NOVO : Alessandro Barrico - "Kule od bijesa" (Mirakul, 2004.)

srijeda , 29.12.2004.


Malo pomalo i sve je veći broj djela Alessandra Barrica koji doživješe hrvatski prijevod. Tako smo prije par tjedana dobili i hrvatsko izdanje njegova prvog romana "Kule od bijesa".

"U nekom kutku Europe devetnaestoga stoljeća, u nekom zamišljenom, ali mogućem gradiću, vrvi od povijesti i priča: snovi gospodina Raila i usne gospođe Rail; priča o prvim vlakovima; muškarac koji čuje beskraj; dječak koji na sebi nosi vlastitu sudbinu; čarolija Crystal Palacea; neobičan život arhitekta Hectora Horeaua. A zatim i muškarac koji prisustvuje rasprodaji svojih dobara; onaj koji ubija iz umora; onaj koji umire od čuđenja i još mnogi drugi.
Stilistička je to partitura, sastavljena od virtuoznosti i bistrine, čeznutljive čulnosti, bolne litanije. Bariccovo narativno pismo iznimne je ljepote koja se rađa iz energične intuicije svijeta."



O romanu svjetski je tisak rekao sljedeće :

Prava mala galaksija priča koje se isprepleću ostavljajući za sobom blistave vrtoglave brazde.
Corriere della sera

Raskošna simfonija, himna raznolikosti koja briljantno obnavlja polifonu 'umjetnost romana'.
Magazine litteraire

Knjiga rijetke ljepote.
La Repubblica

Ne znam izaziva li ovaj izlazak u svijet proze više čuđenja ili divljenja.
Panorama

U "Kulama od bijesa" ima nešto od enciklopedizma Alberta Savinija, jezičnih igara Emilija Gadde, slobode konstrukcije i dara imaginacije koji podsjećaju na Itala Calvina.
Le Figaro

O autoru:


Alessandro Baricco rođen je u Torinu 1958. Nakon što je diplomirao filozofiju radi nekoliko godina kao copywriter u reklamnim agencijama i kao glazbeni kritičar u uglednim novinama. Objavio je tako dvije knjige glazbenih eseja Genij u bijegu te Hegelova duša i krave iz Wisconsina.

Podjednaka ljubav prema glazbi i prema književnosti od samoga početka nadahnjivala je toga briljantnog esejista i pripovjedača. Godine 1991. debitira s romanom Kule od bijesa, koji dobiva nagradu Campiello i potom 1995. francusku nagradu Médicis za stranu književnost, a danas je preveden na brojne jezike. Godine 1993. objavljuje Ocean more, roman koji dobiva nagradu Viareggio i koji postaje europski bestseler, zatim 1994. slijedi Novecento, djelo u obliku monologa-pripovijesti koje je poslužilo kao predložak kazališnom djelu, a potom i filmu.

Godine 1996. Baricco objavljuje Svilu, roman koji je doživio tridesetak izdanja, preveden je na dvadeset i sedam jezika, bestseler koji je postao osnovom i za operni libreto.

Potom 1999. objavljuje City, prvi talijanski roman koji je predstavljen isključivo on-line. U veljači 2002. potpisuje scenarij reklamnog spota za 125 godina tvornice Barilla, te objavljuje Next, kratak esej posvećen temi globalizacije.

Kratka pripovijetka-roman o ratu i osveti pod naslovom Bez krvi izlazi 28. kolovoza 2002. godine.


Roman Kule od bijesa , u prijevodu Vande Mikšić, objavio je zagrebački nakladnik Mirakul

<< Arhiva >>