Indijac Aravind Adiga ovogodišnji dobitnik 'Bookera'

subota , 18.10.2008.






Indijski književnik Aravind Adiga ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Booker za svoj debitantski roman 'Bijeli tigar' (The White Tiger)

Na svečanoj dodjeli nagrade u iznosu od 50 tisuća funti sudački odbor izjavio je da se roman 'Bijeli tigar' od djela ostalih književnika izdvojio originalnom pričom o tamnoj strani Indije, prenosi AFP. Predsjedatelj sudačkog odbora, Michael Portillo, izjavio je da je među nominiranim djelima tražio ono koje će ga oboriti s nogu što je uspjelo jedino djelu 34-godišnjeg Aravinda Adige.

Roman govori o mladiću Balramu Halwaiju, sinu vozača rikše, koji sanja o boljem životu. Ipak, kada mu se pruži prilika i napokon preseli u New Delhi, biva razapet između lojalnosti prema obitelji i želje za osobnim napretkom.

Nakon Salmana Rushdieja, Arundhati Roy i Kiran Desai, Adiga je četvrti pisac indijskog porijekla koji je ovjenčan nagradom Booker u 40 godina koliko se dodjeljuje.

U ovogodišnjoj utrci za Bookera bili su australski pisac Steve Toltz s romanom 'A Fraction of the Whole', Irac Sebastian Barry s djelom 'The Secret Scripture', britanska autorica Linda Grant i 'The Clothes on Their Backs' te Philip Hensher s djelom 'The Northern Clemency' kojima su podijeljene utješne nagrade u iznosu od dvije i pol tisuće funti i specijalni dizajnerski omoti za knjige.



Izvor: Tportal



<< Arhiva >>