Izašao novi roman Zorana Žmirića 'Snoputnik' (izd. HDP, 2014.)

subota , 04.10.2014.






U izdanju Hrvatskog društva pisaca iz tiska je izašao novi roman Zorana Žmirića, 'Snoputnik'.

Novi Žmirićev roman, Snoputnik, zasniva se na alegorijskom i realističkom prikazu putovanja otkrivajući onaj dio ljudskog iskustva koje pokušava razumjeti iracionalno, čime autor istražuje načine na koji tradicija, naoko potpuno strane kulture, može ponuditi odgovore na ratom prouzročene neuroze i psihoze. Glavni lik Snoputnika je Kristijan, mladić na umoru koji se odlučuje na posljednju avanturu u životu; kupuje avionsku kartu i odlazi u Indiju kako bi pronašao bivšu djevojku. Tu počinje pustolovina u kojoj susreće zanimljive ljude, sluša o njihovim sudbinama, uči o indijskoj kulturi i mitologiji, istovremeno primjenjujući novo stečena znanja na situaciju u kojoj se nalazi.
Snoputnik poziva na bolja iskustva romana ceste, ona prema kojima se put kroz prostor može poistovjetiti s putom u neke druge dimenzije, poglavito mentalne, otvarajući pitanja vezana uz dosege racionalnog, nadnaravnog, religijskog. Proza je to koja u završnici oživljuje davnu ideju o cikličnosti vremena, ali ne bez točaka koje bi ponudile smisao i smiraj. U Snoputniku gradovi Svetvinčenat i Buenos Aires bivaju mnogo bližim i sličnijim nego što bi se to dalo pomisliti, ravnoteža uma, kroz kojeg progovara savjest, i srca, kao pokretača emocija, prepoznaju se u zemljopisnoj sličnosti terrae magicae Istre i Indije, čime novi Žmirićev roman barem dijelom priziva u misli Borgesu ideju dvojnika.


Rekli su:
Vesna Krmpotić
Snoputnik se ne ustručava reći neke stvari, stvari koje se inače govore šaptom, ako se uopće i govore.

Milan Zagorac
'Snoputnik' ostavlja dovoljno prostora za snove nakon njega, čini me čudno probuđenim.

Davor Suhan
Briljantan roman koji se čita u dahu.

Kristina Posilović
Hrvatska 'Siddartha'.

Matko Vladanović / Booksa.hr
'Snoputnik' je jedinstven roman u suvremenoj hrvatskoj književnosti.


O Autoru:
Zoran Žmirić (Rijeka, 1969.), član Hrvatskog društva pisaca. Autor je knjiga 'Kazalište sjena', 'Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man', 'Blockbuster' i 'Riječke rock himne'. S romanom 'Blockbuster' finalist je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis te finalist tportalove književne nagrade roman@tportal za najbolji roman. Dobitnik je nagrade Književno pero za najbolju knjigu godine 2010. (Blockbuster) koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture. Prevođen je na poljski i talijanski.




<< Arhiva >>