NOVO: Andre Brink - 'Trenutak na vjetru' (Naklada Bošković, Split, 2014.)

nedjelja , 25.01.2015.



Andre Brink
'Trenutak na vjetru'

Izdavač: Naklada Bošković
Godina: 2014.
Uvez: meki
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 354
Cijena: 160 kuna

Riječ izdavača


Andre Brink, znameniti južnoafrički pisac, dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, borac protiv aparthejda, prijatelj Nelsona Mandele, hrabro se prihvatio teme koja prkosi njegovoj rasističkoj sredini. Ova knjiga temelji se na stvarnom povijesnom događaju.

"Godina je 1749. Elizabeth, kći imućne obitelji holandskih doseljenika u Cape Town, nastoji se osloboditi okova puritanske civilizacije prateći svog supruga u unutrašnjost zemlje gdje se uskoro izgubi svaki njegov trag. Adam, domorodac Hotentot, raskida ropske lance i bježi u divljinu nakon što premlati svog gospodara koji ga je tjerao da bičuje svoju majku. Oboje bjegunaca, stjecajem okolnosti, susreću se u divljini izloženi nemilosrdnim silama prirode. Dolazeći iz dva oprječna svijeta da bi preživjeli u divljini, imaju jedini izlaz da premoste golemi jaz koji ih razdvaja. Oslobođeni predrasuda postaju obična ljudska bića i dolaze do zaključka da će još lakše ostvariti zajednički život u civilizaciji nakon preživljavanja u divljini. Hoće li u tome uspjeti?"

Ova knjiga je studija vjere i nevjere, očaja i nade, neuništive ljudske volje za životom, na trenutke senzualna, sirova i rafinirana, postavlja nam brojna filozofska pitanja i pruža priliku da uživamo u prekrasnim opisima divljih pejzaža. Proza prožeta poetskim trenutcima koja nas vraća istinskim vrijednostima književnosti.

Knjiga je prvi put objavljena na engleskom jeziku 1976. godine i iste godine bila nominirana za prestižnu nagradu Booker Prize.



Moju kritiku romana 'Bijela sezona suše' Andrea Brinka čitajte ovdje



<< Arhiva >>