Festival novog cirkusa

utorak , 14.10.2008.

Premda nema neposredne veze s književnosti, radi se o fascinantnom kulturnom događaju (kojega, btw, organiziraju kolege s kojima sa zadovoljstvom surađujem na portalu Kupus.net ), i zato:



Festival novog cirkusa, manifestacija koja četvrtu godinu zaredom predstavlja suvremenu svjetsku cirkusku produkciju, održat će se u Zagrebu od 18. do 22. listopada, najavljeno je na konferenciji za novinare udruge Mala performerska scena.

Direktor i selektor Festivala Ivan Kralj rekao je da je težište ovogodišnjeg programa na autorima koji se bave osobnom i obiteljskom intimom.

Nije riječ o spektakularnim cirkuskim produkcijama koje slave izvedbu, već o predstavama ispovjednog karaktera o onome što se događa samim autorima, dodao je Kralj.

Festival će otvoriti predstava "Libertivore" istoimene američko-francuske skupine, koja je najavljena kao kombinacija zračnih cirkuskih tehnika, rock-koncerta, plesa i kazališta.

Pet godina nakon nastupa na "Eurokazu" u Zagreb se vraća australska skupina "Acrobat" s predstavom "Smaller, poorer, cheaper". Nastupit će još kanadska umjetnica Angela Laurier i francuska skupina "Makadam Kanibal" s predstavom koja se ne preporučuje trudnicama.

Na zatvaranju Festivala mlada splitska akrobatska skupina "Positive Force" premijerno će izvesti predstavu "F 20.0".

U sklopu Festivala održat će se projekcije predstava njemačke umjetnice Maren Strack te ruskog Teatra Licedei, te otvoriti izložba francuskog fotografa Jean-Pierrea Estourneta u Francuskoj medijateci.

Osim u Histrionskom domu, Zagrebačkom kazalištu lutaka i na Akademiji dramskih umjetnosti, predstave će biti održane u manje uobičajenim prostorima, balonu Boćarskog doma i ispod Mosta mladosti.

Prezentacija šestotjedne cirkuske radionice klauna Zorana Vukića bit će u umirovljeničkom domu Maksimir.

Više o svemu na internetskim stranicama Festivala novog cirkusa






<< Arhiva >>