NOVO : Leonard Cohen - 'Knjiga čežnje' (V.B.Z, 2007.)

srijeda , 07.11.2007.

Leonard Cohen
'Knjiga čežnje'

pjesme
prijevod: Damir Šodan
V.B.Z.
236 str. , meki uvez
cijena: 145,00 kn


Riječ izdavača



Dugo iščekivana nova Cohenova knjiga poezije. Leonard Cohen (1934), jedan od »najtiših« glasnogovornika rock-generacije šezdesetih, legendarni kanadski prozaik, pjesnik i kantautor, te iskusni zen svećenik, vraća se nakon podulje stanke s novom nestrpljivo iščekivanom knjigom pjesama.

Slijedeći svoje prethodnice, iznimno dobro kritički ocijenjene, ali i komercijalno uspješne knjige „Book of Mercy“ (1984) i „Stranger Music“ (1993), „Knjiga čežnje“ jedinstven je kompendij lirskih, erotskih, filozofskih, ali i likovnih materijala, koji listom osvjetljuju Cohenove trajne i, moglo bi se reći, opsesivne teme poput – žena, erotike, ljubavi, seksa, Boga, sebstva, mudroslovlja i, naposljetku, uloge pjesnika kao glasa radikalno individualiziranog iskustva u svijetu poremećenih vrijednosti i nezadrživo bujajućih kolektiviteta.

Leonard Cohen do danas je napisao dvanaest knjiga i snimio petnaest albuma. Bez obzira na to piše li, sklada ili slika, Leonard Cohen je uvijek jasan i jednostavan, ali i senzualno zavodljiv, a ponekad i gotovo do nelagodnosti pronicljiv. Čak i kada je naoko »zabavan«, Cohen je zapravo »smrtno ozbiljan« autor koji svojim jedinstvenim smislom za humor uspijeva prizemljiti i najuzvišeniju temu i približiti je čovjeku koji je u njegovoj pjesničkoj vizuri u pravilu rob strasti, ali i ostrašćene žudnje za duhovnim proniknućem.



Izvor : MVinfo.hr


<< Arhiva >>