Moja urednička recenzija knjige Denisa Peričića 'Ljubav, zlo i naopako'

ponedjeljak , 31.03.2014.



Prošli tjedan izašla je iz tiska
treća knjiga iz edicije Nokaut
koju uređujem za zagrebačkog izdavača
Hena com

Radi se o zbirci kratkih priča
Denisa Peričića
'Ljubav, zlo i naopako'




Moju uredničku recenziju te knjige pročitajte ovdje




Knjigu možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka








'Vijeće za poticanje čitanja' = travestija!

petak , 28.03.2014.





Milan Zagorac, riječki urednik i izdavač, te aktivist i entuzijast u sferi kulture i književnosti, osnivanje Vijeća za poticanje čitanja smatra novom u nizu travestija.

Zašto, saznajte u Zagorčevom tekstu objavljenom ovdje








Nova knjiga priča Roberta Vrbnjaka : 'Abeceda nestajanja' (Dušević & Kršovnik, 2014.)

Izašla je nova knjiga priča Roberta Vrbnjaka : 'Abeceda nestajanja'

izd. Dušević & Kršovnik, Rijeka
128 str, meki uvez
cijena : 99,00 kuna



Riječ izdavača


"Abeceda nestajanja” zbirka je priča o običnim ljudima napisana na posve neobičan način. Glavni su likovi pojedinci koji se nose sa svakodnevicom i žive svoje živote, potpuno svjesni nemoći pred dnevnopolitičkom situacijom koja, unatoč svim samopomoćnim naputcima, na kraju ipak uvuče i ispljune čovjeka. U zbirci se nalazi više priča raznih duljina i inspiracija koje sve redom parodiraju, Vrbnjakovoj prozi svojstven teren prepoznatljivih činjenica i inspiracija kao što su: mediji, konzumerizam, self-help literatura, celebrity kultura i birokracija. Nestajanje je nešto čemu ne možemo umaći, to je naša stvarnost, proces, pojava s kojom smo svakodnevno suočeni. Nestanak zdravog razuma, nestanak vrijednosti i društvenog identiteta, nestanak ljudskih sloboda i nestanak slova na posljednjoj, praznoj stranici. Priče sabrane u ovoj knjizi otvorena su mogućnost da sami sebi priznamo puno toga i dobra su prilika za duhovno samoizlječenje.



Osnovao sam facebook grupu podrške radnicima 'Novog lista'

četvrtak , 27.03.2014.





Na fejsu sam otvorio Grupu podrške radnicima 'Novog lista'.


Pogledajte ovdje i pridružite se, barem u ovakvom simboličnom otporu pljačkaškoj tajkunizaciji koja će rezultirati dodatnim zatiranjem slobode govora...



Sutra počinje 'Istrakon'





Sutra u Pazinu počinje konvencija 'Istrakon', i traje do 30.03.2014.

Ako se ne varam, radi se o već 15. Istrakon-u, dakle, svojevrsnom jubilarcu.

Ljubitelje fantastike očekuje mnoštvo predavanja, projekcija filmova, razgovora s piscima, predstavljanja knjiga, tribina, igraonica, radionica itd.


Cjelovit program događanja dostupan je ovdje





INTERVJU: Marina Vujčić - 'Pisanje je pola zdravlja!'




Od jučer je na kioscima novi broj
tjednika 'Aktual'

a u njemu obavezno pročitajte
opširan intervju s
Marinom Vujčić
,
autoricom romana
'A onda je Božo krenuo ispočetka',
prve knjige (od tri koje se već izašle)
u ediciji Nokaut
koju uređujem za zagrebačkog izdavača
Hena com





Ponavljam, svakako pročitajte intervju jer i svakom svojom rečenicom iz tog razgovora Marina Vujčić pokazuje iznimnu inteligenciju, mudrost, lucidnost ali i sposobnost artikulacije, a što su sve sastojci obilno prisutni u njenom odličnom romanu 'A onda je Božo krenuo ispočetka'.






Riječki 'Novi list' je pred gašenjem

srijeda , 26.03.2014.




Riječki 'Novi list', zadnji preostali bastion slobodnog dnevnog tiskanog novinarstva i jedini naš dnevni list koji pristojan prostor posvećuje temama iz kulture, je pred gašenjem.

Preživjeli su rat i mračne tuđmanove poratne devedesete, ali pljačkašku tajkunizaciju u režiji Sanaderovog prijatelja Ježića i njegova nasljednika Faggiona, bojim se, izgleda da neće.

Radnici 'Novog lista' već dugi niz mjeseci primaju 50% manju plaću, na što su pristali radi pokušaja spašavanja svoje dnevne novine - njihovo otvoreno pismo u kojem opisuju sve okolnosti uništavanja 'Novog lista' pročitajte na ovome linku






Izašla i treća knjiga u ediciji koju uređujem za Hena com!


Iz tiska je izašla i treća knjiga u Hena com-inoj ediciji Nokaut, koju ja uređujem :



Najizrazitija osobina knjige priča „Ljubav, zlo i naopako“ je njezina šarolikost i eklektičnost, a njezina najveća vrijednost je iznimno bogatstvo motiva, tema, diskurzivnih varijacija, asocijacija, referencija i citata.
Sve u knjizi okupljene priče obilato su garnirane akcijom, jezom, dinamikom i crnohumornom duhovitošću, tečno vođenih, uzbudljivih radnji punih neočekivanih obrata i zanimljivih fabularnih rješenja, no ne bez elemenata erotike i strave ali i satire i ironije.
Knjiga je to koja se obraća različitim vrstama publike – svojim intermedijalnim, citatnim i referencijalnim slojem zadovoljit će literarno osvještenu publiku, ali i recipijente koji su, poput autora knjige Denisa Peričića, zaljubljenici u pop-kulturu, rock glazbu, te holivudski film i strip.
Ali, više od svih, knjizi će se obradovati ljubitelji fantastične književnosti. Jer, osim što priče povezuje tematizacija ljubavi – mahom se radi o osujećenim, onemogućenim, tragičnim ljubavima – sve su to proze pisane u žanrovskom ključu i obogaćene posvetama velikanima književnog i filmskog žanra horora, te kultnim autorima različitih vrsta, podvrsta i izvedenica žanra fantastike.






DENIS PERIČIĆ

Nema književnoga, novinarskog ili srodnog posla u kojemu se Denis Peričić nije okušao, i to s uspjehom. Knjige koje je objavio, kaže, više ne broji – više ih je od 20 u isto toliko godina, a tu je i lijep broj književnih nagrada za sve rodove i žanrove. Ipak, u prvom redu doživljava se proznim piscem. Objavio je romane Hrvatski psycho te Netopir i črni ljudi, no najboljom svojom knjigom smatra zbirku priča Krvavo, kojoj sada pokušava parirati novom – Ljubav, zlo i naopako. I vjeruje da je uspio.





Knjigu naručite direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka




Dorta Jagić dobitnica nagrade The European Poet of Freedom

utorak , 25.03.2014.



