Uskoro izlaze knjige dviju blogerica

ponedjeljak , 19.10.2009.


Velika mi je čast biti dijelom književne turneje po blogovima koja je zamišljena kao najava skorašnjeg izlaska knjige Ivane Delač Horvatinčić, ali koju proširujem i najavom izlaska knjige Irene Rašete , dviju blogerica zaljubljenih u SF, a koje u nastavku same predstavljaju svoje knjige:


Irena Rašeta: "Cabrón" (izd. Društvo za znanstvenu fantastiku SFera)

Moje pripovijetke okupljene u zbirci "Cabrón" obrađuju teme tzv. "magijskog realizma", rubne svjetove, rubne pojave i rubne bogove. Naročito česta tema je ostvarenje ili pokušaj ostvarenja pojedinca u svijetu koji je prevelik i prestrašan kako bi ga se razumjelo. Naslov zbirke ukazuje na moju sklonost, kao profesorice španjolskog, hispanoameričkim temama i motivima koje na svojstven način nastojim uplesti u trope znanstvene fantastike i čiste mašte.
Zbirka uključuje desetak pripovijetki nastalih u posljednjih desetak godina, a izdavač je Društvo za znanstvenu fantastiku SFera (www.sfera.hr)
Irena Rašeta

******

Ivana Delač Horvatinčić : “Pegazari” (izd. Knjiga u centru)

Naslov mog romana je "Pegazari", izdavač je Knjiga u centru, roman izlazi u sklopunjihove nove biblioteke "Zvijezda u centru". Roman pripada u fantasy žanr, namijenjen je djeci i mladima iako ga mogu čitati i stariji. Glavni lik je trinaestogodišnja učenica Kristina koja je svakodnevno izložena maltretiranju od strane vršnjaka i koja nakon pronalaska jednog artefakta odlazi u sasvim drugačiji svijet zvan Eponija, gdje postaje Pegazar, odnosno jahač krilatog konja Pegaza, i nađe se uvučena u sukob dviju eponijskih rasa. Nakon raznih avantura u kojima se
promijeni, preokrene tijek rata i postane junakinja, ali uz vrlo visoku osobnu
cijenu, nađe se pred izborom koji sa sobom nosi ne samo veliku hrabrost, već i žrtvu koja joj može pomoći da pobijedi sve svoje strahove i možda se čak vrati kući, u svoj svijet - ali je može koštati i života. Unatoč fantasy elementima romana, njegova srž zapravo leži upravo u problematici
bullynga i nošenja s njime. Kao netko tko je i sam bio izložen bullyingu u osnovnoj školi, i sama sam morala odgovoriti na pitanje koje si svatko tko je bio izložen maltretiranju postavlja – “Bježati (iz situacije ili čak u neki izmišljeni, vlastiti svijet) ili ostati i izboriti se za sebe? I kako naći hrabrosti za to?”. Kristina kroz roman također traži hrabrost za suprotstavljanje - i otkriva stvari o sebi koje se nikad nije nadala otkriti.
Ivana D.Horvatinčić



Autoricama želim velike naklade i dobre kritike, te pokoji prijevod...




<< Arhiva >>