MOJ PRIJEDLOG MINISTARSTVU KULTURE

nedjelja , 21.12.2014.




Dražen Tončić, direktor izd.kuće Durieux na portalu Gradske knjižnice Rijeka iznio je ova iskustva :
"Danas, dok ovo pišem, od četiri najveća knjižarska lanca s kojima radimo, tri nisu platila niti jedan račun od komisione prodaje koji su dobili u ovoj godini. Od dvije knjižare u centru Zagreba čiji su vlasnici ujedno i nakladnici (neovisno od ova spomenuta četiri lanca), jedna nije platila niti jedan račun od početka 2011. godine."

Nedavno je na T-portalu objavljen intervju s Tajanom Obradović, vlasnicom izd.kuće Funditus u kojem je istaknula kako toj izd.kući najveći hrvatski knjižarski lanac cijelu 2014.godinu nije platio ni kune za prodane knjige Funditusa u knjižarama tog lanca.

(Razgovor s Tajanom Obradović dostupan je ovdje )

Prije nekoliko godina Ministarstvo kulture uvelo je praksu uskraćivanja financijske potpore izdavačkim kućama koje ne isplate 30% dobivene potpore autoru.

MOJ PRIJEDLOG MINISTARSTVU KULTURE:

Zašto se slična uskrata ne bi uvela za izdavačke kuće koje u svojim knjižarama imaju dug prema drugim izdavačima stariji od 6 mjeseci?
Takvim izdavačima Ministarstvo kulture trebalo bi odbiti svaki zahtjev za potporu za financiranje tiskanja knjiga sve dok ne podmire svoje dugove prema drugim izdavačima, starije od 6 mjeseci.
Također, tim bi izdavačima MK trebalo odbiti zahtjeve za otkup njihovih knjiga za knjižnice.






<< Arhiva >>