Novo izdanje naklade KruZak

četvrtak , 24.06.2004.


Nakladnička kuća KruZak nedavno je objavila hrvatski prijevod kultnog romana Karela Čapeka Rat s daždevnjacima, originalno objavljenog daleke 1936. godine.

U pogovoru izdanja urednik Ludwig Bauer ističe kako je roman Rat s daždevnjacima zapravo satirična analiza i efektna parodija povijesti, tumačenja povijesti i mogućih dometa i stranputica civilizacije, naglašavajući kako su se u tom romanu ispreplele sve karakteristike Čapekova opusa.
" Roman je protkan finim humorom i ironijom koja gotovo nikada ne prelazi u sarkazam. Čapek parodira malog češkog čovjeka, divljaka iz jugositočne Azije, predstavnika pruskog militantnog romantizma, gordog Albiona (''Britanski džentlmen'' izjavio je engleski premijer u ime cijelog naroda, ''životinje štiti, ali s njima ne pregovara''). Ruga se akademizmu isprazne i pretenciozne znanosti, kao i dogmatizmu znanstvenika, odnosno matricama znanosti koja istražuje sve, a ne dokazuje ništa. Ruga se senzacionalističkom novinarstvu, praznovjeju, pohlepi; ruga se ljudskim zabludama, neutemeljenim ambicijama, neznanju i najučenijih, bezobzirnosti i svireposti. Čapek se ruga ljudskoj civilizaciji u cjelini. A ipak, svemu tome Čapek ne pristupa negatorski ili nihilistički, kao kakav kritičar svega i svačega, nego to čini s bitno humane pozicije, ne pokušavajući prikazati ljudsko biće kao bezvrijedno u svojoj nesavršenosti; ne pokušavajući biti iznad onoga što je ljudsko (jer griješiti je ljudski), ne pokušavajući biti distancirani i ultimativni sudac. "
Bauer, između ostaloga, još dodaje i kako Rat s daždevnjacima "neizbježno asocira na dokumentarni film (...)" uz zaključak kako je "zapravo teško povjerovati da je baš sve u romanu fikcija, a ne opis, čak kopija relanosti."

Inače ovaj je roman već 4. izdanje u ediciji KruZak i Bauerov pristup, u kojoj su još objavljena i slijedeća djela:

- Ludwig Bauer : Don Juanova velika ljubav i mali balkanski rat
- Arnold Bennett : As
- Ladislav Fuks : Zgoda policijskog prefekta

dok su u pripremi :

- Thomas Mann - Indijska legenda
- Ladislav Fuks - Miševi Natalije Mooshabrove.

<< Arhiva >>