NOVO: T.C.Boyle - 'Dr.Seks' (Fraktura, 2008.)

petak , 18.07.2008.


T. C. Boyle
'Dr. Seks'

roman
izd. Fraktura
Prevela s engleskog Lara Hölbling Matković
Cijena: 149,00 kn
Broj stranica: 440
Uvez: meki
Visina: 225 mm
Naslov izvornika: The Inner Circle

Riječ izdavača



Nikad nemojte podcijeniti moć seksa u uzbuđivanju javnosti, jer on pokreće mase i ratove, oko njega se vrti cijela industrija i marketing. No tko je zaslužan ili kriv za oslobađanje žena i muškaraca od stega nametnutih obrazovanjem, religijom, tradicijom...? Jedan je čovjek u Americi početkom četrdesetih pokrenuo lavinu. On je dr. Alfred Kinsey, a 'Dr. Seks' roman je o njemu i njegovim suradnicima.
Ova fiktivna biografija najvažnijeg proučavatelja prirode ljudske seksual­nosti ispričana iz perspektive izmišljenog asistenta, sramežljiva i inteligentna studenta Johna Milka, prikazuje najuzbudljivije i naj­kontroverznije trenutke života Alfreda Kinseyja, njegovih pomagača i njihovih supruga koji su dio kruga povlaštenih, povjerljivih ljudi. Oni trebaju biti slobodni, neformalni, skloni eksperimentima, onim znanstvenim, ali i onim duboko osobnim.
'Dr. Seks' nevjerojatna je priča o američkom snu, o njegovu naličju, o životu na koledžu, o međuljudskim odnosima i želji za moći.

Ovo je jedna od onih knjiga koje nemilosrdno prikazuju samo­zavara­vanje, moralnu pokvarenost, prijevaru i nesvjesnu okrutnost. To što se roman čita u dahu, i što je u njemu mnogo seksa, Boyleu olakšava postizanje cilja. Čitamo dalje, ubrzana disanja, osjećajući se sve uzbuđenije - i uprljanije. Boyle pretvare svoje čitatelje u voajere.
The Washington Post

Baveći se sukobom naših životinjskih nagona i ljudskih emocija, Dr. Seks postavlja pitanja o odnosu između seksa, braka, ­­ljuba­vi i ljubo­more, istovremeno izazovno i izluđujuće. Čitatelji će po­svu­da pobliže zagledati u vlastiti spolni život. Najtoplije preporučujemo.
Library Journal

******

T. Coraghessan Boyle, američki romanopisac, rođen je 2. prosinca 1948. u Peekskillu u državi New York. Diplomirao je engleski jezik i povijest na Državnom sveučilištu New York u Potsdamu 1968., magistrirao 1974. završivŔi Iowa Writers’ Workshop te doktorirao britansku književnost 19. stoljeća 1977. Od 1978. član je Odsjeka za engleski jezik na Sveučilištu Southern California. Autor je devetnaest romana i knjiga kratkih priča. Mnogi Boyleovi romani i kratke priče istražuju baby boom generaciju, njezine želje, veselja i ovisnosti. Boyleove teme, poput često uzaludnih napora muškoga junaka i privlačnosti antijunaka, začinjene su okrutnom satirom, humorom i magičnim realizmom. Zbog miješanja humora i socijalnih tema uspoređivan je s Markom Twainom.
Objavio je sljedeće romane: World’s End (1987., dobitnik nagrade Pen/Faulkner), The Road to Wellville (1993.), The Tortilla Curtain (1995., dobitnik francuske nagrade Prix Medicis), After the Plague (2001.), Drop City (2003.), The Inner Circle (2004.), Tooth and Claw (2005.) i Talk Talk (2006.).
Jedan je od najistaknutijih američkih pisaca kratkih priča, koje je objavio u zbirkama Descent of Man (1979.), Greasy Lake (1985.), If the River was Whiskey (1989.) i Without a Hero (1994.). Kratke priče redovito objavljuje u vodećim američkim časopisima kao što su The New Yorker, Harper’s, Esquire magazine, The Atlantic Monthly, Playboy, The Paris Review, GQ, Antaeus, Granta i McSweeney’s.
Dobitnik je brojnih nagrada: PEN/Malamud Prize, PEN/West Literary Prize, Zlatne medalje Commonwealtha za književnost, nagrade Nacionalne akademije za umjetnost i književnost te čak šest Nagrada O. Henry za kratku prozu. Djela su mu prevedena na više od trideset svjetskih jezika.



<< Arhiva >>