Hrvatska pjesnikinja Dorta Jagić osvojila je uglednu nagradu “The European Poet of Freedom Literary Price” za knjigu pjesama "Kauč na trgu" u izdanju Hrvatskog društva pisaca, koju dodjeljuje poljski Grad Gdanjsk.

Ono što ovu nagradu čini posebnom u kontekstu pjesničkih nagrada svakako je njen novčani iznos: pobjednik, naime, prima iznos od oko 25.000 eura.

Dorta Jagić nagradu je primila 20. ožujka 2014. u Gdanjsku tijekom Međunarodnog pjesničkog festivala. Među nominiranima bili su pjesnici iz cijele Europe.

Nagrada “The European Poet of Freedom Literary Price” utemeljena je 2008. godine i dodjeljuje se bijenalno. Svrha nagrade je odavanje priznanja i promoviranje poezije koja se bavi jednom od bitnih suvremenih tema – slobodom – ali i koja predstavlja i vrhunsku umjetničku vrijednost.

Izvor: Moderna Vremena Info



Odličan tekst Miljenka Jergovića o ovome pročitajte ovdje

Politika otkupa knjiga = dodatno zatiranje kritičkog mišljenja!

ponedjeljak , 24.03.2014.



U prošli su petak sudionici emisije 'Peti dan' dvadesetak minuta utrošili na analizu stanja u hrvatskom književnom izdavaštvu.

No, nažalost, nije iskorištena prilika da se Nadeždu Čačinović, sudionicu emisije a inače i članicu komisije koja odlučuje o otkupu knjiga za knjižnice, priupita ponešto o politici otkupa.

Svi koji prate rad te komisije mogli su primjetiti da se knjige eseja i kritika, ako uopće prođu na natječaju za otkup, otkupljuju u svega 20 komada.

Jako mi je žao što gđu Čačinović nitko nije zamolio da obrazloži takav stav komisije.

Gospođa Čačinović već je više puta isticala kako je užasno štetno što je književna kritika istjerana iz dnevnih novina.

No, s ovakvom politikom otkupa Ministarstvo kulture će dovesti do toga da izdavači potpuno prestanu izdavati knjige književnih kritika i eseja, jer s mizerijom koju dobiju otkupom svega 20 komada za knjižnice, izdavači ne mogu pokriti troškove objavljivanja knjiga eseja i kritika.

Tako se stječe dojam da je zapravo intencija države i Ministarstva kulture da književna esejistika i kritika (i uopće kritičko mišljenje) odumre, a da je ministričino i Čačinovićkino kukumavčenje o štetnosti nestajanja kritike iz dnevnih novina tek himba, odnosno fingiranje zabrinutosti zbog nestajanja književne kritike iz dnevnih medija.

Jer, to je naprosto logičan zaključak koji se nameće kad vidimo da Ministarstvo kulture otkupljuje samo 20 komada knjiga kritika i eseja.

Zato mi je jako žao što u emisiji nije iskorištena prilika da se upravo članicu komisije za otkup upita da javno objasni zašto Ministarstvo kulture otkupljuje za knjižnice samo 20 primjeraka knjiga eseja i kritika.







Evo, na ovome linku su rezultati zadnjeg kruga natječaja za otkup (prosinac 2013.), pa se možete uvjeriti kako je MK otkupilo svega 20 primjeraka cijelog niza knjiga eseja i poneke knjige kritika.








INTERVJU: Roman Latković - NAKON 18 GODINA AZILA - ČOVJEK KOJI JE TUĐMANU POKAZAO SREDNJI PRST

subota , 22.03.2014.



Nakon što sam na ovome blogu (vidi ovaj tekst) nedavno podsjetio javnost na zaboravljeni slučaj Romana Latkovića, ekipa s Lupige se potrudila stupiti u kontak s tim, svojedobno najoštrijim kritičarom Tuđmanova režima, i napraviti intervju u kojemu se Latković prisjeća harange na sebe, zbog koje je bio prisiljen preseliti u SAD, gdje je dobio i azil, kao žrtva političkog progona.



Intervju čitajte u nastavku:





Kada je početkom 1996. objavio komentar u kojem je Franju Tuđmana nazvao brutalnim diktatorom, Roman Latković zapečatio je svoju novinarsku karijeru. U središnjem Dnevniku HRT-a tada je objavljen poziv na njegov javni linč. Uslijedila je neviđena haranga, gdje su Latkovića po Rijeci tražili naoružani ljudi, prijetilo mu se smrću, prisluškivalo ga se i pratilo, a erupcija kolektivnog ludila završila je tako što je Latković zatražio politički azil u SAD-u i dobio ga. Od tada pa sve do prošle godine u Hrvatsku nije dolazio, a za Lupigu je prvi put nakon 18 godina progovorio o tim nesretnim vremenima i događajima.

Razgovor s Romanom Latkovićem čitajte obavezno ovdje




Boris Dežulović dobitnik je ovogodišnje novinarske nagrade European Press Prize



Boris Dežulović dobitnik je ovogodišnje novinarske nagrade European Press Prize u kategoriji najboljeg komentara. Nagradu je dobio za tekst "Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini" objavljen u tjedniku Globus 19. studenoga 2013. godine povodom godišnjice pada Vukovara.

Nagradu mu je u Londonu u ponedjeljak dodijelio međunarodni žiri u kojem sjede urednici iz nekih od najuglednijih medijskih kuća, poput Thomson Reutersa, Le Mondea, El Paisa i Jyllands-Postena.

European Press Prize pokrenuta je 2012. godine, a dodjeljuje se u ukupno četiri kategorije.


Nagrađeni tekst možete pročitati na ovome linku



Izvor : Moderna Vremena Info



Radijski intervju s Milkom Valentom

petak , 21.03.2014.




U emisiji 3.programa Hrvatskog radija
'Na kraju tjedna'
nedavno je gostovao
Milko Valent
i govorio o svojem opusu
te o novome romanu
'Umjetne suze'

Razgovor s Milkom Valentom poslušajte posredstvom ovoga linka


Moja kritika knjige Alaina de Bottona u novom 'Vijencu'

četvrtak , 20.03.2014.



Na kioscima je
novi broj 'Vijenca'
(samo 10 kuna),
a u njemu, između ostaloga,
možete čitati i

i moju kritiku knjige
'Religija za ateiste'
Alaina de Bottona.




Novi 'Vijenac' još donosi:

- temat : A.G. Matoš, s tekstovima Filipa Kozine, Tonka Maroevića, Borbena Vladovića, Radovana Ivšića, Dubravke Oraić Tolić, Krešimira Nemeca, Tihomila Maštrovića, Marine Protrke Štimac.
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- tekst Krešmira Bagića o knjizi Tonka Maroevića 'Redak mulja redak pjene'
- tekst Strahimira Primorca o romanu Ludwiga Bauera 'Toranj kiselih jabuka'
- tekst Ljerke Car Matutinović o knjizi Dunje Kalilić 'Rič te zove'
- tekst Domagoja Brozovića o knjizi Mirka Kovača 'Vrijeme koje se udaljava'
- razgovor s Miroslavom Međimorcem

te još pregršt tekstova o kazalištu, plesu, glazbi, filmu, likovnoj umjetnosti, itd.





