ih je, usprkos mnogim otegotnim okolnostima, od uvođenja PDV-a na knjigu do drastičnog pada prodaje knjiga, dovela u sam vrh hrvatskog izdavaštva.

Razgovor čitajte ovdje




Nagrade 'Iso Velikanović' za književno prevođenje Vandi Mikšić i Zvonimiru Mrkonjiću




Godišnja nagrada 'Iso Velikanović' za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela za 2014. godinu pripala je Vandi Mikšić za prijevod romanesknog remek-djela suvremenog francuskog pisca Georgesa Pereca 'Život način uporabe' koji je 2014. objavio MeandarMedia, a dobitnik Nagrade za životno djelo je prevoditelj i pjesnik Zvonimir Mrkonjić.

Opširnije ovdje




Uz dolazeći 1.maj...

srijeda , 29.04.2015.



VEZANO UZ DOLAZEĆI 1.MAJ :

Knjiga 'Traktat o ljuštenju graha', izuzetan roman Wieslawa Mysliwskog (uskoro u Vijencu moj tekst o toj knjizi) između ostaloga tematizira i nešto što je u nas postojalo ali je iščeznulo dolaskom 'promjena' devedesetih - u današnje deindustrijalizirano vrijeme i vrijeme izgona radništva iz javnog diskursa, teško nam je uopće i zamisliti da su tvornički pogoni nekad, vjerovali ili ne - i kod nas u svom sastavu imali, zamislite, KNJIŽNICE, ili pak MUZIČKE ORKESTRE limene glazbe, a neki su industrijski kolektivi OBJAVLJIVALI, vjerovali ili ne, čak i KNJIGE i različite tiskovine, a usto su organizirali i različite književne natječaje i DODIJELJIVALI KNJIŽEVNE NAGRADE (npr. poznata "Književna nagrada Željezare Sisak").

Tvornice su nekad čak i otkupljivale knjige od izdavača i poklanjale ih svojim radnicima.

Vjerovali ili ne...

A danas ne znamo ni što su to tvornice, ni što je to radništvo, a kamoli da još postoje tvornički glazbeni orkestri i slične prosvjetiteljsko-kulturne inicijative industrijskih kolektiva.

Nekoliko dana unaprijed, stoga, SRETAN NAM SVIMA PRAZNIK RADA!






NOVI ROMAN EDE POPOVIĆA 'Mjesečav meridijan' (izd. OceanMore, 2015.)

EDO POPOVIĆ
'Mjesečev meridijan'

roman
Naklada OceanMore
04/2015.
176 str., meki uvez s klapnama
ISBN 9789533320267
Cijena: 120.00 kn

Riječ izdavača



Jedan od naših najvažnijih suvremenih pisaca, Edo Popović, u svom novom romanu "Mjesečev meridijan" pokušava pokazati koliko je zapravo malo potrebno za spokojan život, puno manje nego što bismo mogli pomisliti.

Mirko Graf putuje vlakom u Zagreb, grad pun beskućnika i prosjaka, gladnih i nezaposlenih, na sastanak koji je sazvan zbog Zaboravljenih – ljudi "koji, navodno, žive u nekom zaboravljenom raju u središnjoj Europi...". Ali i u tom "raju" i Zaboravljeni potiho šapuću o Otrovanima, društvu koje je uništilo svoj okoliš. No i jedni i drugi, i Zaboravljeni i Otrovani, uskoro će posumnjati i shvatiti da žive u laži, u slijepoj i uzaludnoj potjeri za nametnutim imperativom posjedovanja materijalnog, i bjesomučnom hvatanju blistave sreće.

"Mjesečev meridijan" roman je potrage, u kojem se preispituju vrijednosti koje su suvremena ekonomija i tehnologija dovele u pitanje, a to su dijelom zaboravljene vrline poput solidarnosti, prijateljstva, odgovornog roditeljstva, prirodnosti. Dakle, bavi se pitanjem – koliko su ekonomija i tehnologija, razarajući i prirodu oko nas, zatrovale i međuljudsku povezanost? Je li nas tehnologija istrgnula iz fizičke stvarnosti pa ne možemo pojmiti da smo pretvoreni samo u dodatak od krvi i mesa digitalnim strojevima?

Prateći usporedne misteriozne sudbine dvoje mladih iz samo naizgled različitih svjetova, Mile i Kaja, otkrivamo mračne tajne njihove povezanosti, a ta da su oboje djeca paklenog eksperimenta samo je jedna od mnogih. Enigma se nameće istodobno čitatelju i likovima: postoji li uopće idealni svijet slobode, raj u koji bi se moglo pobjeći i ondje ljudski funkcionirati?



Izvor: Moderna Vremena Info

Knjiga Zijaha A.Sokolovića 'Glumac... je glumac... je glumac' (Hena com, 2015.)

utorak , 28.04.2015.


U izdanju Hena com-a, u biblioteci Verbarij koju uređuje Marina Vujčić, izašla je knjiga 'Glumac... je glumac... je glumac' Zijaha A.Sokolovića

(Da se malo pohvalim, ideja da objavimo Zijahovu knjigu bila je moja, premda sam ja bio predložio "Cabares, cabarei". Ali i ta će jednog dana, sigurno...):


Zijah A. Sokolović
'Glumac… je glumac… je glumac'
izd. Hena com

Beletristika domaća
Biblioteka Verbarij
Broj stranica: 242
Godina izdanja: travanj 2015.
ISBN: 978-953-259-099-9
Uvez: meki uvez
Format: 13,5 x 20,8 cm
Cijena : 119,00 kn
Cijena s popustom: 107,10 kn




O knjizi :


