Bookcrossing ide dalje!

ponedjeljak , 18.10.2004.


Prije 4 mjeseca, točnije 15.06. dao sam si truda da vas upoznam sa vrlo zanimljivom akcijom nazvanom bookcrossing.

Za neupućene :


Najkraće rečeno, bookcrossing bi bio "oslobađanje knjiga". Radi se o projektu pokrenutom prije 3 godine u SAD-u, u mjesecu travnju (kada se obilježava Svjetski dan knjige), od strane jedne softverske firme.

Bookcrossing se realizira tako da se na javnim mjestima ostavljaju knjige s porukom – PROČITAJ ME!, koja jasno ukazuje da ta knjiga nije izgubljena nego je tamo ostavljena sa namjerom. Bookcrosser koji je knjigu na javnom mjestu ostavio, unutar knjige stavlja i uputstvo koje nalaznika upućuje da nakon čitanja posjeti internetske stranice posvećene bookcrossingu i tamo ostavi podatke o kojoj se knjizi radi, gdje ju je našao, i najvažnije - potom je pusti u daljnji život ponovo je ostavljajući negdje na javnom mjestu.

Na taj je način više od 150 tisuća bookcrossera diljem svijeta dosad "oslobodilo" već više od pola milijuna knjiga, a zahvaljujući Velimiru Šubertu, vlasniku Naklade Esdea iz Oroslavja, bookcrossing je skromno zaživio i u Hrvatskoj. Velimir je u mjesecu studenom prošle godine u čekaonicama lokalne ambulante počeo ostavljati knjige, nakon čega su i pojedini profesori osnovne škole iz Brod Moravica prihvatili ideju, te su svoje učenike poticali na "oslobađanje knjiga".

Kao rezultat, po klupama čekaonica, parkova, kolodvora dosad je ostavljeno već oko 240 knjiga s e-mail adresom (bookcrossing-croatia@hi.htnet.hr) u svakoj, a na koju se mogu dojaviti putešestvije knjiga.



Ako se pitate zašto vam sve to ponavljam, reći ću vam da je povod bila obavijest od gospodina Šuberta kako je do dana 19.09. diljem Hrvatske "na slobodu" pušteno već ukupno 2078 knjiga, a dobar dio knjiga već "šeta" i po Sloveniji. Gospodin Šubert upozorava kako je na nekim knjigama upisana pogrešna mail adresa pa sve potencijalne bookcrossere upozoravam kako je prava adresa bookcrossing-croatia@hi.htnet.hr.
Gospodinu Šubertu se ispričavam što sam tek danas uočio njegov komentar na svom postu od 15.06. i ovim ga putem pozivam da mi slobodno na mail, jednom mjesečno, šalje obavijest o promjeni broja "oslobođenih" knjiga u Hrvatskoj, pa da svome dragom čitateljskom puku redovito pružam uvid u količinu nomadskog literarnog blaga koje kruži Lijepom našom.

I naravno, podrazumijeva se da ste svi pozvani da se priključite akciji bookcrossing.




<< Arhiva >>