TRIBINA: Čitanja Matoša

srijeda , 19.03.2014.




Kulturni četvrtak u Sesvetama i Gimnazija Sesvete
pozivaju Vas na tribinu

ČITANJA MATOŠA
(uz 100. obljetnicu smrti A.G. Matoša)


Sudjeluju:
prof. dr. sc. Dubravka Oraić Tolić
i
učenici i profesori Gimnazije Sesvete
s prigodnom izložbom: GUSTL

Voditelji tribine Ivan Babić, prof. i Ruža Jozić, prof.


U čitaonici Knjižnice Sesvete,
Trg D. Domjanića 6,
u četvrtak 27. ožujka. 2014. u 19,00 sati





INTERVJU: Milivoj Solar




Milivoj Solar, jedan od naših najistaknutijih teoretičara književnosti, profesor emeritus zagrebačkog Filozofskog fakulteta na kojem će, kao jedna od ključnih figura Odsjeka za komparatistiku, ove godine zaokružiti pedeset godina predavačkog staža, akademik i vlasnik dviju nagrada za životna ostvarenja – one iz rodne Koprivnice te državne Nagrade Vladimir Nazor, prije dva mjeseca primio je i treću – nagradu Kiklop za životno djelo.

Bio je to neposredan povod za razgovor o nekim od njegovih vječnih i iznimno aktualnih tema – granicama postmoderne, relativizmu i nivelaciji vrijednosnih kriterija, krizi ukusa, mogućim rješenjima, trendovima u obrazovanju, globalnoj ekspanziji tehnologije i komunikacije, pratećoj vladavini mode i trendova...

Razgovor s Milivojem Solarom čitajte ovdje




Knjiga izabrane poezije Branka Čegeca 'Unatrag' (Meandarmedia, 2014.)




Izbor iz poezije Branka Čegeca "Unatrag" (2012–1980) nudi na čitanje autora koji je tijekom tri desetljeća u svojevrsnom "ronjenju na dah" sudionik i protagonist suvremenoga hrvatskog pjesništva. Riječ je o upornom interveniranju u prostor vladajućih poetika, u postojeće "stanje stvari" i strasnom čuvanju interesa za tekst, koji nerijetko nastaje iz pustoši jezika, na rubu grada, otoka, u zagubljenosti i bespućima putovanja, ekrana, praznine… Dok je mnogo toga tonulo za onoga koji je stajao pred otvorenim vratima (pjesnik tužnih jezika eseja, priloga za povijest odustajanja, arhaičnih okvira, fantoma nostalgije, sintakse kože, sintakse mjesečine, silazaka i putopisanja) – nastajali su u neuhvatljivom rasporedu crnog, relativnog i beskonačnog neprispodobiva sjećanja, patetične fraze, fragmenti, fantazije i realnosti, maskirni portreti…


Upućeni smo na pjesnika koji oksimoronski ustrajava na razlici istoga, stalnosti nestalnog, na "prisutnoj udaljenosti", na poeziju iznimne autorske geste, melankolije i tamnih mjesta, ali osebujne radijacije, zamaha i utjecaja. Uznemiravanje i odustajanje od projekta književnosti kao rezervata smisla i vječnosti, individualnost, destrukcija jezičnih i poetičkih normi, poliperspektivnost – samo su neka od uporišta pjesničkog teksta koji se za čitatelja, vjerujemo i u ovom izboru oblikuje kao ritmična, vibrantna i uzbudljiva palimpsestna magma. Njegova pjesnička praksa na vitalan i poduzetan način kreira vlastiti teritorij (niz lijevo, niz desno, niz grom, niz pakao…) otvarajući ga čitateljima spremnim na različita iskušenja od jezika, od riječi, od stvari. Prizivajući odsutno, pjesnik Branko Čegec je opredmećivao i konstruirao različite krajolike, lica i naličja hrvatske poezije, mijenjajući strategije i mjesta pisanja, nerijetko sam iz njih iščezavajući, nudeći znakove i tragove za razliku, za dijalog, za odustajanje.
(Miroslav Mićanović)






Barney i Neven Antičević o stanju u knjiž.izdavaštvu

utorak , 18.03.2014.





Malo je kod nas osoba
koje o izdavaštvu i trenutnom stanju u toj branši
znaju više od Nenada Bartolčića i Nevena Antičevića
zato svakako pročitajte
njihov opširan razgovor
dostupan
ovdje







INTERVJU: Zvonimir Balog




Bard dječje književnosti Zvonimir Balog (1932) prošle je godine objavio - devet naslova, što ga, bez pretjerivanja, kandidira za Guinnessovu knjigu rekorda. Ispada, naime, kako je prosječno svakih 40 dana objavio po jednu novu knjigu.

Razgovor Ede Vujević sa Zvonimirom Balogom čitajte ovdje




8. festival 'Pričigin'

ponedjeljak , 17.03.2014.




Osmi 'Pričigin', splitski festival pričanja priča, održat će se od 18. do 22. ožujka 2014.

Na festivalu će sudjelovati Tanja Mravak, Milana Vlaović, Aleksandra Kardum, Ivana Simić Bodrožić, Robert Perišić, Gordan Nuhanović, Vladimir Stojsavljević i mnogi drugi autori.

Program festivala dostupan je ovdje




Predstavljanje prve antologije crnogorske ženske poezije 'Koret na asfaltu'




U srijedu 19. ožujka u 18 sati
u Društvu hrvatskih književnika

Trg bana Jelačića 7/1, Zagreb

u organizaciji DHK-a, Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske

održat će se
predstavljanje prve antologije crnogorske ženske poezije
'Koret na asfaltu'
.

Opširnije o predstavljanju ovdje




INTERVJU: Milko Valent




Kontroverzni književni ikonoklast Milko Valent u proteklih je 35 godina objavio 28 knjiga, a nedavno je predstavio i 29., roman “Umjetne suze”. U tom iznimno opsežnom djelu, objavljenom na preko 1.400 stranica, bavi se parom radijskih novinara nakon sloma njihove bračne zajednice, a kroz sudbine, njihove i drugih likova, oslikana je aktualna “epoha banalnosti” u zemljopisnom rasponu od Zagreba, Hrvatske i tzv. regije, preko Zapadne Evrope, do dalekog Šangaja. Motivsko-tematski raspon daleko je širi i nemoguće je pobrojati sve važne točke kojih se Valent i njegovi mnogobrojni likovi, ponajprije onaj glavni, Marko Globan, dotiču, no među ključnima su izrazita dominacija banalnosti na svim razinama osobne i društvene egzistencije, sveopća hipokrizija, porobljavajuće funkcioniranje suvremenog financijskog kapitalizma s Europskom unijom kao korumpiranim okvirom tog porobljavanja, religija kao opijum za mase, nemogućnost dugog erotskog trajanja u dvoje, ljudska potreba za osvetom, jezične razlike i paradoksi, ništavnost ljudske rase, našeg planeta i naše galaksije u beskraju svemira.