Život sam proveo s glumcima, pričajući priče kroz njih. O njihovoj iskrenosti ovisila je vjerodostojnost svega što sam radio, i svašta sam s njima doživio, ali samo su me dvojica mimo moje volje uspjela uvući u svoju igru. U Beogradu 1975., u blizini Ateljea 212, zaorilo se: „Vojničeee!” Prepoznao sam glas i znajući što slijedi ubrzao. No sustiglo me još glasnije: „Voooojničeeeeee!” Stao sam i pogledao na drugu stranu, odakle mi je glumac Bata Stojković mahao da priđem.
Publika se u trenu okupila. Prešao sam ulicu, stao pred Batu, a on je iz novčanika izvukao hiljadu dinara i teatralno ih gurnuo u džep mog vojničkog šinjela. „Evo, neka se nađe!” rekao je glasno. Narod je zapljeskao, a on im se naklonom zahvalio, mahnuo mi i otišao niz ulicu.
U Zagrebu 1979., u podrumskoj sali na Trgu žrtava fašizma, na scenu je izašao glumac Zijah A. Sokolović i počeo me vrijeđati: „Zašto ste sjeli tu, u prvi red, kao da ste neka važna ličnost. Pogledajte, najgluplji uvijek sjede u prvim redovima. Lijepo obučen, a glup.“ Nakon uvreda slijedio je izljev ljubavi, a zatim ruganje jer sam povjerovao u ljubav. I tako u krug, kao u nekom oceanskom valu gdje ne znaš što je gore a što dolje, što je stvarnost, što iluzija.
S predstave Glumac... je glumac... je glumac izašao sam ošamućen, snažno žudeći da čovjeku kojega ne poznajem opsujem mater. Umjesto toga, otišao sam do njega i ponudio mu ulogu u filmu Samo jednom se ljubi.

Rajko Grlić



Knjigu naručite, s popustom, direktno od izdavača ovdje a uredničku recenziju Marine Vujčić pročitajte ovdje

Novopokrenuti program promoviranja mladih autora 'TKO ČITA?'




TKO ČITA? je novopokrenuti program koji će prezentirati prozaike i pjesnike rođene od 1980. naovamo.

Prvo čitanje održat će se u potkrovlju Galerije SC, 29.04. (srijeda) s početkom u 20h, a moderirat će Andrija Škare.

Dođite i poslušajte; TKO ČITA?

A čitat će:
Kristina Kegljen
Sven Popović
Andrija Škare
Darko Šeparović

(moderira: Andrija Škare)

Program se odvija u suradnji s Kulturom promjene SC.




Novi broj časopisa 'Književnost uživo'

ponedjeljak , 27.04.2015.




Objavljen je novi broj časopisa 'Književnost uživo', pokrenut prije dvije godine u okviru istoimene Facebook stranice.

Do sada je u 8 sezonskih brojeva objavljeno više stotina autora iz Hrvatske i regije, a uredništvo izražava zadovoljstvo zbog činjenice što je upravo ovaj projekt omogućio mnogima sudjelovanje na književnoj sceni mimo uobičajenih kanala - komunikacija autora s brojnom čitateljskom publikom posve je izravna, broj čitatelja i fanova stranice neprestano raste, a ono što je najvažnije, uočen je i trend porasta broja autora kao i same kvalitete radova. Novost je da je tiskano izdanje časopisa od ove godine dostupno pretplatnicima kao i narodnim knjižnicama.

Više o samome projektu, njegovim dimenzijama i dostupnosti na www.knjizevnostuzivo.org, a novi broj časopisa dostupan je na http://knjizevnostuzivo.org/casopis-za-knjizevnost-i-umjetnost-knjizevnost-uzivo/casopis-knjizevnost-uzivo-godina-3-broj-1-proljece-2015/

INTERVJU: Vinko Brešić



Ivana Brlić-Mažuranić dobila je kritičko izdanje sabranih djela u izdanju Matice hrvatske iz Slavonskog Broda.

Zadnji 5. svezak kritičkoga izdanja sabranih djela hrvatske dječje književnice Ivane Brlić-Mažuranić pod nazivom “Bibliografija – Izdanja djela i literatura o Ivani Brlić-Mažuranić (1903.-2014.)” nedavno je izašao iz tiska i bio je predstavljen u četvrtak u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Priređivač toga izdanja je profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Vinko Brešić.

Tim povodom s prof.Vinkom Brešićem razgovarao je Denis Derk.

Intervju objavljen u Večernjem listu (a u kojem se profesor pohvalno dotiče i mojega truda sretan) čitajte ovdje


Foto: Jurica Galoić/PIXSELL




INTERVJU: Ervin Jahić, o statusu poezije



Kao najosjetljivija skupina u hrvatskoj pseudonakladničkoj industriji, pjesnici i njihove knjige dogurali su gotovo do stanja kliničke smrti! (Pritom smatram da to nije rezultat nikakve stihije nego posve iskrenoga čuđenja te kulturnjačke elite "čemu te pjesmice"? Riječ je, dakle, koliko o strukturnom nerazumijevanju predmeta, toliko i o dosljedno provedenom stavu. - riječi su to Ervina Jahića iz intervjua o statusu poezije u Hrvatskoj.

Cjelovit razgovor u kojem se Ervin Jahić kritički dotiče i odnosa Ministarstva kulture prema poeziji čitajte ovdje



Književna večer : 'Ženska priča' : Marina Vujčić+Ankica Tomić



CeKaPe i Bookcaffe
pozivaju na
još jednu
književnu večer 'Ženska priča'

28.04.2015. u 20 sati
Bookcaffe
, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb

Sudjeluju

Marina Vujčić & Ankica Tomić

Voditeljica : Marijana Perinić

Obavezna rezervacija stola na mob.095/60606303

Dobrodošli!

ZAŠTO VOLIM SUBOTU?

subota , 25.04.2015.




ZAŠTO VOLIM SUBOTU?

Ponajviše stoga što su izdanja dnevnih novina subotom najkvalitetnija.

Eto npr. danas :

1. u današnjem Novom listu fenomenalan intervju s Heni Erceg, prvi novinski razgovor s njom uopće od gašenja Ferala

2. zatim danas u Jutarnjem listu veliki intervju s Mrletom i Prljom, pogonskim kotačima Leta 3 (inače, meni osobito zanimljiv razgovor jer se u njemu oni vrlo kritički dotiču mnogočega što danas u Rijeci ne valja, o čemu sam ja na svom fejsu prije nekoliko mjeseci također nešto rekao, a nakon čega su mi u mailbox dospijela dva anonimna pisma s porukama u stilu "goni se odakle si došao...")

