NOVO : Aleš Šteger - 'Katkad je siječanj usred ljeta' (Meandar, 2007.)

petak , 07.09.2007.




Zagrebački MEANDAR upravo je objavio putopisni roman KATKAD JE SIJEČANJ USRED LJETA slovenskog autora ALEŠA ŠTEGERA, u prijevodu vrsnog prevoditelja Ede Fičora.

Knjiga je već doživjela prijevode na nekoliko svjetskih jezika.

Iz slovenske kritike o knjizi KATKAD JE SIJEČANJ USRED LJETA :

Aleš Šteger, autor originalnog putopisa, iz lugova poezije ovaj put otputovao je u predjele proze. Od poezije, s kojom se još prije nekoliko godina omilio slovenskim kritičarima i postao ime među čitateljima, sačuvao je stil, leksik, liriku; sustav cijeloga djela zapravo je sustav poezije vise nego proze. Prijelaz je uspio. Netko se možda i neće složiti sa mnom (mozda čak ni autor), ako kažem da je u ovom djelu proza plemenitija od poezije koju smo čitali u prošlosti.
Matejka Grgič, Primorski dnevnik

Kronologija peruanskog puta, naime, stvarno diktira pripovjednu dramaturgiju, slike s putovanja, inače temeljni tekstualni materijal, gotovo bez iznimke mijenjaju se u sredstvo pjesnikove autorefleksije, koje je, kako se čini, prava tema pripovijedanja. Putovanje kroz stranu zemlju zato sugerira svoju arhetipsku simboličnu dimenziju: riječ je o putu kroz nepoznanice pjesničke duše, kojoj stranost i magičnost empiričnog Perua nude odgovarajući uzgon ili poticaj za autopsiju.
Vanesa Matajc, Delo

Šteger je, kao lijeporječivi putopisac napravio odličan presjek. Putovanje uspoređuje s pjesnikovanjem: to su po njemu još nenapisane pjesme, makar su na putovanju nazočne mora odmaknuti vrijeme da bi mogle biti zapisane, drži pjesnik. Šteger putovanje doživljava kao poeziju (svoju i tuđu), koja već postoji, i kao poeziju, koju putovanje upravo sada piše.
France Forstnerič, Večer

Za Štegerovo djelo možemo reći ne samo da je putovanje kroz Peru, nego i putovanje u sebe.Štoviše: putovanje iz sebe prema van u potrazi za vlastitim identitetom pri suočavanju s neznanim i neobičnim usudima i krajevima. A mračno egzotični Peru je zato, kao što proizlazi iz autorovih zapažanja, za čitatelja kao svježe otkriveni svijet. S jednakim pravom knjigu bismo magli nazvati i pričom mladoga intelektualca, tražitelja smisla života, zgroženoga besmislom i kaosom suvremenog svijeta, s kojim se ne identificira, nego prema njemu čuva - što ga osobito odvaja od pisaca njegove generacije - etičku distancu.
Zvon

****

Aleš Šteger rodjen je 1973. godine u Ptuju. Objavio je tri pjesničke zbirke: Šahovnice ur (1995), Kašmir (1997) i Protuberance (2002). Za prvu je dobio Nagradu slovenskog književnog sajma za najbolji književni prvijenac, a za drugu Veronikinu nagradu. Objavio je i knjigu putopisa Vcasih je januar sredi poletja (1999). Uvrsten je u vise pjesnickih antologija.




<< Arhiva >>