NOVO: Niccolo Ammaniti - 'Kako Bog zapovijeda' (Profil, 2008.)

ponedjeljak , 20.10.2008.


Niccolň Ammaniti
'Kako Bog zapovijeda'

roman
izd. Profil
format:14,7x19,4 cm
uvez: meki
broj stranica: 463
cijena: 129,00 kuna

Riječ izdavača



U ravnici natopljenoj kišom, na pustopoljini na rubu svega, gdje se njive i rijeke miješaju s hangarima, a vile s travnjacima i auto-salonima, žive otac i sin. Rino i Cristiano Zena. Sjedinjeni ljubavlju koja se napaja nasiljem, ponosno žive svoje siromaštvo, zajedno s još dvojicom izgubljenih ljudi: Četrisirom, koji je postao mjesni čudak nakon nesreće sa žicama visokog napona, i Danilom Apreom, kojega je napustila žena i obilježio gubitak kćeri. Jednoga dana odluče da je došao trenutak za preokret u njihovim životima. Plan je jednostavan: obiti bankomat.
Junaci ove apokaliptične bajke nađu se tako u olujnoj noći napučenoj utvarama i grizodušjem, u kojoj se rijeke izlijevaju iz korita a blato kao da pokapa svaku nadu. No iz tame izranja plavokosa djevojčica, koja će osloboditi mračnu silu i tako zauvijek izmijeniti njihove sudbine...

Silovit roman, simfonija u kojoj se najmračnija tragedija i najrazuzdaniji humor stapaju u složenu sliku društva i diktiraju žestok ritam priče koja nas drži bez daha od prve do posljednje stranice.

U tmini željâ svakoga od svojih likova Ammaniti uspijeva uhvatiti svjetlo koje ih pokreće, ali i čini nalik nama, toliko da ih naposljetku zavolimo. U slijepoj brutalnosti života ili u njegovoj tragikomičnoj normalnosti, i oni su stvorenja koja tragaju za vlastitim bogom…

Niccolň Ammaniti (1966.) rođen je i živi u Rimu. Njegove su knjige prevedene u 44 zemlje svijeta. Na hrvatskom su objavljeni romani 'Ja se ne bojim' i 'Pokupit ću te i odvesti' te pripovjedna zbirka 'Blato'. Smatran najinovativnijim autorom suvremene talijanske proze, Ammaniti se među piscima svoga naraštaja ističe, između ostaloga, nevjerojatno izbrušenom i koherentnom romanesknom strukturom, u kojoj se svaki od brojnih elemenata, likova, sporednih radnji, savršeno uklapa u cjelinu: naizgled nespojive životne priče i sudbine susreću se i prepleću kao da nikada i nikako drukčije nije ni moglo biti.

Moderni i klasični pripovjedni stil udružuju se da novom Ammanitijevom romanu dadu autentičnost velikih priča…
El Cultural

Bez sumnje, jedan od najboljih talijanskih pisaca današnjice…
Le Monde

Ammaniti je Dickens našeg doba.
La Repubblica



Moju kritiku Ammanitijeva romana 'Ja se ne bojim' čitajte ovdje





<< Arhiva >>