Nova knjiga poezije Kristine Posilović 'Kuga i njezine kćeri'

četvrtak , 26.02.2015.



Kristina Posilović
'Kuga i njezine kćeri'

poezija
Meandarmedia
2/2015.
64 str. , meki uvez
cijena: 79,00 kn

Riječ izdavača



Osnovna tema koju ova poezija propituje jest mentalno/intelektualno propadanje jugoistočne Europe koje se premrežuje s fizičkom boli ljudskog tijela koje odumire.

Pitanje emigracije, društvenoga i političkoga položaja nekih zemalja europskoga jugoistoka samo su neka od onih koja kruže uokolo osnovne istraživačke misli, a to je: postoji li neka geopolitička sila Europe koja dominira tim zemljama i je li taj odnos majčinski ili maćehinski? Koja je srž toga odnosa, može li se iz simptoma toga odnosa očitati antropologija incesta koja je zamijećena?

Drugi dio knjige pod nazivom "Kuga i njezine kćeri" intimna je pjesnička ispovijest suočavanja s najtežom fizičkom boli i bolesti.

Autorica se često jezično poigrava elementima iz popularne kulture kao što su filmske replike klasičnih filmova koje prevodi s originalnih jezika, a koristi se motivima i terminima iz maritimne kulture, oceanologije i botanike.

***

Kristina Posilović rođena je 25. lipnja 1982. u Rijeci gdje je diplomirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskoga društva pisaca. Objavila je pet knjiga pjesama: O vječnosti i drugim neprilikama (2013), Canto azzurro (2012), Barcelona (2009), pHI ODessa (2007) i Agara (2005). Živi u Rijeci kao samostalna umjetnica.



Izvor: Moderna Vremena Info


<< Arhiva >>