3. te u današnjem Večernjem listu opširan razgovor s dr. Vinkom Brešićem u kojemu se taj ugledni filolog i književni povjesničar vrlo pohvalno dotiče i mojega truda sretan (na čemu profesoru ovim putem od srca zahvaljujem).

INTERVJU: Tomislav Zajec



Tomislav Zajec (1972.), pjesnik, dramatičar, romanopisac i autor filmskih scenarija, s dvije nagrade Goran i četiri romana iza sebe, kao i Nagradom za scenarij filma “Majka asfalta” na Solunskom filmskom festivalu, dobio je petu po redu Nagradu Marin Držić koju Ministarstvo kulture dodjeluje kao financijski i moralni poticaj dramskom stvaralaštvu.

Tim povodom sa Tomislavom Zajecom je razgovarala Ivana Mikuličin, za Jutarnji list, intervju čitajte ovdje

PREDSTAVLJANJE : Ivica Ivanišević - 'Ulaz za djecu i vojnike' (Hena com, 2015:)

četvrtak , 23.04.2015.




Izdavačka kuća HENA COM
vas poziva

na predstavljanje knjige

'Ulaz za djecu i vojnike'
Ivice Ivaniševića
(Hena com, 2015.)

u subotu, 25.04.2015.
s početkom u 12 sati
u NoStress
- Iza lože 9 - Pjaca, Split


Sudjeluju
Ivica Ivanišević
Ante Tomić
Živko Skračić

urednica Marina Vujčić

Dobrodošli!







NOVO S MOJEG UREDNIČKOG STOLA: Igor Grbić - 'Knjiga priča' (Hena com, 2015.)


Iz tiska je izašla 9.knjiga edicije 'Nokaut' koju uređujem u izdavačkoj kući Hena com:



Igor Grbić : 'Knjiga priča'
priče
Biblioteka Nokaut
izd. Hena com
Broj stranica: 252
Godina izdanja: travanj 2015.
ISBN: 978-953-259-097-5
Uvez: meki uvez
Format: 13,5 x 20,8 cm
Cijena :119,00 kn




Moj tekst s ovitka knjige :

'Knjiga priča' je „knjiga koja priča o pričanju priča“.
U dvadeset i tri maštovite priče Igor Grbić vješto rekonstruira načine na koje su kroz povijest priče bile pripovijedane i pisane, znalački dočarava razvoj kratkopričaštva i uvjerljivo reproducira diskurse iz bogate povijesti pripovjedaštva.
Knjigu otvaraju priče bliske usmenom kazivanju, na njih se nadovezuju mitovi, legende i bajke, potom su tu i klasično strukturirane, realističke priče, a knjigu zatvaraju fantastika i priče u kojima se fabula i logika, a na koncu i sam jezik, rasipaju.
Suvereno vladajući svim izvedbenim načinima koje odabere i vješto prilagođavajući izričaj epohama u koje priče smješta, Grbić ulazi u dijalog s tradicijom, ali ne u ulozi epigona, već poseže za dekonstrukcijom, parodijom, persiflažom. Rečenica mu je gusta, razgranata i vijugava, puna slika i poredbi, metaforička i filozofska, u kontekstu naše novije proze posve neuobičajena. Nesvakidašnjom njegovu knjigu čine i stilistička ambicioznost, motivska i tematska šarolikost, te iznimna maštovitost, leksičko bogatstvo i metafizička dimenzija kao podloga svega što autor piše.
Žonglirajući riječima Igor Grbić prozu približava poeziji, zadržavši pritom narativnost i fabularnost.
Grbićevo pisanje vježbanje je leksičkog ludizma i inventivnosti, te govora različitog od uobičajene verbalizacije, a njegova Knjiga priča posve je drukčija od svega što se u nas danas piše i objavljuje.




MOJA UREDNIČKA RECENZIJA knjige Igora Grbića dostupna je ovdje , a na ovome linku možete naručiti knjigu direktno od nakladnika, s popustom


Noć knjige 2015.

srijeda , 22.04.2015.




Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, četvrti će put započeti maratonsko druženje s knjigom – manifestacija Noć knjige 2015.

Noć knjige 2015. održat će u više od 180 gradova i mjesta diljem zemlje, s najvećim brojem programa u Zagrebu (196). Oko 400 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge i dr.) pripremilo je više od 1000 programa i akcija, koji će bez sumnje zadovoljiti sve knjiške sladokusce. Javna čitanja, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, projekcije filmova, ali i klasična predstavljanja knjiga i druženja s autorima – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom „knjiškom meniju“.

U Noći knjige 2015. sudjelovat će brojni pisci, urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti; javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ.

Opširnije o Noći knjige 2015. na ovome linku , gdje je dostupna i programska knjižica u PDF formatu.





Prevoditeljsko-pjesnička večer 'Stihom na stih'



DHKP vas poziva na prevoditeljsko-pjesničku večer naslovljenu “Stihom na stih“, na kojoj će naši vrhunski prevoditelji, dovoljno hrabri da se otisnu u poetske vode, čitati pjesme u izvorniku i prijevodu: neki u društvu “svojega” pjesnika, neki kao pjesnici i prevoditelji u jednome, neki uz glazbenu pratnju.

Ovo druženje održat će se u četvrtak 23. travnja, u klubu Sublink, u dvorištu Tesline 12, Zagreb, od 18:00 do 20:00.

U programu sudjeluju prevoditelji/ce Zvonimir Mrkonjić, Sead Muhamedagić, Dubravka Sesar, Truda Stamać, Tanja Tarbuk, Dean Trdak te pjesnici Tomica Bajsić i Ana Brnardić. Čitanje portugalske poezije pratit će na gitari gitarist Pedro Abreu i pjevačica fada Joshka Jurić.

Svakako se pridružite i obilježite Svjetski dan knjige!


Autori CeKaPe-a u 'Knapu'!



ČUJTE I POČUJTE!

