NOVO: Nicolai Lilin - 'Sibirski odgoj' (Hena com, 2015.)

srijeda , 28.01.2015.



Nicolai Lilin
'Sibirski odgoj'

roman
izd. Hena com
s talijanskog prevela Mirna Čubranić
Broj stranica: 374
Godina izdanja: siječanj 2015.
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Cijena: 139,00 kuna



Riječ izdavača


Što znači roditi se, rasti i odrasti na mjestu koje se čini – premda nije – izvan svijeta?
Odgovore na ova pitanja daje Nicolai Lilin u svom snažnom, jedinstvenom i provokativnom romanu 'Sibirski odgoj'. Riječ je o priči o životu sibirskog dječaka kojeg su odgojile sibirske Urke, cijela jedna zajednica zločinaca, kako bi postao oksimoron, odnosno „pošteni kriminalac”.

Šokantna zločinačka epopeja iz pera čovjeka koji ju je sam proživio progovara o sibirskom odgoju koji uključuje svirepost ulice, okršaje ratobornih maloljetnika, oružje, robiju, ali i znanje staraca, vremešnih kriminalaca, koji život nose istetoviran na koži. Oni su „adoptivni djedovi“ zaduženi da mlade pouče o kriminalu oprečnim vrijednostima: prijateljstvu, odanosti, zajedničkoj podjeli dobara, brizi prema invalidima i kulturi tetoviranja. I da stvore tu drsku živuću proturječnost – kriminalca s moralnim vrijednostima.

Nicolai Lilin rođen je 1980. godine u Benderu, Transnistrija. Od 2003. živi u Italiji. Svoj prvi roman Sibirski odgoj napisao je na talijanskom i objavio ga u uglednoj izdavačkoj kući Einaudi 2009. godine. Knjiga je izazvala veliki interes, prevedena je na dvadesetak jezika, a po njoj je snimljen i istoimeni film u režiji Gabrielea Salvatoresa s Johnom Malkovichem u ulozi djeda Kuzje. Ostali romani su mu: Caduta libera (2010.); Il respiro del buio (2011.); Storie sulla pelle (2012.) te Il serpente di Dio (2014.) Danas piše za magazin L`Espresso, vodi kulturna događanja u Milanu, i bavi se tetoviranjem nakon što je godinama proučavao tradicionalne tetovaže sibirskih kriminalaca i naučio složene tehnike i kodekse koji ih određuju.




<< Arhiva >>