Razgovor Damira Radića s Milkom Valentom čitajte ovdje






51. Goranovo proljeće

nedjelja , 16.03.2014.



Bližimo se održavanju 51. Goranovog proljeća, najvažnije i najstarije nacionalne pjesničke manifestacije
kojom se, kao i svaki prvi dan proljeća posljednjih 50. godina, a posljednje tri godine i u Rijeci, obilježava
obljetnica rođenja hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, za što se pobrinuo organizator SKUD Ivan
Goran Kovačić iz Zagreba i programski odbor „Goranovog“ Ivica Prtenjača, Branimir Oblučar, Marko
Pogačar, Anera Ryznar i Miroslav Kirin te udruga Katapult kao suorganizator u Rijeci.

Ususret službenom dijelu programa namijenjenog riječkoj javnosti u zadanim terminima, 21. i 22.
ožujka 2014.
, koji ove godine kalendarski padaju na petak i subotu, u Rijeci će se iznimno, izvan datuma
na koje se tradicionalno manifestacija održava, organizirati susret s gimnazijalcima, „Sat poezije“, u
knjižnici Prve Sušačke Hrvatske Gimnazije i to 12. ožujka s početkom u 13 sati i 15 minuta.
Korak je to u nastojanju, i skladu s ciljevima same manifestacije, popularizacije suvremene poezije među
mlađim naraštajem na kojima leži budućnost hrvatskog pjesništva. Kroz „sat poezije“ sušačkim
gimnazijalcima predstavit će se Ivica Prtenjača, Tomica Bajsić i Dinko Telećan, riječka postava
ovogodišnjih „Goranovih pjesnika“ Zoran Žmirić, Kristina Posilović, Marin Kolić, Alen Brabec i Mirela
Fuš. S učenicima će razgovarati o važnosti i odlikama suvremene domaće poetske riječi kako bi ih uvjerili
da im je poezija bliža nego što misle, a osim čitanja i razgovora o poeziji, pjesnicima će se predstaviti
pjesnička postignuća Sušačke gimnazije i nagrađivani učenički radovi.

Službeni dio trodnevnog festivala poezije započinje 21. ožujka 2014. u Lukovdolu, u Kovačićevu rodnom
gradu, svečanom dodjelom „Goranovog vijenca” – najznačajnije pjesničke nagrade koja se dodjeljuje za
cjelokupni pjesnički opus i dostignuća u hrvatskoj poeziji, ove godine Gordani Benić, te „Gorana za
mlade pjesnike“ - nagrade za pjesnike do trideset godina starosti za neobjavljenu zbirku poezije koja je
ove godine pripala Katji Knežević, a nagrađuju se i literarni radovi pjesnika u kategoriji osnovnoškolaca i
srednjoškolaca.


Nakon Lukovdola, „pjesnička karavana“ dolazi nam u Rijeku, a ove ćemo godine ugostiti brojna
zanimljiva domaća, kao i strana imena: Gordanu Benić, Katju Knežević, Predraga Lucića, Borbena
Vladovića, Andrianu Škunca, Irenu Matijašević , Tomicu Bajsića, Martinu Vidaić, Voju Šindolića, Romea
Mihaljevića, Ivanu Simić Bodrožić, Kristinu Kegljen, Dinka Telećana, Francisa Combesa (Francuska),
Yolandu Castańo (Španjolska), Amira Ora (Izrael), Đorđa Matića (Nizozemska), Adama Boržića (Češka),
Dénesa Krusovszkyja (Mađarska), Enesa Halilovića (Srbija), Petra Matovića (Srbija), Cosmina Perţa
(Rumunjska), Braneta Mozetića (Slovenija), Uroša Zupana (Slovenija).

Riječko pojačanje gostima ove godine su Kristina Posilović, Mirela Fuš, Marin Kolić, Zoran Žmirić i Alen
Brabec


Događanja:

21.3. petak: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, 20 sati

Pjesnička večer – predstavljanje „Goranovih“ pjesnika i čitanja

22.3. subota: Ex Libris, 11 sati:
„Doručak s poezijom“ – razgovor s ovogodišnjim laureatkinjama „Goranovog vijenca“ Gordanom Benić i
„Gorana“ za mlade pjesnike Katjom Knežević i ostalim pjesnicima





Zbirka priča Istrakon 2014.

subota , 15.03.2014.




Od 52 priče pristigle na natječaj Istrakona 2014. za kratku SF&F priču, za objavljivanje u trinaestoj istrakonskoj zbirci odabrana je 21 priča.

Priče je odabrao žiri u sastavu Tihana Linardon, Mirko Grdinić i Davor Šišović. Zbirka će biti objavljena u izdanju Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu i predstavljena na predstojećoj SF&F konvenciji Istrakon koja će se u Pazinu održati od 28. do 30. ožujka 2014. godine.

Popis odabranih priča i autora dostupan je ovdje







INTERVJU: Ervin Jahić

petak , 14.03.2014.



Hrvatsko društvo pisaca izdalo je posebno izdanje časopisa Poezija na engleskom jeziku. Riječ je o antologiji hrvatske poezije od 1989. do 2013. pod naslovom 'When The World Was Ten Years Old', koju je izabrao i uredio Ervin Jahić, a koja će biti prevedena i na kineski jezik.

S Jahićem je za T-portal Gordan Duhaček razgovarao o tome kako su se pjesme prevodile na engleski te kakve su poetske razlike između starijih i najnovije generacije hrvatskih pjesnika i pjesnikinja, primjerice između Petra Gudelja i Marka Pogačara, i još o mnogočemu.

Razgovor čitajte ovdje



Skup u povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša

četvrtak , 13.03.2014.




HDP
nas poziva na
skup u povodu 100. obljetnice smrti velikoga hrvatskog pisca

ANTUNA GUSTAVA MATOŠA

U petak, 14. ožujka 2014. u 11 sati i 30 minuta,
vila Arko
, Basaričekova 24, Zagreb

Program skupa ovdje




NOVO: Christopher Isherwood - 'Samac' (Domino, 2014.)



Christopher Isherwood
'Samac'

prijevod: Mira Gregov
izd. Domino
143 str. , meki uvez
cijena: 89,00 kn


Riječ izdavača



Roman "Samac" autora Christophera Isherwooda iz 1964. godine prati tijek jednog dana: George Falconer koji je prije osam mjeseci izgubio partnera u automobilskoj nesreći, budi se jedno jutro siguran u odluku kako ne može više živjeti bez Jima.

Uz mnoga razmišljanja o životu i njegovoj vezi s preminulim partnerom ova knjiga predstavlja jednu od najpoznatijih knjiga koja daje uvid u život gejeva u tom vremenu. Prema mnogima "Samac" je najbolje djelo ovog britanskog pisca.

