NOVO: Božidar Brezinščak Bagola : 'U sjeni ljepote - Romansirana biografija arhitekta Viktora Kovačića' (Alfa, 2014.)

srijeda , 13.08.2014.

Božidar Brezinščak Bagola
'U SJENI LJEPOTE
Romansirana biografija arhitekta Viktora Kovačića (1874-1914)'

Izdavač: Alfa d.d., Zagreb
Broj stranica : 285
Cijena 99,00 kn
Uvez: meki

Riječ izdavača



Viktor Kovačić, otac moderne hrvatske arhitekture, živio je burno, stvaralački nemirno, pod snažnim utjecajem mudroslovnih rasprava u bečkim i zagrebačkim kavanama. Usprkos svim nedaćama i životnim neprilikama uspio se održati i djelima dokazati kao snažna osobnost koja se inteligencijom duha suprotstavljala poluinteligentima, kojoj je ponajprije stalo do izvorne radosti stvaranja u sjeni ljepote, do izvorne radosti življenja u svoj punini.
Romansirana biografija velikana hrvatske arhitekture, Bagolina zemljaka iz zavičajnog Huma na Sutli, sastoji se od 48 poglavlja kroz koja se u romanesknom stilu opisuje Kovačićev život i djelovanje: rođenje i krštenje u Rogaškoj Slatini; zavičajnost i djetinjstvo u Humu na Sutli; osnovna škola cara Franje Josipa u Grazu; mala matura i obrtnička škola u Grazu; bijeg u Zagreb gdje se zapošljava kao građevni praktikant kod Hermanna Bolléa; nadzornik nad obnovom pravoslavne crkve u Pakracu, katedrale u Križevcima, samostana u Lepoglavi; studij na Akademiji umjetnosti u Beču, u školi Otta Wagnera; prva nagrada na javnom natječaju; druženje s bečkom skupinom hrvatskih modernista; povratak u Zagreb; izgradnja crkve sv. Blaža; osnivanje Kluba hrvatskih arhitekata; natječajni projekt za novu Vladinu palaču; natječaj za uređenje Kaptolskog trga i okolice; ratne nedaće i zastrašujuće promjene; zgrada burzovne palače (Hrvatske narodne banke); pedagoško djelovanje i dr.

Recenzent Nikola Đuretić, o knjizi: “Literarni prosede Božidara Brezinščaka Bagole jednostavan je: koristeći se poznatim povijesnim podatcima, književnik znanom povijesno-činjeničnom „kosturu“ dodaje literarno „meso“, a narativna linija kronološki prati Kovačičev život, od rođenja i krštenja do umjetnikove smrti. Dakako, ne treba posebice naglašavati kako zbilja romansirane biografije nije i ne može biti vjeran odraz materijalne stvarnosti, nego ponajprije pripovjedačev subjektivni doživljaj. Ali ono što krasi ovo književno djelo jest činjenica da se u njemu posve jasno i autorski prepoznatljivo odražava osobna sudbina velikana hrvatske arhitekture, preko koje je posve razvidan i duh vremena.”





<< Arhiva >>