AUTORI CeKaPe-a (sadašnji i budući) nastupaju na Noć knjige , 23.4. 2015. u Kazalište Knap u 20h!

Imat ćete priliku čuti (neka djela će autori čitati), a i vidjeti (neka će uprizoriti uz scensku igru članovi dramske grupe Teatra Gaudeamus) ove književne poslastice:

priče Ksenija Kušec ('Reci mi sve')
roman Jelena Zlatar ('Slijepa točka')

Još neobjavljene, ali u planu:
priče Denis Nisde Špičić ('Ružno o ljubavi, lijepo o mrtvima')
pjesme Sanja Baković ( 'Plovna mjesta')

Uz moderiranje Jelene Zlatar!

Dobrodošli!

Više o Noći knjige u Knap-u ovdje

PREDSTAVLJANJE novoga romana Ede Popovića 'Mjesečev meridijan' (OceanMore, 2015.)

utorak , 21.04.2015.



Srijeda, 22.04.2015.
od 18 sati


AGM Knjižara
, Teslina 7, Zagreb

Edo Popović
predstavlja
svoj novi roman
'Mjesečev meridijan'



O knjizi:

Mirko Graf putuje vlakom u Zagreb, grad pun beskućnika i prosjaka, gladnih i nezaposlenih, na sastanak koji je sazvan zbog Zaboravljenih – ljudi “koji, navodno, žive u nekom zaboravljenom raju u središnjoj Europi...”.
Ali i u tom „raju“ i Zaboravljeni potiho govore o Otrovanima, društvu koje je uništilo svoj okoliš. No i jedni i drugi, i Zaboravljeni i Otrovani, uskoro će posumnjati i shvatiti da žive u laži, u slijepoj i uzaludnoj potjeri za nametnutim imperativom posjedovanja materijalnog, i bjesomučnom hvatanju blistave sreće.

Mjesečev meridijan roman je potrage, u kojem se preispituju vrijednosti koje su suvremena ekonomija i tehnologija dovele u pitanje, a to su dijelom zaboravljene vrline poput solidarnosti, prijateljstva, odgovornog roditeljstva, prirodnosti. Dakle, bavi se pitanjem – koliko su ekonomija i tehnologija, razarajući prirodu oko nas, zatrovale i odnose među ljudima? Prateći usporedne misteriozne sudbine dvoje mladih iz samo naizgled različitih svjetova, Mile i Kaja, otkrivamo mračne tajne njihove povezanosti. Enigma se nameće istodobno čitatelju i likovima: postoji li uopće idealni svijet slobode, raj u koji bi se moglo pobjeći i ondje ljudski funkcionirati?



Nominacija romanu Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka'




Roman 'A onda je Božo krenuo ispočetka' Marine Vujčić,
inače prva od 8 dosad objavljenih knjiga edicije 'Nokaut'
koju uređujem u izd. kući Hena com,
bio je u užem izboru za Europsku nagradu za književnost
(koja je otišla u ruke Luke Bekavca za roman 'Viljevo').

Moje čestitke Marini Vujčić (i laureatu)!

Opširnije o nagradi, nominiranima i laureatu ovdje






MOJA KRITIKA u novome broju časopisa 'Kolo'




Izašao je novi broj časopisa 'Kolo'
(br. 4/2014., izd. Matica hrvatska, gl.urednik Ernest Fišer),
s velikim tematom posvećenim klasicima suvremenog slovenskog pjesništva,
proznim i poetskim tekstovima Lidije Dujić, Lujo Ludwig Bauer, Lane Derkač, Marka Gregura i drugih,
ogledima Krešimira Nemeca i Gorana Galića, te je,
uz još mnoštvo različitog štiva
tu i obiman blok književne kritike
u kojemu je objavljen i
moj tekst o knjizi eseja Darija Grgića 'Romantika je roba iz uvoza'
- čitajte ga ovdje









Moja kritika romana Elle Mattson u 'Vijencu'

ponedjeljak , 20.04.2015.




Na kioscima je novi broj 'Vijenca'
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga
i moja kritika romana

'Zimsko drvo'
Elle Mattson





Novi 'Vijenac' još donosi:

- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- razgovor s Nevenkom nekić, književnicom i slikaricom
- tekst Strahimira Primorca o knjizi Zorana Pilića 'Nema slonova u Meksiku'
- tekst Castilie Manea-Grgin o knjizi izabranih pjesama Mihaia Eminescua u prijevodu Mate Marasa i izdanju Matice hrvatske
- tekst Krešimira Bagića o knjizi Davora Šalata 'Zrcalni ogled. Eseji i kritike o hrvatskoj poeziji'
- tekst Mirne Sindičić Sabljo o knjizi Vjekoslava Ćosića o Šimi Starčeviću
- poezija Roberta Roklicera
- tekst Đure Vidmarovića o knjizi Miljenka Stojića 'Propetlje'

te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, glazbi, plesu, kazalištu, filmu itd.



PREDSTAVLJANJE: Lari Mari - 'Zlatni mjesec' (Hena com, 2015.)

nedjelja , 19.04.2015.




Izdavačka kuća HENA COM
poziva vas na

predstavljanje romana
'Zlatni mjesec'
autorskog dvojca Lari Mari

četvrtak, 23.04.2015. s početkom u 18:30 sati
Velvet cafe
, Dežmanova 9, Zagreb

Sudjeluju
autorice Lari Mari
urednica Marina Vujčić
glumica Nina Violić
glumac Nikša Kušelj

Uz tortu i čašu šampanjca u 'Noći knjige'
zabavljat će vas duo The Blondes

Ulaz besplatan!









PREDSTAVLJANJE: Valentina Zeljak Božović 'Usoljene srdele' (Biakova, 2015.)