Iza britanske rezerviranosti krije se velika količina tuge, bijesa kao i čiste usamljenosti – no ono što se otkriva je da čovjek koji voli može živjeti bez obzira na sve životne nepravde. Nakon pojave ovog romana Christopher Isherwooda, mnogi su bili šokirani iskrenošću, suosjećajnošću i dirljivošću pri portretiranju zrelog gej muškarca, a sam autor je više puta istaknuo kako se radi o omiljenom njegovom romanu koji je postao kultnim djelom o autsajderskom životu, prema kojem je Tom Ford snimio i vrlo uspješno ufilmljenje 2009.


Isherwoodov "Samac", objavljen 1964. godine, jedan je od prvih i najboljih romana s početaka suvremenog LGBT pokreta.


***

Britanski autor Christopher Isherwood u svojim djelima intimnim je svjedokom vremena, bilo to Berlina za uspona Hitlera ("Mr. Norris Changes Trains", "Goodbye to Berlin" koji je poslužio kao osnova za film "Cabaret"), kinesko-japanskog rata ("Jouney to War", napisan zajedno s pjesnikom W.H.Audenom) ili buđenja LGBT pokreta ("A Single Man").

Njegov vrlo široki krug suradnika uključivao je imena poput E.M Fostera (koji mu je bio mentorom), Aldousa Huxleya (s kojim je povremeno surađivao) te Trumana Capotea (na čiji "Breakfast at Tiffany’s" je izvršio utjecaj).



Izvor: Moderna Vremena Info



Radijski intervju : Darija Žilić + Kristian Novak

srijeda , 12.03.2014.




Emisija "Oko Balkana" je emisija 2.programa Radija Beograd , posvećena književnim i kulturnim fenomenima postjugoslovenskih i balkanskih književnih scena.

5.03. u emisiji su gostovali Darija Žilić , pjesnikinja, esejistkinja, književna kritičarka i prevoditeljica i Kristian Novak , autor odličnog romana 'Črna mati zemla' (Algoritam, 2013.)

Na ovome linku možete poslušati razgovor voditelja i autora emisije Saše Ćirića s Darijom Žilić i Kristianom Novakom





TV INTERVJU: Milko Valent

utorak , 11.03.2014.



Obavezno pogledajte na ovome linku
emisiju 'Dobro jutro:kultura'
emitiranu 09.03. na HTV 3.
u kojoj je gostovao
Milko Valent,
predstavljajući svoj
1744 kartice dug novi roman
'Umjetne suze', ali i najavivši
skorašnju premijeru
kazališnog uprizorenja svog
'Pledoajea po pički',
u kojem će autor igrati glavnu ulogu!





Miljenko Jergović o romanu Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka'

ponedjeljak , 10.03.2014.


Prošli tjedan, na dan izlaska iz tiska romana 'A onda je Božo krenuo ispočetka' Marine Vujčić na svojim internetskim stranicama Miljenko Jergović je objavio tekst o tome romanu. .

Radi se o tekstu koji je Jergović napisao za potrebe autoričine prijave na natječaj za stipendiju Ministarstva kulture 2012.godine.

Komisija MK-a je prepoznala vrijednost te knjige (tada još u nastajanju) te je Marina Vujčić tijekom 2013. 'konzumirala' tromjesečnu stipendiju - rezultat je knjiga koja je objavljena prošli tjedan.

Preporuka MIljenka Jergovića slijedi u nastavku:




MILJENKO JERGOVIĆ :


Marina Vujčić
, Preporuka za Božu

Marina Vujčić na objavljivanje se pripremala dugo i temeljito. Ambicije ove profesorice materinjeg jezika i književnosti dugo su se ticale čitanja i sabiranja čitateljskih iskustava. Što je za to vrijeme pisala, jer nešto sigurno jest, ne možemo znati. To nije bila javna stvar. U posljednjih dvadesetak godina, možda i koju godinu više, povremeno je objavljivala dječju poeziju. Ali i to vrlo škrto.

Roman prvijenac “Tuđi život” objavila je 2010, tiho i bez velikih očekivanja. Priča romana govorila je o zagrebačkoj lektorici, koja započinje pisati scenarij za sapunicu. I najednom se život, u nekom blagom, lakom prelazu, počinje pretvarati u sapunicu, tako da se više ne zna što je stvarnost a što bajka, i s koje se strane ogledala što događa.

Marina Vujčić je u svome životu, između ostaloga, i lektorica. “Tuđi život” je, dakle, imao tu autobiografsku notu, ali vrlo odmjerenu i dobro naciljanu. Naime, Marina Vujčić nema ama baš nikakvih iskustava s pisanjem sapunica, niti je njihova prilježna gledateljica. Autobiografijom se poslužila kao pomoćnim kotačićima na dječjem biciklu. To joj je pomoglo da uvjeri najprije sebe, a zatim i svoje čitatelje, u autentičnost priče o sapunici. Marina Vujčić, naime zna, čitanje dobrih pisaca u tome joj je pomoglo, da je vrlo važno da i pisac povjeruje u istinitost vlastite priče. Kao što i dobri, karijerni lažovi vjeruju u svoje laži. Razlika je samo u tome što priča nikako ne smije biti – laž.

U svome drugom romanu, onako kako je započet, Marina ponavlja strategiju primijenjenu u prvom. “A onda je Božo krenuo ispočetka” jednostavna je, na prvu nepretenciozna, gotovo svakodnevna priča. Nikakvih velikih čuda u njoj nema, nego sve počinje kada prilično obični muškarac – kao što je vrlo obična bila i žena u “Tuđem životu” – koji je posvršavao škole i prošao kroz sve potrebne društvene i obiteljske incijacije, jednoga dana odluči da krene ispočetka. Marina Vujčić postavlja priču na pretpostavci koja je opće mjesto svih naših egzistencija. Koliko god nečija svakodnevica bila sređena, a želje i potrebe obični, građanski uredni kao uredna stolica, baš svakome na um padne da bi se sad mogao dići iz fotelje u dnevnom boravku, reći ženi, mužu, majci, psu, da će samo skoknuti da kupi cigarete. I da se više ne vrati. Ovom se temom, često variranom u posljednjih stotinjak godina, posljednji, koliko se mogu sjetiti, bavio Paul Auster.

Ono što Marina Vujčić pokušava, i što joj na neočekivan način uspijeva, jest da sve u tom bijegu iz vlastitoga života bude što običnije. Istovremeno, ništa nije sudbinsko, i sve je sudbinsko. A Božo, u skladu sa svojom školskom spremom i zvanjem, mudruje i filozofira, kao nekakav naš, hrvatski Woody Allen, čije su putanje i životne mogućnosti ponešto suženije i oskudnije nego u njegova američkog supatnika. Autorica se duhovito, ali i vrlo suptilno poigrava horizontima Božinih životnih želja i očekivanja, što stvara efekt koji se u nas, možda s razlogom, možda i ne, često veže za takozvani češki humor.

