IT'S ALL OVER NOW BABY BLUE

četvrtak , 30.08.2007.



Drage/i moje/i,

ako vam je slučajno dopao šaka neki od brojeva knjižnog magazina Op.a mogli ste u njemu primjetiti i moju rubriku 'Moljac u mreži'. U toj sam rubrici predstavljao blogove i internet stranice posvećene književnosti, kulturi i umjetnosti , te sam u 8 dosadašnjih brojeva objavio 35-40 tekstova (uz niz prikaza knjiga i recenzija).

Već dugo o tome razmišljam a sad sam napokon i odlučio javno razvrgnuti suradnju s Op.a.

Razlog : nekorektan i nepošten odnos gl.urednika Valerija Jurešića spram suradnika.

Ukratko, prvi broj nove serije Op.a izašao je u travnju 2006. i honorar je isplaćen negdje u rujnu ili listopadu 2006. Za drugi broj koji je izašao u svibnju 2006. krajem studenog 2006. Jurešić je suradnicima poslao tzv. 'obračun honorara' u kojem stoji da će xxx kn biti isplaćeno do 15.12.2006. Od isplate do današnjeg dana ništa a u međuvremenu je izašlo još 6 brojeva. Dosad zadnji, 8. broj izašao je 16.07. Jurešić mi je u mailu od 24.05. najavio skorašnji izlazak tog broja i obećao da će honorar za 2. broj iz svibnja 2006. biti isplaćen čim taj 8. broj izađe. Evo i citata iz tog njegovog maila : ‘kad izdamo ovaj broj idemo odmah u isplatu drugog broja, a potom ćemo plaćati barem broj za broj. Što bi značilo da kasnimo nekih pet mjeseci s isplatom. Vjerujem da to do kraja godine možemo spustiti na tri mjeseca kašnjenja’. Osim ponovnih lažnih obećanja Jurešić u ovom mailu, smatrajući me valjda budalom, iskrivljava činjenice (odnosno laže) - Jurešiću moj dragi, ako je 2.broj izašao u svibnju 2006., onda 24.05.2007. ne kasniš s isplatom honorara za taj broj 5 mjeseci, kako tvrdiš, nego kasniš 12 mjeseci! (Dobrohotno ću i naivno pretpostaviti kako je ova Jurešićeva laž ustvari refleks samoobmane, kako bi smanjio grižnju savjesti koju, MOŽDA, prema zakinutim suradnicima osjeća.)

Međutoa, eto, već mjesec i pol otkako je 8.broj Op.a izašao a od obećanog honorara do dana današnjeg opet ništa. Iako je, da ponovim, rekao kako će honorar biti isplaćen ‘čim novi broj izađe’ (a izašao je 16.07.). A dodatna potvrda njegovog nekorektnog odnosa spram suradnika (a što je i povod ovome raskinuću suradnje) = na mailove s upitima o honoraru Jurešić, dakako, ne odgovara. Vjerovatno se namjerava javiti s nekom novom laži čim se približi rok za predaju tekstova za sljedeći broj.

Jurešićevo nepoštenje već je općepoznata stvar a suradnici Op.a nisu jedini kojima je lagao i ostao dužan. A općepoznata je stvar i njegova inertnost i nesposobnost (jedan mali primjer : na svojem webu www.knjiga.hr Jurešić primjerice još uvijek ljude poziva na glas(ov)anje za nagradu ‘Deset godina’ iako je već poznat laureat (Ferić), glas(ov)anje okončano još prije 5-6 mjeseci, a i nagrada preimenovana u ‘Dekada’ (jer, kako Jurešić kaže, tako zvuči ‘velebnije’ (sic!). Baš kao što je i nesposoban naplatiti reklame u časopisu, i kao što je nesposoban obavijestiti medije o izlasku novog broja i tako časopisu osigurati besplatnu reklamu, itd.itd.itd. ).

Magazinu Op.a iskreno želim još bar 100 godina izlaženja u mjesečnom ritmu i barem šesteroznamenkaste tiraže.

Evo i mog malenog priloga ostvarenju te želje : javno se odričem svojih honorara za tekstove objavljene u brojevima 6, 7 i 8, dok honorare za brojeve 2, 3, 4 i 5 i dalje čekam.

No, ne brigajte, sa predstavljanjem vaših blogova i internet stranica nastavljam, ali ne više u Op.a nego na web portalu www.kupus.net kojega sam već duže vrijeme suradnik, a na kojemu je otvorena nova rubrika ‘SURFAJ!' upravo u tu svrhu.

Dakle, kliknite na ovaj link na gdje je već objavljen prvi tekstuljak i provjerite jesam li možda baš vaše internetsko čedo predstavio.



<< Arhiva >>