NOVO od LITTERISA

četvrtak , 22.01.2015.





Alain Finkielkraut
PAMETNO SRCE
11/2014. / str. 211 / meki uvez

Alain Finkielkraut, koji je ponajprije poznat po svojim političko-filozofijskim djelima i angažmanu,
u ovoj knjizi odlučio se vratiti svojoj staroj, inicijalnoj ljubavi još od studija književnosti – romanu.
Pod lijepim naslovom Pametno srce koje aludira na Pascala, na jednom je mjestu okupio devet čitalačkih iskustava,
devet različitih tumačenja djela koja su ga snažno obilježila. Knjige koje čine njegovu idealnu biblioteku i između
kojih cirkulira njegova misao su sljedeće: Šala Milana Kundere, Sve prolazi Vassilija Grossmana,
Povijest jednog Nijemca Sebastiana Haffnera, Zadatak Philipa Rotha, Prvi čovjek Alberta Camusa,
Lord Jim Josepha Conrada, Zapisi iz podzemlja Fjodora M. Dostojevskog, Washington square
Henryja Jamesa i Babetina gozba Karen Blixen.


*****


Jasminka Domaš
DAN PO DAN

11/2014. / str. 227 / meki uvez


Knjiga "Dan po dan - židovska duhovnost" nastavak je autoričina istraživanja mističnih staza judaizma, ona je zapravo židovska mistika u svakodnevnom životu. Crpeći mudrost iz starih židovskih spisa i mističnih židovskih knjiga, brojnih priča i legenda autorica nam približava i rasvjetljuje univerzalne pojmove poput duše, kajanja, molitve, izgnanstva, patnje i smrti, nepravde i oprosta, ili pak govori o odnosu misli, tijela i duha te o tome kakva je moć onoga što biramo, donoseći pritom, dakako, esencijalne istine o životu. Put prema židovskoj meditaciji vodi kroz promišljanje o sebi samima, pa autorica, svojim jasnim i jednostavnim, ali poetičnim govorom, pišući o dubinama vjere i Božje prisutnosti u našem svijetu, govori i o vlastitome prožimanju unutarnjom svjetlošću i promatranju stvari unutarnjim okom.



*****


Žarko Paić
TREĆA ZEMLJA

10/2014. / str. 503 / meki uvez


Ideja ove knjige ponajprije je da otvori prostor mišljenja o estetici i književnosti kao fragilnim iskustvima slobode i emergencije. Ništa nije unaprijed određeno. Ne postoji nikakav konačni cilj i smisao pisanja ni u onome transcendentnome (božanskome), a niti u imanentnome (želja-tijelo). Posrijedi je iskustvo planetarnoga nomadizma i egzila, obrane dostojanstva riječi kao posljednjeg utočišta slobode pred prodorom tehnoznanstvene logike napretka i pred morbidnim povratkom estetika i ideologija pseudo-angažmana u ove ili one svrhe koje književnost svode na spektakl, politiku i propagandu, na marketing totalnoga nihilizma. Knjiga "Treća zemlja" posvećena je ne samo filozofskome pitanje o karakteru umjetnosti u doba tehnosfera na tragovima Heideggera, Deleuzea i Lyotarda, poglavito, nego se usmjerava analizi „velike književnosti" s obzirom na ono što od nje preostaje danas kao trag slobode i kao iskustvo egzistencijalnoga otpora i subverzije vremenu totalne praznine i zaborava povijesti.


******


Goran Starčević
BIJEG I POBUNA

12/2014. / str. 475 / meki uvez


Već je sam naslov knjige "Bijeg i pobuna - ogledi o napuštenom svijetu" provokativan i zahtijeva interpretaciju utoliko što autor polazi od preispitivanja temeljnih pojmova filozofije u djelima ključnih mislilaca suvremenosti od Heideggera, Derride i Deleuzea do Levinasa i Lyotarda da bi uspostavio „sustavnost" u nesustavnome mišljenju suvremene filozofije.Temeljna je teza knjige da se nakon raspada metafizičkih sustava u različitim fragmentima života pojavljuju surogati istinske filozofije i života. To podjednako vrijedi za različite postmoderne verzije kulture kao masovnoga spektakla kao i za duh vremena. Pritom je pitanje etičnosti u doba koje naziva eskapizmom, a pod time podrazumijeva različite strategije bijega od bitnoga iskazivanja smisla života u otporu diktaturi digitalnoga doba,
jedno od najvažnijih pitanja filozofije danas.



<< Arhiva >>