KGZ – KNJIŽNICA „Bogdan Ogrizović“
i
izdavačka kuća BIAKOVA

pozivaju nas na predstavljanje knjige

Valentine Zeljak Božović
'Usoljene srdele'



Sudjeluju:

Darija Žilić, književna kritičarka
Marija Kohn, dramska umjetnica
Zorka Jekić, urednica knjige
i autorica Valentina Zeljak Božović

utorak, 21. travnja u 19,30
Knjižnica „Bogdan Ogrizović“

Preradovićeva 5, Zagreb


O knjizi:

U romanu USOLJENE SRDELE književnica Valentina Božović promišlja osebujnu sudbinu udane žene koja cijeli svoj život živi u malom selu, ostaje udovica u sedamdeset i drugoj godini i već pomalo razmišlja o smrti. Međutim, iznenada u njezin život ulazi desetak godina mlađi muškarac. Među njima se rađa privlačnost, koja unosi nemir među žitelje te male sredine. Roman istovremeno prati i priču njezine nećakinje, žene na pragu srednje dobi, zaposlene u prestižnoj marketinškoj tvrtki u središtu grada koja se također zaljubljuje i pokušava uspostaviti ravnotežu između tjeskobne svakodnevnice i zatomljenih snova. Stilski dotjeran, uzbudljiv i jezično izdiferenciran ovaj roman nas potiče na razmišljanje o smislu našeg postojanja.
Zorka Jekić




PROMOCIJA: Suzana Matić - 'Koliko sam puta okidala s boka' (Algoritam, 2015.)




ALGORITAM
nas poziva na promociju knjige:

KOLIKO SAM PUTA OKIDALA S BOKA (Anatomija promašenog), autorice SUZANE MATIĆ


Promocija će se održati u utorak 21.4.2015. u 19 sati u 'VINYL BAR&BAR' Zagreb (donja etaža).

Sudjeluju: Jadranka Pintarić, Vesna Tominac Matačić, autorica Suzana Matić i urednik Kruno Lokotar

Na promociji ćete knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni!

- Ulaz slobodan -




Jučerašnja promocija romana 'Bidon' Nataše Skazlić

petak , 17.04.2015.


Malo atmosfere s jučerašnje promocije 8.knjige iz edicije 'Nokaut' koju uređujem u izd.kući Hena com - romana 'Bidon' Nataše Skazlić :






(s lijeva na desno: Davor Šišović, Nataša Skazlić i moja malenkost)







INTERVJU: Sven Popović

četvrtak , 16.04.2015.





U razgovoru za tportal.hr mladi hrvatski pisac i kritičar Sven Popović govori o svojem prvijencu 'Nebo u kaljuži', koji je objavila Meandarmedia, ali i o situaciji u kojoj se nalazi njegova generacija rođena osamdesetih i devedesetih, kako danas muzika utječe na odrastanje mladih te zašto i dalje vrijedi pisati književnost u Hrvatskoj, pa čak i ako je skoro nitko ne čita.

Razgovor čitajte ovdje




Dražen Katunarić gost knjiž.manifestacija u Montrealu i New Yorku

srijeda , 15.04.2015.





Dražen Katunarić pozvan je od 16. do 18. travnja u Montréal na 43. Međunarodne susrete pisaca koju organizira Akademija književnosti Québeca.

Tema ovogodišnjeg susreta na kojemu još sudjeluju Hubert Haddad, Hyam Yared, Alvaro Uribe, Paul de Brancion, Michael Gluck i drugi je "Događaj kao (pre)tekst".

U četvrtak, 23.4. održat će književnu večer u Long Island Poetry Archival&Arts Centeru (New York).




Fraktura je dobitnik Nagrade za najboljeg međunarodnog nakladnika



Prenosim s portala Moderna Vremena Info i pridružujem se s čestitkom :



Sjajna vijest stigla nam je s Londonskog sajma knjiga. Nakladnička kuća Fraktura iz Zaprešića ovogodišnji je dobitnik prestižne Nagrade za najboljeg međunarodnog nakladnika (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award), nagrade koju je u suradnji s Londonskim sajmom knjiga utemeljilo Udruženje izdavača Velike Britanije, a podržava je The Bookseller, jedan od najuglednijih svjetskih časopisa za knjigu, nakladništvo i knjižarstvo!

Ideja dodjele ovih nagrada jest priznanje za međunarodnu izvrsnost u nakladničkoj industriji, a nagrade u 15 kategorija pokrivaju čitav spektar nakladništva uključujući sveučilišne i znanstvene nakladnike, nakladnike za djecu i digitalne inovacije. Ocjenjivački sud čine ugledni stručnjaci u tom polju nakladništva.

Čestitamo Frakturi na ovom izuzetnom uspjehu, velikom za njih same ali i za cjelokupno hrvatsko nakladništvo!

UPRAVA NA PRODAJU!

utorak , 14.04.2015.



Zavirite u svoje džepove pa ako štogod zazvecka, obratite pozornost na ovo i iskoristite dobru priliku:

Poslovni.hr naime prenosi da je Međunarodni investicijski hotelijerski posrednik Hotelinvest oglasio prodaju opatijskog Grand Hotela Adriatic u vlasništvu slovenske hotelske grupacije LifeClass po cijeni za sve dionice od 5,5 milijuna eura.
Oglas za prodaju tog opatijskog hotela objavljen je na web stranici Hotelinvesta te uz ostalo i u hrvatskom dnevnom tisku uz napomenu da je hotel u vlasništvu LifeClassa i da se može kupiti sa ili bez uprave/menagementa LifeClassa.

Iako sam u dotičnom hotelu odradio dio svog radnog vijeka (teglio sam u njemu kufere turistima četiri duga topla ljeta tokom srednjoškolskog obrazovanja - otud ovo moje prekrasno atletski građeno sexy tijelo wink), ne donosim vam vijest zbog toga, nego zbog prethodne rečenice - da ponovimo dakle : hotel se, naime, može KUPITI SA ILI BEZ UPRAVE.

Izgleda da smo napravili malen ali značajan NOVI KORAK IZ KAPITALIZMA U ROBOVLASNIŠTVO - radnici su već odavno robovi a sad, kako vidimo, to postaju i članovi uprave.
Ne znam da li da se zbog toga zlobno cerekamo i likujemo, ili da se ipak zabrinemo?


(Čudno da nisu oglasili i pojedinačnu cijenu svakoga iz uprave, po kg žive vage...)