Marina Vujčić jedna je od načitanijih hrvatskih spisateljica. Možda je i u tome, a ne samo u temperamentu, razlog što joj je u pripovijedanju i u konstruiranju fabule strana svaka pompoznost i spektakularnost. Naši životi su, uglavnom, vrlo obični. O tome bi valjalo ponešto napisati. To je neizrečeni moto Marininih romana, prvog, i ovog drugog, koji je u nastajanju. Tko god je ikada išta pisao, dobro zna koliko je teško i nezahvalno pisati o običnome. Do pirotehničkih efekata i velikih sudbina najprije se i najlakše dolazi u književnosti.

Bilo bi dobro i korisno da se Marini Vujčić pomogne u pisanju romana “A onda je Božo krenuo ispočetka”. Nas, naime, zanima kako je to s Božom završilo. Autorica ima neočekivani dar, u našoj književnosti endemski rijedak, da od nečega, da od izrazito utišanih, običnih, svakodnevnih pretpostavki, stvori napetost i čitateljsko iščekivanje. Zato nas, naime, zanima Božina sudbina. Ili Božin život izvan sudbine, već kako se uzme. Oko njega će, to vjerujemo, nastati vrijedan roman.








Novi broj 'Vijenca' (br. 522.)

nedjelja , 09.03.2014.




Na kioscima je novi broj 'Vijenca' (samo 10 kuna), a u njemu, između ostaloga, možete čitati i :

- iscrpan razgovor s Milivojem Solarom
- kolumne Nives Opačić i Pavla Pavličića
- ulomak iz još neobjavljenog romana Gorana Tribusona
- tekst Krešimira bagića o knjizi Nikole Petkovića 'Harterije II/III"
- tekst Strahimira Primorca o knjizi Tomislava Sabljaka 'Njihovi osamljeni gospodari'
- tekst Vladimira Lončarevića o knjizi Kerubina Šegvića 'Aporije književnosti i povijesti'
- tekst Lade Žigo o knjizi Milana Mirića ' Cesarec smrtimice'
- tekst Ljetrke Car Matutinović o knjizi Jasminke Domaš 'Žena sufi'
- tekst Đurđice Čilić Škeljo o knjizi Joanne Bator ' Pješčana gora'
- tekst Gabriela Jurića o knjizi Mihaila Bulgakova 'Kako se kalio Majstor - rana proza'


te još pregršt tekstova o likovnoj umjetnosti, plesu, kazalištu, filmu, glazbi, itd.




Urednička recenzija knjige priča Pere Kvesića 'Pudli lete na jug' (Hena com, 2014.)

subota , 08.03.2014.






Ako želite više saznati
o drugome objavljenome naslovu
iz edicije Nokaut
koju uređujem za izd.kuću Hena com,
knjizi priča Pere Kvesića
'Pudli lete na jug'
,
pročitajte moju uredničku recenziju
koju je u cijelosti objavio portal Moderna Vremena Info
na ovome linku








Urednička recenzija romana Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka' (Hena com, 2014.)

petak , 07.03.2014.








Ako želite više saznati
o prvome objavljenome romanu
iz edicije Nokaut
koju uređujem za izd.kuću Hena com,
pročitajte moju uredničku recenziju
koju je u cijelosti objavio portal Moderna Vremena Info
na ovome linku




Knjigu možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka

NOVA KNJIGA PRIČA PERE KVESIĆA 'Pudli lete na jug' (Hena com)

četvrtak , 06.03.2014.


Jučer sam predstavio 1. knjigu iz novopokrenute edicije Nokaut, izd. kuće Hena com, koju ja uređujem i u kojoj će izlaziti nove prozne knjige domaćih autora.

Osim odličnog romana Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka', iz tiska je izišla i knjiga priča Pere Kvesića 'Pudli lete na jug'.


O knjizi i autoru u nastavku:




Pero Kvesić stari je laf hrvatske književnosti, dobro poznat velikoj većini vas koji ovamo navraćate - njegovu službenu biografiju možete naći na ovome linku a ovo što slijedi o Kvesiću je napisala Marina Vujčić, Perina kolegica iz edicije Nokaut, autorica fenomenalnog romana 'A onda je Božo krenuo ispočetka' :

Pero Kvesić posegne za perom kad susretne ljude, pse i pojave o kojima vrijedi progovoriti. Onda sjedne, naćuli osjetila, izbjegne žanrove, pa tuđi svijet i svoje junake stoički animira, ironizira, proziva, erotizira, uznemiruje, sjenča, centrira i arhivira. Pisanje mu je više od šetnje sa psom, a šetnja sa psom više od pisanja. To je njegov način da se istakne, ne onime što ima nego onim što jest.




Riječ urednika :

Pero Kvesić rodonačelnik je tzv. proze u trapericama; njegovo pismo obilježava nepretencioznost, jednostavnost izričaja, imperativ jasnoće i razumljivosti, te humornost, zabavnost i komunikativnost. Kao i većina autora poniklih u novinarstvu, Kvesić piše mnogo, lako i brzo. No, zbog različitih, često čak i politički uvjetovanih, nametnutih razloga, on nije objavljivao mnogo. No, i u dugim razdobljima neobjavljivanja, nastavljao je pisati – i to na blogu.

Knjiga "Pudli lete na jug" sadrži prozu prethodno objavljenu na Kvesićevim blogovima, a u kojoj se bavi dvjema tematskim preokupacijama : neobičnim i naoko neobjašnjivim događajima iz svakodnevice, te suživotom čovjeka i njegova najboljeg prijatelja – psa.

Kvesić je sklon anegdotalnom pristupu, često balansira na granici fikcije i stvarnosti, a tekstovi su redovito autobiografski obilježeni. Na zabav način posreduje upečatljive kriške urbanog života te humor spaja s kritikom ljudskih slabosti, uz političke aluzije i erotske impulse. No, Kvesić je i autoironičan, rado ismijava vlastite nedostatke, i zapravo je humoran pristup stvarnosti i životu temeljna odrednica njegova pisma.

„Pudli lete na jug“ nepretenciozna je, duhovita, blaga i topla knjiga humoreski i anegdota, od autora humanističkog svjetonazora, iznimno znatiželjnog te uvijek spremnog za nova iskustva i njihovu upečatljivu, duhovitu literarnu artikulaciju.

Knjigu Pere Kvesića 'Pudli lete na jug' možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka



Vidite kako smo u Hena com-u brzi i agilni:
tek je 20-tak dana prošlo do mog poziva autoricama i autorima
a već su dvije knjige objavljene!


Zato, ako imate gotov rukopis,
javite mi se na mail balajbeg@inet.hr
i pridružite se Marini i Peri u ediciji Nokaut!






Izašle prve dvije knjige iz edicije koju uređujem za Hena com!

srijeda , 05.03.2014.



Kao što znate, odnedavno sam angažiran u izd.kući Hena com kao urednik knjiga domaćih autora, u novopokrenutoj ediciji Nokaut.