Inače, u oglasu se ističe i da kupac preuzima odgovornost za dugoročni dug od 7 milijuna eura.

Eto, HOTEL SE PRODAJE SA ILI BEZ UPRAVE, a kako vidimo, uprava je novome kupcu donijela u miraz dug od 7.000.000 eura - mislim da bi bilo pošteno da cijena bude puno niža ako novi kupac kupi hotel sa tako sposobnom upravom belj



PREDSTAVLJANJE romana 'Bidon' Nataše Skazlić (Hena com, 2015.)

ponedjeljak , 13.04.2015.




16.04.2015.
s početkom u 19:30 sati
u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Preradovićeva 5, Zagreb

održat će se predstavljanje
8.knjige iz edicije 'Nokaut' koju uređujem
u izdavačkoj kući Hena com

romana 'Bidon' Nataše Skazlić

O romanu će govoriti :

autorica Nataša Skazlić
urednik knjige Davor Šišović
i moja malenkost

Dobrodošli!








'ZAGRIJAVANJE' travanjsko : Bosnić Majcenić+Kušec+Obradović+Zlatar

nedjelja , 12.04.2015.




17.04.2015. od 19:30 sati
u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Preradovićeva 5, Zagreb

održat će se novo izdanje tribine ZAGRIJAVANJE,

odnosno na književni Ladies' (Friday) Night uz četiri sjajne autorice!

Suzana Bosnić Majcenić, Ksenija Kušec, Tajana Obradović i Jelena Zlatar predstavit će svoje nove rukopise, knjige koje tek što nisu, te one koje jesu (itekako jesu)!

Sve su to aduti Centar Pisanja Cekape i Funditusa pa - ne propustite!




TRIBINA 'Tragom prijevoda': Jorge Amado + Peter Matthiessen




Društvo hrvatskih književnih prevodilaca svojim temeljnim zadatkom shvaća promicanje prevodilačke struke na hrvatskoj kulturnoj sceni, a kako to bolje ostvariti nego tragom iznimnih prijevoda? S tim ciljem Društvo je pokrenulo tribinu na kojoj se u nekoliko termina tijekom godine predstavljaju po dva zaslužna prijevoda koji u javnosti nisu dobili primjeren i zaslužen prostor. Svim je tim prijevodima zajednička golema predanost njihovih prevoditelja koji su im pristupili oboružani strpljenjem i nadahnućem, istodobno pedantni i kreativni. U vremenu kada mediji zaboravljaju čak i navesti prevoditeljevo ime, nužno je usmjeriti reflektorski snop i na tog vječnog „stvaraoca iz sjene“, kako zaslužni prijevodi ne bi bili tek mala kap koja će nečujno kapnuti u more tiskanih knjiga.

Druga ovogodišnja tribina iz ciklusa “Tragom prijevoda” održat će se u srijedu 15. travnja 2015. u 18.00 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zg), a bit će predstavljeni sljedeći naslovi:

- Jorge Amado, Mrtvo more, prijevod: Dean Trdak, Naklada Ljevak, 2014.
- Peter Matthiessen, Snježni leopard, prijevod: Mia Pervan, Jesenski i Turk, 2009.

Tribinu moderira Ana Badurina.




'Poezija u dvorištu' : Sanja Lovrenčić

subota , 11.04.2015.




14.04.2015.
s početkom u 19 sati

u Cafe u dvorištu
, Žerjavićeva 7/II, Zagreb

u programu 'Poezija u dvorištu'

gostuje Sanja Lovrenčić

Dobrodošli!





INTERVJU: Suzana Matić

petak , 10.04.2015.



Suzana Matić (1970., Mainz) odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet. Danju radi kao projektantica. Noću piše. Objavila je knjigu p(r)oezije "Samosanacije“, a za Algoritam je nedavno objavila i drugu knjigu – "Koliko sam puta okidala s boka : (Anatomija promašenog)“.

Autorica ovaj put ispisuje dnevnik bez nadnevaka, dnevnik tijela i o tijelu. Kroz knjigu se nekoliko, uglavnom ispovjednih narativnih linija isprepleće, kao što je u tekstu nerazdvojivo spleteno filozofično i intimno.

Zaljubljenost u jezične igre kod ove autorice već su dobro poznate i iznova se utvrđuju, posebice tendencija prema spektru paradoksalnog. O prošloj, ali i novoj knjizi Srđan Sandić razgovara s ovom iznimnom spisateljicom koja bez kalkulacije stvara – možemo slobodno reći - novi književni diskurs.

Razgovor čitajte ovdje



Sofi Oksanen ponovo u hrv.prijevodu

četvrtak , 09.04.2015.





Fraktura je upravo objavila
roman 'Kad su golubice nestale'
finske spisateljice Sofi Oksanen.


O tom romanu više saznajte ovdje .

Ujedno vas pozivam da pročitate moj prikaz
autoričinog romana 'Čišćenje'

na ovome linku





Novi ciklus projekta poticanja čitanja 'Čitaj! /Čitam da bih pisao, pišem da bih čitao'

srijeda , 08.04.2015.





Drage mlade čitateljice i mlađahni čitatelji,

Centar za knjigu vas poziva da sudjelujte u novom ciklusu projekta poticanja čitanja: 'Čitaj! /Čitam da bih pisao, pišem da bih čitao'

Pridružite se: čitat će i razgovarati s vama o čitanju (i pisanju), o knjigama i njihovim labirintima, o poznatom i nepoznatom u tekstu i oko njega:

- za djecu i mlade od 11 do 14 godina – voditeljica radionice je pjesnikinja Evelina Rudan, koja s vama čita (i piše): 14.travnja 2015. od 18 do 20 sati u stanu M. J. Zagorke, Dolac 8, Zagreb.

Gost čitatelj je Miroslav Mićanović

- za mlade od 15 do 18 godina – voditelj radionice je pripovjedač Zoran Ferić, koji s vama čita (i piše): 9. travnja 2015. od 18 do 20 sati u stanu M. Krleže, Gvozd 23, Zagreb.

Gost čitatelj je Branko Čegec

Natječaj za kratke priče 14.Festivala fantastične književnosti u Pazinu




ORGANIZACIJSKI ODBOR 14. FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI U PAZINU OGLAŠAVA

NATJEČAJ ZA EKOLOŠKE PRIČE

Ovim se natječajem traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike – fantasyja – nadnaravnog horora koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili motive ekologije, zagađenja okoliša, problematike otpada i slično. Po želji, ali nipošto vas na to nećemo obvezati, ako vas nadahnuće posluži smjestite radnju svojih priča u Istru, poglavito na jug istre odnosno na područje općine Medulin. Ako vam to ne odgovara, ekološkim temama se možete pozabaviti na bilo koji fantastičan način.

Rok za slanje je još samo 2 dana, požurite!

Uvjeti natječaja ovdje




Pismo podrške 'Zarezu'





Cijeli niz organizacija i pojedinaca
potpisalo je
pismo podrške 'Zarezu',
čemu se ovim putem pridružujem.

Pismo možete pročitati ovdje






Incest kao tematika u umjetnosti




O incestu kao tematici u umjetnosti
u HTV-ovoj emisiji 'Noćna kavana'
uz voditelja Dražena Ilinčića
govorili su
Milko Valent, Damir Radić, Velimir Visković i psihijatar Veljko Đorđević.

Emisiju gledajte ovdje













Jedanaesti Anarhistički sajam knjiga

utorak , 07.04.2015.




Jedanaesti Anarhistički sajam knjiga održat će od 10. do 12. travnja 2015. u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici.

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već jedanaest godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane za predstavljanje anarhističke/slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi. Sajam stvara mjesto susreta i otvara diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih deset godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Jedanaesti Anarhistički sajam knjiga bit će otvoren u petak, 10. travnja, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) u 15 sati, a sajam će trajati do 19 sati, dok će predavanja i diskusije potrajati do 20:00 sati. U subotu sajam otvara vrata u 10 sati i traje do 20:00, a u nedjelju do 15 sati.

Na sajmu će ove godine sudjelovati gosti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Engleske, Francuske, Njemačke, Grčke, Belgije i drugih zemalja.

Osim knjiga i drugih izdanja, program sajma uključuje niz diskusija i predstavljanja pa će ove godine biti riječi o migracijama, granicama i problemima koji iz toga proizlaze, biti će predstavljen novoosnovani nogometni klub Zagreb 041, a program prvog dana sajma zaključuje razgovor o situaciji u Francuskoj, anarhističkim inicijativama i životu nakon napada na Charlie Hebdo početkom godine, koji je stvorio atmosferu represije i straha u toj zemlji.

Program u subotu započinje razgovorom o školovanju (djeca i odrasli su pozvani!), nakon čega će biti riječi o realnostima i kulturološkim razlikama organiziranja i aktivizma na „zapadu" i „istoku", a program zaključuje diksusija o antimilitarističkim inicijativama u Grčkoj.

Sajam i sva predavanja/diskusije su besplatni te otvoreni za sudjelovanje.

Više informacija o sajmu i programu pogledajte na www.ask-zagreb.org


20. 'Dani Antuna Šoljana'




10. i 11.04.2015.
u Rovinju

održava se
20. književno-znanstveni skup
'Dani Antuna Šoljana'

koji je ove godine posvećen
Tinu Ujeviću
povodom 60.obljetnice velikanove smrti.

Program dostupan ovdje



Radijski razgovor: Boris Beck

ponedjeljak , 06.04.2015.




Iako sam s njim u nekoliko navrata prilično oštro polemizirao, to ne znači da ne poštujem minuli spisateljski, novinarski i urednički rad Borisa Becka, i moje neslaganje s njim oko nekih stvari nije razlog da izbjegnem preporučiti slušanje njegovog gostovanja u emisiji 'Moj izbor' Ivice Prtenjače, gostovanje koje je bilo obilježeno velikom dozom mudrosti ali i vedrine i srdačnosti.

Emisiju slušajte ovdje







'Radionica poezije' pod vodstvom Dorte Jagić

nedjelja , 05.04.2015.



Booksa poziva na Radionicu poezije koju će voditi Dorta Jagić.

Radionica će trajati od 15.4. do sredine lipnja, a polaznici će se s Dortom u Booksi sastajati srijedom uvečer i/ili subotom poslijepodne, prema dogovoru. Na kraju radionice bit će organizirano i javno čitanje poetskih uradaka polaznika. Cijena radionice iznosi 500 kuna za studente, umirovljenike i nezaposlene, odnosno 700 kuna za zaposlenu čeljad.

Za prijavu je potrebno na booksa@booksa.hr poslati kratku biografiju i tri svoje pjesme (objavljene ili neobjavljene, svejedno) najkasnije do petka, 10.4. do 20 sati i s naznakom 'Za Radionicu poezije'. Pošto je interes velik, a Dorta baš ne može raditi s malim bataljunom pjesnika/inja, hajte, pomozite i sebi i nama i prijavite se što prije! Jeste li upali ili ne, javit će vam u ponedjeljak, 13.4.

Ako imate pitanja, slobodno ih šibnite na ovaj mail gore ili nazovite 01/ 4616 124.



Tribina Hena com-a 'Što je pisac htio reći?': gost Pero Kvesić

subota , 04.04.2015.




HENA COM

vas poziva na tribinu 'Što je pisac htio reći?

u Vinyl bar, Bogovićeva 3. Zagreb

07.04.2015. od 18:30 h


Gost : Pero Kvesić

Voditeljica tribine Milana Vlaovic nastojat ce autora Peru Kvesica navesti da prizna sve o neobičnim i naoko neobjašnjivim događajima iz njegove knjige ‘Pudli lete na jug’, o suživotu čovjeka i psa, te simbiozi čovjeka i tipkovnice.

Ulaz besplatan!







Nives Celzijus u 'Lisinskom'

petak , 03.04.2015.