I, eto, trud se isplatio - upravo su izašle iz tiska prve dvije knjige :

- roman Marine Vujčić 'A onda je Božo krenuo ispočetka'

- knjiga priča Pere Kvesića 'Pudli lete na jug'




Prvu knjigu predstavljam sad, drugu sutra :




Riječ urednika:

A onda je Božo krenuo ispočetka je psihološki roman, baštinik egzistencijalističke pripovjedne prakse. Glavni lik, 45-godišnji Božo, nezadovoljni je, neostvareni, frustrirani intelektualac, pretjerano (samo)analitičan, neprilagođen, introvertiran – ukratko, nesretan.

Jer, toliko je usmjeren propitivanju sebe i svega oko sebe, da propušta živjeti, da mu „pravi život“ izmiče. Stoga odlučuje „napokon svoj život uzeti u svoje ruke“ te napušta suprugu, i iz Dalmacije odlazi u Zagreb, gdje će, nada se, promjena životnog okruženja donijeti osobno zadovoljstvo, psihičku stabilnost i sreću.

No, je li to uopće moguće? Jer, i ako preselimo te pobjegnemo od staroga života, ipak ne možemo „pobjeći od sebe“...

Malograđanština i ukalupljivanje u nametnute obrasce života i ponašanja, kriza srednjih godina, profesionalna neostvarenost, potrošačka groznica i komercijalizacija života, otuđenost, ljubav naspram seksualnog nagona itd. – sve to Marina Vujčić vrlo uvjerljivo problematizira, uz mnogo humora, uz filigransko brušenje svake rečenice, i uz rijetko viđenu uvjerljivost kod psihološke karakterizacije protagonista.

Pametan, duhovit, lucidan roman - nezaobilazno štivo za istinskog ljubitelja intelektualno poticajne, dobro napisane, motivski, tematski i značenjski bogate književnosti.


******

Knjigu možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka


******





Marina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru.
Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine diplomirala je kroatistiku i otad radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti i lektorica.
U izdanju Hum naklade 1998. godine izlazi joj knjiga za djecu Bijeg uz brijeg, a 2010. godine u nakladi izdavačke kuće Profil objavljuje roman Tuđi život.

Po njezinom scenariju snimljen je 2005. godine animirani film Kućica u krošnji. Film je 2006. godine na Animafestu dobio Posebnu nagradu žirija, a na Međunarodnom festivalu filma i videa dobio je nagradu za najbolji scenarij u kategoriji animiranog filma.

Njezine drame Sretan kraj i Čekaonica uvrštene su 2008. i 2010. godine u uži izbor od 10 najboljih drama na Natječaju za dramski tekst „Marin Držić“ i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. Čekaonica je postavljena 2012. godine u Kazalištu AKO iz Opuzena. Drama se igra u matičnom kazalištu i na gostovanjima.

Živi i radi u Zagrebu.




Vidite kako smo u Hena com-u brzi i agilni :
tek je 20-tak dana prošlo od mog poziva autoricama i autorima
a već su dvije knjige objavljene.


Zato, ako imate gotov rukopis
i želite se pridružiti Marini i Peri u ediciji Nokaut,
javite mi se na mail balajbeg@inet.hr








Književna večer Udruge Zvona i Nari : Cecile Deniard

utorak , 04.03.2014.




Udruga ZVONA I NARI poziva nas u petak, 7. ožujka 2014. s početkom u 17:30 u prostorije knjižnice i književnog svratišta ZVONA i NARI u Ližnjanu gdje će ugostiti Cecile Deniard, prevoditeljicu iz Francuske koja po prvi puta boravi u Hrvatskoj.

Cecile je rođena 1975., magistrirala je engleski jezik i književnost na sveučilištu Sorbonne u Parizu, stekla je i diplomu poslijediplomskog studija prevodilaštva te je aktivna članica francuskog udruženja književnih prevodilaca. Njezine prijevode s engleskog jezika koji podjednako uključuju lijepu književnost, kao i publicistiku, objavljuju neke od najznačajnijih nakladničkih kuća u Francuskoj. Cecile je majka četvero djece i do sada je bila politički aktivna kao zastupnica stranke centra u vijeću Villejuifa, jednog od predgrađa Pariza.
Ona će nas upoznati s aktualnostima francuske književne scene i posvjedočiti kako se šesteročlana obitelj uspijeva prehraniti književno prevoditeljskim radom.

Istog dana, u petak, u Medulinu nas očekuje još jedna poslastica: s početkom u 19 sati, Drago Orlić i Milan Polić predstavljaju „Sve Renatove Eve“, zbirku neobjavljenih aktova nedavnog preminulog likovnog velikana, Renata Percana.



Fejs...

ponedjeljak , 03.03.2014.




Od jučer sam i na fejsu.

Dugo sam to izbjegavao, opirao se i suzdržavao, ali skrušeno priznajem poraz.

Fejs sam izbjegavao jer, osim što dodatno oduzima vrijeme kojeg je ionako premalo (ili, da parafraziram - pogodite koga :'tako puno knjiga a tako malo vremena') mislim da Facebook potiče egocentričnost i narcizam, za razliku od blogova koji potiču kreativnost.

No, profil sam naposljetku ipak otvorio uglavnom zato što je neregistriranim korisnicima onemogućen pristup svim sadržajima s Facebooka (što dovoljno govori o demokratičnosti i etičnosti Facebooka).

Zato, ne morate me lajkati, ne morate mi iskazivati 'prijateljstvo', slobodno zanemarite moj profil, jer, on mi prvenstveno služi kako bih mogao pratiti sadržaje objavljene na fejsu.

Ali, ipak, moram biti iskren, to nije jedini razlog : fejs ću koristiti i u svrhu dodatne promocije knjiga koje će u Hena com-u izlaziti s mojim imenom u impressumu (pod urednik).

Naime, već ovoga tjedna izlaze iz tiska prve dvije knjige - no, o tom uskoro, kako ovdje tako i još ponegdje...

P.S.

Nego, da ne bude nesporazuma : na fejsu neću ponavljati vijesti koje ovdje objavim (osim onih vezanih uz knjige koje uređujem za Hena com), ovaj blog i dalje ostaje u istoj funkciji, na njemu ću i dalje svakodnevno objavljivati različite knjiške vijesti...

I podbadati one koji to zasluže wink





PODSJETNIK : Javni poziv autoricama i autorima romana i kratkih priča






Dragi pratitelji moga bloga,
a naročito književne autorice i autori,

obavještavam vas da sam odnedavno angažiran u zagrebačkoj izdavačkoj kući HENA COM kao suradnik u uredništvu, zadužen za knjige domaće proze.

Tako, u dogovoru s tim izdavačem, objavljujem

JAVNI POZIV ZA AUTORE/ICE ROMANA I KNJIGA KRATKIH PRIČA

Dakle, ako ste zainteresirani za suradnju s izdavačkom kućom HENA COM, obratite pozornost na sljedeće uvjete :

- u obzir dolaze dovršeni romani ili knjige kratkih priča autorica i autora s prebivalištem u Republici Hrvatskoj

- u obzir dolaze isključivo autorice i autori koji su dosad već objavili bar jednu proznu knjigu koja je bila popraćena pozitivnom kritikom i recepcijom u tiskanim medijima ili na internetskim portalima

- rukopis ne smije biti prethodno nigdje objavljen, ni u tiskanom ni u elektroničkom obliku


Svi zainteresirani (koji ispunjavaju naznačene uvjete) pozivaju se da na mail adresu balajbeg@inet.hr pošalju sljedeće :

- opis/sinopsis djela (sa detaljnim sadržajem, naznakom tematike, žanrovskog određenja, stilskih karakteristika)
- kratku biografiju i bibliografiju
- kontakt podatke (mail adresa i broj telefona/mobitela)
- kritike, prikaze ili recenzije svojih prethodnih knjiga (link prema stranicama ako je tekst dostupan na internetu, ili prepisani tekst kritike/recenzije/prikaza, s obaveznom naznakom autora/ice tog teksta)

Rok za prijavu je 15.03.

Nakon što razmotrimo pristigle prijave, kontaktirat ćemo pojedine autore/ice, najkasnije do 15.04., sa zahtjevom za dostavu cjelovitog rukopisa djela.
Nakon analize dostavljenog rukopisa, ako isti zadovoljava kriterije, autor/ica (ili više njih) dobit će ponudu za objavu knjige kod izdavača HENA COM.

Inače, radi se o prvom krugu poziva, a HENA COM planira svakih nekoliko mjeseci obnavljati poziv.





Eto, nestrpljivo čekam vaše prijave...





Promocija knjige poezije Miroslava Mićanovića 'Jedini posao'

nedjelja , 02.03.2014.




Promocija nove knjige poezije Miroslava Mićanovića "Jedini posao" (Meandarmedia, 2013) održat će se u utorak 4. ožujka u 19 sati u Cafeu u dvorištu u Zagrebu (Žerjavićeva 7/2).

Sudjeluju: Miroslav Mićanović, Krešimir Bagić, Tvrtko Vuković i Branko Čegec.

Mićanovićev „svijet kao tekst“, kako ga je sam odredio još u vremenu prvih kucanja na vrata književnosti, govori o životu koji ne isključuje smrt, govori o smrti kao drugoj dimenziji, nipošto kao o konačnome, govori o mrtvima kao o živima koji ne napuštaju svoja mjesta, svoje prostore nakon „zemaljskih“ odlazaka, pri čemu taj odnos ne bi bilo lako svesti na, primjerice, religijske kategorije.

Njegovi su „konačni“ pojmovi lišeni vremena, prostorno neukrotivi, determinirani tek autorovom osobnom hijerarhijom u strukturi snažnoga poetskog dnevnika, koji je, ako se zakratko prisjetimo H. D. Thoreaua, jedini posao pjesnika.





Izvor: Moderna Vremena Info



PREDSTAVLJANJE KNJIGE 'Tropizmi 2. Kritike i eseji' Darije Žilić



Knjižnica i čitaonica
BOGDANA OGRIZOVIĆA
I LITTERIS

pozivaju Vas
na predstavljanje knjige

Darija Žilić
'Tropizmi 2
Kritike i eseji'


Sudjeluju:
Branimir Bošnjak
Davor Šalat
Dražen Katunarić, urednik
Darija Žilić, autorica


Dobro došli u Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb, u četvrtak, 6. ožujka 2014. u 18.00 sati!




Nagrada 'Goranov vijenac' pjesnikinji Gordani Benić



Žiri u sastavu Branko Maleš, Dražen Katunarić, Evelina Rudan,
Davor Šalat i Branislav Oblučar odlučio da ove godine našu najugledniju pjesničku nagradu
- Goranov vijenac dobije pjesnikinja Gordana Benić.

Žiri u sastavu Dinko Telećan, Tomica Bajsić i Anera Ryznar odlučio je
da nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dobije Katja Knežević.

Nagrade će lauretkinjama biti dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu,
na Goranov rođendan 21. ožujka.

Goranovo proljeće, naša najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija ove godine
bilježi svoje 51. međunarodno izdanje, a programi će se odvijati u Zagrebu, Lukovdolu,
Rijeci i Pazinu.

PROMOCIJE : Gordan Nuhanović + Drago Pilsel

subota , 01.03.2014.



Profil
poziva na promociju knjige

Gordana Nuhanovića
'Šale su ostale kod kuće'



Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 3. ožujka u 18 sati u Profil Mozaik Megastoreu, Bogovićeva 7, Zagreb.

O knjizi će, uz autora, govoriti urednik Velimir Visković.
Promociju će voditi Tomislav Cvitković.

****
Istovremeno, u Splitu će (3.3. u 18 sati) – u Kinoteci Zlatna vrata – na „tapeti“ biti bestseller Drage Pilsela 'Argentinski roman'
.
Promociju će moderirati Eda Vujević.

O knjizi će govoriti Jurica Pavičić, Dragan Markovina, Boris Dežulović i autor Drago Pilsel.




NOVO: Victor Hugo - 'Posljednji dan na smrt osuđenog' (Šareni dućan, 2014.)

Victor Hugo
POSLJEDNJI DAN NA SMRT OSUĐENOGA

Preveo : Mate Maras
izd. Šareni dućan
cijena : 79 kuna

Riječ izdavača



Beskrajna masa, navodno dva milijuna ljudi, okupila se na pogrebu, u svibnju 1885. u Parizu, da bi se oprostili od jednog od najvećih Francuza i ne samo svojega doba, i ne samo Francuza – Victora Hugoa, glasovitog romanopisca, pjesnika, dramatičara, esejista, aktivista... Disciplinirano pišući svakoga jutra stotinjak stihova ili dvadesetak stranica proze, Hugo je stvorio grandiozno djelo, apsolutno relevantno i danas. Uz Jadnike i Zvonara crkve Notre-dame, privilegirano mjesto u njegovu iznimnom opusu svakako zauzima fiktivni dnevnik mladog pogubljenika Posljednji dan na smrt osuđenoga (1829). Uputivši ga »svakomu tko sudi«, autor u njemu otvoreno zagovara ukinuće smrtne kazne, pitajući svoje suvremenike: »Zar u Francuskoj nema dovoljno zraka da svatko može disati?« Potresne stranice ovoga omalenog bisera svjetske književnosti, po vlastitu su priznanju, izvršile dubok utjecaj na književne veličine kao što su Camus, Dickens i Dostojevski, a potonji ga je ocijenio kao »Hugoovo remek-djelo«.

»Ono što pišem možda neće biti nekorisno«, povjerava se i preispituje na smrt osuđeni, »taj dnevnik mojih patnji, iz sata u sat, iz minute u minutu, muka za mukom, budem li imao snage voditi ga do trenutka kad će mi fizički biti nemoguće nastaviti; ta priča, nužno nezavršena, ali u najvećoj mogućoj mjeri potpuna, o mojim osjećajima, zar neće sa sobom donijeti veliku i duboku pouku?« Ove potresne stranice, ispunjene omašnim strahom i stravom pred nemilosrdnom neminovnošću, ali i dubokom plemenitošću i samilošću, napisane su nenadmašnim stilom velikog pripovjedača!



<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>