Pred nama su blagdani, dakle, vrijeme je za ležernije teme :



Nives Celzijus jučer je nastupila u 'Lisinskom'.
Velik dio tzv. kulturne javnosti se zgraža.
Naravno, s pravom, jer šundu ipak nije mjesto u 'Lisinskom'.
No, što se toga tiče, tu nije problem u Nives, nego u onome tko joj je otvorio vrata 'Lisinskog'.

Međutim, pogledajmo sve to iz malo drukčijeg kuta :

Iako je njezin 'melos' jako daleko od panka, Nives C. je zapravo ultimativna pankerica - pred takvim intenzitetom provociranja onih za koje znaš da ti nisu skloni svakako treba skinuti kapu.

Mislim da je njezino cjelokupno javno djelovanje zapravo vrlo subverzivno, ona provocira licemjere i istovremeno uspijeva u dodatnom cilju : da svojim postupcima izazove još veće doze licemjerja, a to je zapravo vrlo uspjela subverzija.

Mislim da ona jako dobro zna što radi, svjesna je opće razine ukusa i svjesno se služi šundom, ali ne samo radi zarade već i u cilju provokacije licemjerja.

Ujedno također obilno i vrlo uspješno iskorištava senzacionalizam medija.

A nakon što su mediji izvjestili o njezinom nastupu, na osnovu uvida u njezin jučerašnji koncertni repertoar može se zaključiti da je njezina provokativnost 'širokopojasna' i da je usmjerena čak i prema nekim neočekivanim metama.

Nives C. svime time pokazuje da je zapravo vrlo osvještena - ona jako dobro iščitava 'duh vremena' ali i karakter društva u kojem živi.

A u kojem - tom i takvom društvu - od svega toga ona - jako dobro živi...




Medijski linč i iščeznuće suosjećanja

četvrtak , 02.04.2015.







Možda sa mnom nešto nije u redu, ali ja ipak osjećam suosjećanje spram onoga mladića koji se osramotio na 'Potjeri' (da, suosjećam s njim iako se radi o članu stranke koju prezirem, članu HDZ-a, prema navodima Jutarnjeg lista čak rizničaru Mladeži HDZ-a iz Čazme) - mislim da je strašno kako ga mediji nakon nastupa u 'Potjeri' cipelare a naročito su strašni komentari na internetu u kojima se mnogi upravo sadistički iživljavaju na tom studentu.

Također, pitam se da li možda nije nešto u redu sa mnom ako mislim da je strašan način na koji se Jutarnji list odnosi spram toga mladića, naslovivši tekst o njemu "Najantipatičniji natjecatelj kviza Potjera". On ipak ima samo 22 godine i je li itko u Jutarnjem listu razmislio o mogućoj traumi koju bi tom mladiću takav napis u novinama mogao prouzročiti?

Dragi Lastane, je li moguće da je moje suosjećanje pokazatelj da nešto nije u redu sa mnom?

Jer, čini mi se da suosjećanjem zbog takva nehumanog, sadističkog odnosa medija i komentatora na internetu spram tog mladića 'odskačem' , i pitam se da li bih se zbog takvog vlastitog 'odskakanja' (uslijed suosjećanja s drugim) osobno trebao zabrinuti - treba li meni pomoć ili ipak društvo koje uživa u takvom mrcvarenju drugoga treba izlječenje a ne ja?

Gledajući njegov nastup na kvizu ja sam automatski osjetio suosjećanje, sigurno nije ugodno tako se javno osramotiti i suosjećanje spram tog mladića bi ipak trebala biti prirodna reakcija. Ali, čini se da to ipak nije tako, čini mi se da je u današnjem društvu prirodno da se osjeti poriv za dodatnim cipelarenjem onoga tko je već na podu, a da je suosjećanje zapravo iščezlo iz našeg društva.

Nešto o tome već sam svojedobno napisao na portalu Lupiga.com, tko ima volje nek čita ovdje : http://www.lupiga.com/vijesti/o-ponizavanju-danas-je-covjek-covjeku-uistinu-vuk




Moja kritika romana Andrea Brinka u 'Vijencu'




Na kioscima je
novi broj 'Vijenca'
(samo 10 kuna)
a u njemu, između ostaloga

i moja kritika knjige
'Trenutak na vjetru' Andrea Brinka





Novi 'Vijenac' još donosi:

- razgovor s Ivanom Golubom, teologom i pjesnikom
- kolumne Pavla Pavličića i Nives Opačić
- poeziju Svena Adama Ewina
- tekst Josipa Užarevića o poeziji Svena Adama Ewina
- tekst Strahimira Primorca o romanu 'Svježe obojeno' Josipa Mlakića
- tekst Krešimira Bagića o knjigama poezija Alena Brleka i Luke Mavretića
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi 'Plavi san' Nada Zidar-Bogadi
- tekst MKaria Kolara o knjizi 'Običan čovjek' Ivana Goluba
- tekst Mire Muhoberac o knjizi 'Izabrana djela' Matije Petra Katančića
- tekst Deana Slavića o knjizi Đurđice Garvanović-Porobija 'Veliki meštar sviju biblizama'

te još pregršt tekstoca o filmu, plesu, likovnoj umjetnosti, kazalištu, glazbi itd.





INTERVJU: Mario Suško

srijeda , 01.04.2015.





Mario Suško ovogodišnji je laureat 'Goranovog vijnca' za ukupan prinos hrvtskoj poeziji; autor je knjiga poezije »Vrijeme na čekanju«, »Čitanje života i smrti«, »Vrijeme zatvaranja«, »Život poslije«, »Versus Exul«; maestralno je preveo Malamuda, Whitmana, Bellowa, Doctorowa, Vonneguta, preveo je i uredio moćan antologijski izbor moderne židovsko-američke pripovijetke »Obznana postojanja«. Usto, Suško je i kulturni aktivist: svog je američkog nakladnika, Harbor Mountain Press, nagovorio da se usred izdavačke krize upusti u ambiciozan posao promoviranja hrvatske poezije – odabrao je, preveo i s Brankom Čegecom uredio antologiju suvremenog hrvatskog pjesništva »Surfacing: Contemporary Croatian Poetry«.

Opširan razgovor s Mariom Suškom čitajte
ovdje


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>